Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning av Kuben cup

07 FEB 2018 10:32
I helgen spelades Kuben cup och Långsele AIF:s damlag gjorde i vanlig ordning en stabil insats. Laget räckte dock inte hela vägen fram till finalen.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2018 11:11

På grund av sena avhopp från Remsle UIF och Arnäs IF blev det en annorlunda upplaga av årets Kuben cup och själva upplägget liknade mer en serie än cupspel. Fyra lag kom till start, förutom våra damer från division 3 fanns Härnösand (division 2) och Själevad och Kramfors (båda division 1) representerande. Alla lag mötte alla i form av dubbelmöten i matcherna över 15 minuter och de två bäst placerade lagen tog sig sedan vidare till en avgörande final.

Kramfors mot LAIF (3-0)

Första matchen för dagen stod alltså mot kommungrannen där det nyblivna division 1-laget Kramfors tryckte gasen i botten direkt på avspark. Tempot var högt och de blåvita kramforstjejerna gick tufft in i närkamperna.  Det fanns inte mycket tid för LAIF att vila med bollen och redan efter bara någon minut fick come-backande Malou Karlström kapitulera i målet.

Trots den höga pressen från Kramfors hade faktiskt LAIF vaskat fram den farligaste målchansen innan deras ledningsmål. Maria Kuronen bröt en dålig pass från en kramforsback, avancerade några meter och försökte med sedvanlig finurlighet placera bollen tätt vid stolpen. Träffen blev dock inte helt ren och bollen smet utanför.

Anfallet efteråt slutade alltså istället med ett ledningsmål från de blåvita och efter det tog det bara tre minuter innan resultattavlan visade både 2-0 och 3-0 för Kramfors.

Instruktioner från bänken ropades ut och efter deras 3-0 mål vaknade våra gulsvarta tjejer och började spela ett betydligt tuffare spel. Kramforstjejerna började få bekänna färg i närkamperna och resten av matchen liknade mer ett ställningskrig utan några egentliga målchansera från något av lagen.

Sammanfattningsvis: en match som Kramfors avgör de första minuterna men som LAIF sedan jobbar sig in i. Kramfors hade ett tempo som vi inte var vana vid och det är det som avgör matchen.

LAIF mot Själevad (0-4)

Återigen en match mot ett lag från division 1 och trots ett bra snack innan om att vara på tå direkt på avspark så blev vi ännu en gång tagna på sängen av det höga tempot. Själevad rullade som vanligt boll fint och de ha har några spelare som håller riktigt hög klass. Efter de första fem minuterna hade de redan rullat in fyra bollar medan vi febrilt hade fått jaga både boll och spelare.

Precis som i matchen mot Kramfors började vi dock arbeta oss in i matchen efter deras målkalas. Vi började återigen hitta rätt i våra positioner och Alexandra Perman började likna den mittbacksgeneral som vi vet att hon är.  LAIF håller Själevad stången resten av matchen och vi lyckas även göra några snabba omställningar som mycket väl hade kunnat resultera i något riktigt bra.

Sammanfattningsvis: Ett spelskickligt Själevad trillar sönder oss i början och avgör matchen. När vi väl hittar positionerna är vi dock svåra att göra mål på. Malou började dessutom hitta känslan för målvaktsspelet igen.

 Här var vi på tå redan från minut ett och bjuder upp till en riktig kamp där båda lagen turas om att föra spelet. Vi skapar några heta chanser genom bland annat Maria Kuronen och Hilda Edström men lyckas inte spräcka nollan.

Härnösand i sin tur har några unga och spelskickliga spelare, men de skapar sina skott på mål från dåliga positioner som Malou kontrollerar med lätthet.

Matchen började kännas som en typisk tillställning som slutar 0-0, men Härnösand har ju tyvärr en måltjuv i form av Sanne Pettersson. I matchens sista skälvande minuter får hon den där lilla extra tiden som hon behöver och placerar säkert in slutresultatet 0-1

Sammanfattningsvis: En match där LAIF förtjänar minst en poäng, men där en notorisk målskytt som Sanne Pettersson typiskt avgör matchen till Härnösands fördel.

LAIF mot Kramfors (2-0)

Dagens andra match mot Kramfors och LAIF hade fått blodad tand från drabbningen mot Härnösand. Vi sålde oss inte bara dyrt mot kommungrannen utan de gjorde misstaget att ge oss lillfingret och då tog vi hela handen.

