Hoppa till sidans innehåll

Summering av höstens första matcher

22 AUG 2017 11:34
Fyra matcher har spelats av höstsäsongen och det är dags att göra en kort summering över hur det gått.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2018 10:33

Precis som på vårsäsongen mötte damlaget Junsele/Ramsele i första matchen. Även denna gången slutade det med en klar seger för vårt gulsvarta lag. Efter en första halvlek med fem sköna laifmål visade resultattavlan till sist 7-0 när domaren blåste av matchen.

Till skillnad från bortamatchen fick LAIF ett tidigt ledningsmål genom Alexandra Perman vilket gjorde att laget kunde spela väldigt avslappnat. Bolllen gick ibland som ett pärlband genom laget - från en lugnt spelande backlinje, över ett kreativt och kompakt mittfält till ett sylvasst anfall. Junsele/Ramsele hade svårt att få till någon ordentligt spel och de gånger de hotade var det på högerkanten där Alice Malmqvist huserade. Backlinjen fick dock relativt snabbt henne under kontroll och kunde sedan spela väldigt kontrollerat under resten av matchen.

Patrik Johansson fick därmed också en riktig smakstart i rollen som ny huvudtränare och kunde alltså kassera in en härlig 7-0 seger i första matchen.

Tam insats mot Hägglunds

Efter Junsele/Ramsele väntade betydligt hårdare motstånd i form av Hägglunds på bortaplan. Hemmamatchen på vårsäsongen var en riktig jämn historia där LAIF under perioder var det bättre laget. Tyvärr blev det betydligt ojämnare den här gången.

LAIF åkte till Hägglunds utan rutinerade startspelare som Sara Lidén, Alexandra Perman och Mikaela Lundqvist. Även Elin Johansson saknades på grund av halsfluss och Frida Granholm som var på resande fot. Det fanns ändå en stor förhoppning från spelare och lagledning att ändå kunna rubba hemmalaget.

Hägglunds tog nästan omgående tag i taktpinnen medan LAIF fortfarande var kvar i omklädningsrummet. Det kändes därför helt logiskt när de också tog ledningen i den nionde minuten. Vårt gulsvarta lag hade i sin tur väldigt svårt att etablera något spel och det blev långt mellan lagdelarna. Det kompakta spel som vi bjöd på i matchen mot Junsele/Ramsele var som bortblåst. Anna och Elisabeth Mikaelsson kombinerade sig i och för sig fram någon gång, men det där riktiga farligheterna kunde inte skapas.

Hägglunds däremot tackade för de ytor som det blev bjudna på och fastställde halvtidsresultatet till hela 4-0.

Laiftjejerna var i halvtid bestämda att göra en betydligt bättre andra halvlek och lyckades i viss mån med det. De bjöds fortfarande på många ytor och orken att göra det där sista viktiga jobbet ville inte riktigt infinna sig. Kanske satt matchen mot Junsele/Ramsele kvar i både huvuden och ben hos en del. Spelet jämnade i alla fall ut sig lite men Hägglunds kunde ändå vinna även andra halvlek och fastställde slutresultatet till 6-0.

Holmgång mot serieledarna

Efter den bistra förlustmatchen mot Hägglunds väntade serieledarna Själevad 2/Modo hemma på Faxängen. Och i det svarta och gula matchstället var det ett helt annat lag som visade upp sig.

LAIF började med ett aggressivt spel med mycket fart och fläkt. Bortalaget blev i början rejält nerpressade vilket bland annat visade sig genom att vi vaskade fram ett flertal hörnor.

Trots bra spel från hemmalaget var det ändå Själevad/Modo som tog ledningen genom en snabb omställning. En ledning som också tog in bortalaget i matchen. LAIF i sin tur fortsatte med sitt fysiska spel och började, precis som vid bortalagets mål, få till snabba omställningar och spelvändningar. Laget hade dessutom hittat tillbaka till sitt kompakta spel vilket gjorde det svårt för gästerna att skapa någon egentligen farlighet. Därför kändes det lite märkligt att de även kunde utöka sin ledning till 2-0 innan första halvlek var slut.

Även fast resultattavlan visade 0-2 var det ett hungrigt laifgäng i omklädningsrummet. Känslan oss alla var att vi var minst lika bra, om inte bättre, och kunde verkligen vända det här. Laget var peppat till max vilket även märktes på plan redan från start i andra halvlek.

Det var ett uppumpat hemmalag som kom ut i andra halvlek. Själevad/Modo blev nog lite tagen på sängen av det energifyllda lag som de ställdes mot i de sista 45 minuter. LAIF tuggade på med ett ännu aggresivare spel och lät inte gästerna få en lugn stund. Det var lite av en svart mur som dunkande fram över Faxängen de första 25 minuterna av andra halvlek och helt naturligt kom också ett reduceringsmål mål genom Anna Mikaelsson.

Precis som i första halvlek kom  Själevad/Modo in lite mer i matchen och gjorde även 3-1 på en hörna. Målen underkändes dock på grund av hands, men dramatiken i matchen hade precis bara börjat.

