Hoppa till sidans innehåll

Shitoryu karate-do


Shitoryu karate-do
Inom karaten brukar man säga att det finns fyra "grundstilar". Vi tränar den som heter Shitoryu. Typiskt för stilen är höga ställningar, korta rörelser i blockeringarna, höftvridning i teknikerna, tillbakadrag i slag och sparkar samt snabb rak attack framåt. Härstamningar av stilen leder oss tillbaka till stilarna Shorinryu och Gojuryu. Teknikerna är en blandning mellan den snabba explosiva stilen Shuri-te och den mjuka Naha-te där de berömda andningsövningarna finns. Som exempel kan nämnas katan Tensho. En intressant observation är också att våra höga ställningar beror i stor del på att vi i katatillämpning (bunkai) strävar efter att vara så nära verkligheten som möjligt. På grund av intryck från olika karateskolor och intresset för redskapsträning (kubudo) brukar man kalla Shitoryu för en "multi-karate".

Namnet Shitoryu är en sammansättning av skrivtecknen (kanjin) för mästarna Kenwa Mabuni, Shitoryns grundare, Higaonna och Itossu.

 

I Sverige verkar idag ett stort antal skolor inom Shitoryukaraten. Mellan skolorna finns en stor förståelse och i många fall ett tydligt samarbete.

 

Källa: Svenska Kuniba kai

 

Uppdaterad: 07 MAR 2012 08:46 Skribent: David Rasmussen

The K is on its way

Mia Karlsson

IMG_1216

Postadress:
Kuniba Kai KF Degerfors - Karate
Peter Ryning, Hälsingegatan 19
69335 Degerfors

Kontakt:
Tel: +46730448804
E-post: peter.ryning@telia.c...

Se all info