Kramfors försökte återigen trycka gasen i botten, men den här gången var vi med på noterna och hade mycket bättre kontroll än i den första matchen. Vi kunde med ett bättre lugn lyfta upp vårt spel och det gav till sist resultat. Ett fint uppbyggt anfall slutade med att Linnéa Perman blev frispelad framför deras mål och kunde med vilja trycka in bollen under deras målvakt.

Ett överraskat Kramfors försökte höja tempot ännu mer, men slutade allt som oftast med skott ur dåliga lägen eller försök till soloräder. Malou agerade säkert i målet och spelare som Hilda Edström och Camilla Johansson började vädra skrällseger och gick stenhårt in i varje närkamp. De eldar på yngre spelarna som Amelie Stenmark och Johanna Dahlin som även de börjar ana att vi har något bra på gång.

Alexandra Perman rörde sig majestetiskt över hela planen och det kändes helt naturligt när hon efter ett snabbt byte fick bollen mitt på Kramfors planhalva, gjorde lekande bort sin spelare och med en stenhård träff satte bollen i underkant ribba, ner i backen och sedan upp i måltaket. 2-0 till LAIF och skrällen var ett faktum.

Sammanfattningsvis: Ett LAIF som verkligen var inne i turneringen mästrade ut ett bollförande Kramfors med fint positionsspel och snabba omställningar.  LAIF hade viljan och kusinerna Perman avgjorde matchen till gulsvart fördel.

Själevad mot LAIF (2-0)

LAIF repriserade sin inställning som mot Kramfors och bjöd rejält upp till dans. Själevad var det bollförande laget men tvingades att ta skott (och de tog många skott) relativt långt ut i banan. De hade dessutom dålig precision på sina skottfötter och bollen åkte allt som oftast långt över ribban.

LAIF i sin tur satsade på snabba omställningar och vindsnabba Caroline Lidbom rann fram på sin vänsterkant och skapade både ett och två lägen efter fina crosspassningar från Alexandra och Camilla.

Trots det aggressiva försvarspelet från LAIF gav till sist det stora bollinnehavet för Själevad resultat och de kunde spräcka Malous nolla. Målet gjordes av Amanda Berglund (som för övrigt vann hela cupens skytteliga).

Efter Själevads ledningsmål försökte LAIF mobilisera lite större tryck framåt och lyckades bland annat vaska fram någon halvchans genom Elisabeth Mikaelsson. Själevads nolla var dock intakt hela matchen och istället för en kvittering slutade det med att ett 2-0 rullades in med 40 sekunder kvar av matchen.

Sammanfattningsvis: Stort bollinnehav för Själevad och aggressivt försvarsspel med snabba omställningar var matchens melodi. Bollinnehavet gick vinnande ur kampen.

LAIF - Härnösand (1-1)

Sista matchen och återigen en jämn drabbning mot Härnösand som att kunnat sluta precis hur som helst. Både Maria, Caroline och Bettan hade lägen att göra ledningsmålet, men det slutade med att Härnösand blev först in i målprotokollet.

Det tog inte lång stund förrän LAIF också var med i protokollet. Hilda drev fram bollen och närmade sig Härnösand straffområdet. Med ett välplacerat skott i bortre burgaveln satt kvittering.

Det oavgjorda resultatet stod sig sedan matchen ut.

Sammanfattningsvis: En jämn sista matchen som mycket väl hade kunnat sluta med en seger. Chanserna fanns där, men oavgjort kändes inte som ett ologiskt resultat.

Avslutande analys och sammanfattning

Tränaren Patrik Johansson analyserar och sammanfattar med sina egna ord lagets insats i Kuben cup på följande sätt:

Visst fanns en hel del funderingar inför helgens Kuben cup, dels hur vi skulle klara av att hantera det tuffare spelschemat som kastades fram dagen innan. Fler matcher och mindre vila kändes lite jobbigt i det läget med tanke på bland annat skaderisken som ökar. Tankarna gick även mot hur vi skulle stå oss i jämförelse med våra motståndare som huserar i högre divisioner. Ett tufft, men roligt test. Vi får en tuff start, men efter den jobbiga starten tycker jag att vi visar en bra reaktion. Ingen gnäller eller viker ned sig. Det är oftast en enkel utväg att ta, men vi höjer istället vår prestation allt eftersom.

Kanske visade vi lite för stor respekt i de två första matcherna, men ärligt ska också sägas att vi möter två bra lag som trampar igång direkt och vi är inte med i samma tempo. Tycker att vi kliver in i de övriga matcherna på ett annat sätt, mer balanserat aggressiva i närkamperna - närkamper som vi nu började vinna allt fler av. Vi jobbar bättre i de defensiva omställningarna vilket gör att vi inte släpper till lika mycket målchanser när vi själva tappar boll.

