Hoppa till sidans innehåll

Våra grader


I karaten finns ett graderingssystem som inspirerar oss att testa våra gränser. Att kämpa tillsammans med andra för att nå detta mål ger erfarenheter som är värdefulla i livets alla områden. Graderingssystemet är ett stöd i träningen med syfte att vi ska hålla en logisk och pedagogisk riktig karateträning.

 
Graderingssystem för vuxna

Bälten

 
Den som är nybörjare har 10:e kyu och kan ibland även kallas Kyu-gai. Kyu-gai håller ett vitt bälte. De övriga bältesfärgerna är gult, grönt, brunt och svart.

Graderna markeras enligt följande:

10:e kyu Vitt bälte
9:e kyu Gult bälte
8:e kyu Gult bälte med ett grönt streck
7:e kyu Gult bälte med två gröna streck
6:e kyu Grönt bälte
5:e kyu Grönt bälte med ett brunt streck
4:e kyu Grönt bälte med två bruna streck
3:e kyu Brunt bälte
2:e kyu Brunt bälte med ett svart streck
1:e kyu Brunt bälte med två svarta streck
1:a dan Svart bälte (1-10 dan)

Olika dangrader bär alla svart bälte.

 

I Svenska Kunibakais graderingsbestämmelser finns det beskrivet vilka krav du ska uppfylla för varje grad. Se bif. dokument. Klicka på länken nedan.

Graderingsnormer Vuxna Karate-Do SKK

 

 

 

Mon-graderingssystem för barn

Mon-graderingssystemet bygger på det ordinarie Kyu-graderingssystemet för vuxna. en Kyu-grad har delats och motsvarar i princip två Mon-grader.
Syftet är att barnet ska ha mindre saker att lära sig till varje ny grad och således få längre tid på sig att utvecklas.

Målsättningen är att barnet ska erhålla samma kunskap som en vuxen fast anpassat till barns mentala och motoriska förutsättning. Nivån för barnets teknik och kraft till respektive grad skall vara lägre än för vuxna med motsvarande kunskapsnivå.

 

Mon-bältena är vita med en inläggning av gradfärgen i mitten.

Mon-graderingssystemet syftar till att vara ett stöd för barninstruktörer i träningsplanering och för examinator i samband med graderingar.

 

Konvertering av mon-grad till kyu-grad sker när barnet har graderat till 1 mon eller när barnet övergår till att träna i vuxengrupp. Det finns ingen rak översättning från mon-grad till kyu-grad. En auktoriserad examinator bedömer i varje enskilt fall vilken kyu-grad eleven är mogen att bära.

 

I Svenska Kunibakais graderingsbestämmelser finns det beskrivet vilka krav du ska uppfylla för varje grad. Se bif. dokument. Klicka på länken nedan.

Graderingsnormer Barn Karate-Do SKK

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:12 Skribent: David Rasmussen

The K is on its way

Mia Karlsson

IMG_1216

Postadress:
Kuniba Kai KF Degerfors - Karate
Peter Ryning, Hälsingegatan 19
69335 Degerfors

Kontakt:
Tel: +46730448804
E-post: peter.ryning@telia.c...

Se all info