Hoppa till sidans innehåll

Video från Svenska orienteringsförbundet.

Så funkar orientering


"Orientering är självvald väg i okänd mark,
tankens skärpa vid kroppslig möda,
snabba beslut under spännande tävling."

Så poetiskt beskrevs orienterings motto på 1930-talet, men är lika giltigt idag.

Kontroller, karta och kompass

På en orienteringsbana ska du passera ett antal kontrollpunkter - i skogen markerade med en röd-orange skärm, på kartan som röda cirklar. Men hur du tar dig mellan kontrollerna är valfritt. Med hjälp av karta och kompass ska du försöka hitta den snabbaste och effektivaste vägen, vilket inte alltid är den kortaste vägen mellan punkterna. 

Vill du tävla är det den som springa orienteringsbanan på snabbast tid som vinner. 

Stämpling

På varje kontroller ska löparen markera att den varit där. I orienteringens barndom var kontrollerna bemannade och du fick en signering som bevisade att du varit på plats. Senare kom stiftklämmor som markerade ett unikt hålmönster i ett startkort. I dag används elektronisk stämpling med ett chip - SportIdent eller Emit - som du fäster på ett finger och registrerar på varje kontroll. Efter banan läser man av sitt chip och ditt resultat registreras i ett datorprogram som kontrollerar om du varit på rätt kontroller och vilken tid du har. 

Tävling och träning

Orientering är en breddidrott där du kan delta under hela livet.

Det är både en tuff och hård elitidrott, men också en familjeidrott där du kan delta under dina egna förutsättningar både på träning och tävling. Det finns tävlingsklasser för alla, från extrema elitlöpare till nybörjare och motionärer. Åldersindelningen sträcker sig från 10-årsklasser upp till 90-årsklasser.

På de flesta tävlingar finns det dessutom ett antal öppna klasser, där vem som helst kan delta utan att behöva vara medlem i någon orienteringsförening. För att delta i en av tävlingsklasserna måste man vara medlem i någon av Sveriges cirka 600 orienteringsföreningar.

Fyra grenar

Svenska  orienteringsförbundets verksamhet är i dag uppdelad i fyra grenar. 

  1. Orienteringslöpning. Det här är den vanligaste formen och i huvudsak det som beskrivs här ovanför. Det sker vanligtvis med individuell start och i dagsljus. Men det finns också andra former, till exempel nattorientering och stafett. 
    Vid tävling finns tre distanser: Långdistans (ca 40-90 minuters löptid beroende på åldersklass), medeldistans (ca 25-40 minuters löptid) och sprint (ca 12-20 minuters löptid). Medeldistans och långdistans löps i skogsterräng, och sprint vanligtvis i stads- och parkmiljö. 
  2. Skidorientering. En gren orientering där du åker skidor på stigar och letar efter kontroller som är utsatta på en karta i en viss ordning. 
  3. Mountainbikeorientering. Här cyklar du med en mountainbike på stigar i skogen och letar efter kontroller som är utmärkta i en viss ordning på en karta. 
  4. Precisionsorientering. Här kan alla delta, oavsett kön, ålder och rörelseförmåga. Man tävlar i gemensamma klasser i lättframkomlig terräng även för till exempel rullstol och cykel. Banlängden är relativt kort och maxtiden är väl tilltagen. Vid varje kontroll finns upp till fem alternativa skärmar. Du ska, utan att lämna stigen/vägen, avgöra vilken skärm som sitter rätt enligt kontrollringen på kartan och kontrollbeskrivningen.

Källa: Den här texten är delvis hämtad från Svenska orienteringsförbundets hemsida.

Här kan du läsa mer om hur orientering går till:  Så funkar orientering

Titta gärna också på Trailrunning Swedens videor i fyra delar:  Orienteringsskolan

Laholms IF Orienteringsklubb

Laholms IF Orienteringsklubb bedriver tränings- och tävlingsverksamhet inom traditionell orienteringslöpning. Läs här hur du gör för att bli medlem: Bli medlem

Uppdaterad: 21 APR 2021 21:19 Skribent: Fredrik Magnusson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Laholms IF OK - Orientering
Fredrik Magnusson, Dragongången 13
31236 Laholm

Kontakt:
Tel: 0705196992
E-post: fredrik@laholmorient...

Se all info