Vi blir lite kompaktare som lag och vi kan utifrån försvarsspelet även börja skapa lite mer chanser via egna omställningar. Vi väljer också medvetet att försöka spela lite enklare och gå tidigt med en diagonal boll om yta finns. Vi skapar några 1 mot 1 och 2 mot 1 men vi lyckas tyvärr inte som önskat i våra avslut.

Chanser gräver vi fram i nästan alla matcher och några är riktigt bra möjligheter. Men det är ingen lätt dag för våra offensiva spelare då vi inte får igång det anfallsspel vi hade hoppats på. Kanske lämnar några cupen lite i frustration över uteblivna mål, men det visar att viljan att prestera mer och bättre finns där.  Det ska också sägas att jobbet de lägger ner för laget är viktigt och bidragande hela dagen.

Från att vara nästan knäpptyst på planen i de 2-3 första matcherna så börjar vi kommunicera mer och framförallt bättre för att hjälpa varandra. Ser man till den delen så har vi tappat några erfarna spelare, så någon typ av reaktion var ganska väntad vad det gäller kommunikationen på planen. Det är inte att bara peka på några spelare och säga "prata mer", utan det får få växa fram allt eftersom och alla måste bidra. Bara här under helgen syntes en förbättring allt eftersom.

Vi plockar in en seger mot vinnarna i cupen(Kramfors) i en bra insats samt följer upp det med en poäng mot Härnösand i en jämn match. I de sista 4 matcherna släpper vi in 4 mål, vilket är bra mot så pass bra motstånd.

Slutligen så vill jag säga att jag är glad över vår prestation, våra "rutinerade" spelare tar ansvaret de behöver ta i spelet och våra yngre spelare växer hela cupen och står för stabila insatser. Även om vi blir sist i gruppen, vilket vi inte ska vara nöjda med, så finns det saker vi kan ta med oss från vår prestation som vi gör bra och sådant som vi behöver jobba på.

Vi gör inte bort oss på något sätt och kommer till slut upp på en nivå där vi känner att vi är med och tävlar i matcherna. Lite tråkigt med upplägget i cupen bara ska sägas som mer liknade ett seriespel än cup. Hade varit roligt att få spela en eventuell semifinal.

Sen vill jag avsluta med några andra tankar/funderingar. Jag tycker vi kan lämna årets Kuben cup bakom oss med en bra känsla. Prestationen i cupen blev som sagt bättre allt eftersom och vi tävlar (och tar poäng) av några bra lag. Känslan är i alla fall för mig at .vi hade kunnat tagit någon poäng till, hade kunnat göra det ytterligare lite bättre, vilket är en bra känsla att ta med sig! Även om vi står upp bra så är det ju så att man vill lämna cupen som sista lag, man vill stå där ute och fira. Eller hur!? Det blev inte detta år, men chansen finns kvar där nästa gång. När vi ser på motståndet så kan vi även se hur hårt och intensivt de jobbar, fler aktioner över hela planen, hur mycket de rör sig utan boll i anfallsspelet med mera. Det vi måste göra är att själva skapa rätt miljö och omständigheter på träning. Jobba lite hårdare, kräva lite mer av varandra, tävla, vara noga i allt vi gör. För vi kan inte stänga gapet på något annat sätt. Om vi ändå klarar av att vara med och tävla nu i helgen med de förutsättningar vi klev in med i jämförelse, tänk då hur det skulle kunna se ut? Men det måste göras tillsammans. Och där faller ett stort ansvar på spelarna.

Resultatfakta

Tabell från seriespelet

1. Själevads IK 6 4 2 0 16-3 13 14
2. Kramfors-Alliansen/Frånö SK 6 2 3 1 7-4 3 9
3. Härnösands SK 6 1 2 3 5-13 -8 5
4. Långsele AIF 6 1 1 4 3-11 -8 4

 

Finalen

Själevad - Kramfors: 1-2

Skribent: Jens Berglund
Epost: Adressen Gömd
Långsele AIF - Div 2 Damer Mellersta Norrland
Idrottsvägen 3
882 30 Långsele
Telefon: 062021563
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Långsele AIF - Fotboll
Idrottsvägen 3
88230 Långsele

Kontakt:
Tel: 062021563
Fax: 062021563
E-post: This is a mailto link