Hoppa till sidans innehåll

Historik


KSKs historia

 

I november 1930 samlades ett antal personer för att diskutera om att bilda en idrottsförening. I föreningen var det gymnastik som stod i första hand. Namnet på denna förening blev Kyrkhults Gymnastikklubb och det var namnet på klubben den allra första tiden.

 

När våren började närma sig kom det även in andra sporter i klubben. Eftersom vissa av medlemmarna hade prövat på friidrott i Olofström, blev det friidrott som blev klubbens nästa gren. Problemet var att hitta ett ställe att utöva denna sport på. ”Kjells-Olans”-mosse blev till slut Kyrkhults SKs första stadion. Snart var friidrottandet i full gång.

På denna tid fick landsvägarna fungera som löparbana och de populära landsvägsstafetterna kom till. I detta skapade Kyrkhultarna ett ryktbart namn. Man arrangerade en egen landsvägsstafett som kallades ’Kyrkhult runt’ som snabbt blev en tradition som varade länge. 

Friidrott och gymnastiken var basidrotterna i Kyrkhults SK men det var långt ifrån dom enda sporterna. KSK har även haft fotboll, bandy, orientering, bordtennis, ishockey, skidlöpning, tennis och badminton. Till synes var det en mycket skiftande och omfattande verksamhet. 

Allteftersom intresset och medlemmarna ökade inom klubben kom man underfund med att ”Kjells-Olans”- mosse inte riktigt fyllde kraven som arena längre. Efter mycket om och men blev det till slut en ny idrottsplats för KSK. När den stod klar kom nästa projekt – att skaffa en lokal för omklädning och eventuell träning. Denna stod klar att invigas 1940. 

Det ska även nämnas att Kyrkhults SK fick ett riktigt märkesår 1953 – då anordnades ’Amerikaspelen’ i Kyrkhult. En trupp från USA deltog alltså i Internationella tävlingar på Kyrkhults idrottsplats. Och det var inte precis några ”dunungar” som deltog utan det var många goda idrottsmän från världseliten!

Finns ännu ett år till att minnas i Kyrkhult. Året är 1946 – då började man nämligen ett utbyte med Aarhus IF af 1900. Detta utbyte pågick alltjämt årligen. Det var så att många klubbar strax efter kriget som sökte sig utöver gränserna för att skaffa en partner för idrottsutbyte. Dessa utbyten dog snabbt ut för många men inte mellan Aarhus och Kyrkhult.

Men det är inte bara sport och idrott Kyrkhults SK har sysslat med. För att skaffa pengar till verksamheten byggdes även en dansbana där det anordnades mycket festligheter. Man började även spela teater och revy.

Källa: Kyrkhults Sportklubb 1930-1980. Text: Rune Svensson

 

Uppdaterad: 08 DEC 2017 21:30

 

Ksk's samarbetspartner!

 

logo sparbanken karlshamn

 

   

 logo olofströms kraft

 

 

Postadress:
Kyrkhults SK - Friidrott
Hemsjövägen 101-6
29374 Kyrkhult

Kontakt:
Tel: 0454770615
E-post: This is a mailto link...