Matchens utvecklade sig till en riktig holmgång och det var småirriterat på planen mest hela tiden. Publiken på läktaren hade även de börjat leva sig in i matchen och det fysiska spelet började tillta sig mer och mer. Något som gynnade hemmalaget.

Det fysiska spelet ledde även till att gästerna, fortsatt vid ställningen 1-2, fick straff efter att Evelina Granholm gjort ner Moa Våglund. Josefin Näsholm stegade fram till straffpunkten och drog bollen...utanför. Matchklockan visade då 67 minuter spelade och LAIF var helt klart med i matchen fortfarande.

Bara några minuter efter den missade straffen kom så kvitteringsbollen. En välslagen frispark och med full kraft satte Sara Lidén dit pannan och tryckte in 2-2. Matchen var därmed helt jämn.

De sista 20 minuterna blev en hård kamp där båda lagen skapade chanser, men där det ändå kändes som att det var LAIF som var det lag som hade mest momentumt. Mycket tack vara att deras mittfältet hade blivit nerkämpat av våra mer fysiskt spelande tjejer.

I matchen sista minut kom den stora chansen att avgöra matchen. Anna Mikalsson fick bollen strax utanför straffområdet. Gör en spelare, avancerar in en meter och med en hederlig tåfjutt dundrar hon bollen i ribban. Bollen rensas ut och kort därefter blåste domaren av matchen. Men vilken match det blev och vilken holmgång. Utan tvekan årets match på Faxängen och båda lagen bjöd verkligen upp till kamp. Dramatiken gick som sagt var inte heller att klaga på.

Först serieettan och sedan tvåan - Gideälven borta

Efter holmgången mot serieledarna var det sedan dags för att möta Gideälven borta i en sen kvällsmatch på Biggevallen. Tufft schema alltså för LAIF i och med att Gideälven ligger två i serien och att det bara var tre dagar mellan matcherna.

Matchen sparkade igång kl. 19:30 och redan då hade det börja skymma över Björna. Gideälven tog tag i bollförandet medan LAIF spelade en sylvasst omställningsspel. Och precis som i matchen mot Själevad/Modo vaskade vi fram flertalet hörnor redan i de första 20 minuterna. Och det blev farliga hörnor, ibland rena rama flipperspelet i hemmalagets straffområdet. Varje gång lyckades dock ett lilaklätt ben komma iväg från ett mål.

Gideälven hade som sagt var det mesta av bollen, men kom egentligen aldrig fram till en klar målchans. Backlinljen kontrollerade spelet bra och kunde avväpna hemmalagets framstötningar. Trots ett något större bollinnehav kunde även LAIF bjuda på ett bra passningsspel och i framförallt slutet av halvleken började allt mer av spelet förläggas på de lilas planhalva. Målen fortsatte däremot att utebli.

I andra halvlek började Gideälvens fysiska lag trycka på mer och Långsele hamnade allt längre ner i banan. Omställningarna fanns dock fortfarande där och både Anna Mikaelsson och Maria Kuronen hade lägen som mycket väl hade kunnat utveckla sig till något riktigt bra.

Ju längre matchen gick, ju mindre fick vi även se omställningar från det svartgula laget. Det fysiska spelet började ta ut sin rätt och Gideälven jagade febrilt ett ledningsmål. Backlinjen med Evelina Granholm, Camilla Johansson, Alexandra Perman och Rebecca Dahlin fortsatte att göra sitt jobb och avstyrde det mesta. På slutet tappades i och för sig någon markering och Gideälven fick nästan möjligheter att kunna avgöra med fokuset fanns inte riktigt där.  0-0 blev slutresultatet och det var rejält mörkt ute när domaren satte pipan till munnen.

Sammanfattning och framåtblick

LAIF börjar alltså höstsäsongen med en vinst, en förlust och två oavgjorda matcher. En betydligt bättre inledning än vårsäsongen och att knipa poäng mot både Själevad 2/Modo och Gideälven är riktigt starkt. Det hade såklart suttit skönt att fått knipa en seger till - Anna Mikaelssons ribbträff mot serieledarna hade likaväl kunnat gå in och de farliga hörnorna mot Gideälven hade också kunnat få en bättre öde. Men som sagt var, oavgjort mot både ettan och tvåan är verkligen bra. Matchen mot Hägglunds gör vi nog bäst i att glömma, men är ändå ett bra bevis på att alla måste göra jobbet till 100% för då är LAIF ett riktigt bra lag, vilket de två senaste matcherna bevisar.

Nu väntar ett talangfullt Domsjö 2 på söndag den 27/8 hemma på Faxängen. De ligger för nuvarande trea i serien och i vårsäsongens match blev det 4-1. Ställningen var 1-1 i halvtid efter att Amelia Sjödin dunkat upp kvitteringsbollen i nättaket. Domsjö bytte sedan in några vassa spelare och höjde tempot rejält i andra halvlek. Elin Svensson gjorde en kanonmatch i mål och höll nere siffrorna. Kommer vi dock upp i samma nivå som de senaste två matcherna kan LAIF helt klart även störa tabelltrean

Hårdskjutande Amelia är för övrigt tyvärr inte tillgänglig för spel längre då hon har åkt över för att arbeta i USA. Andra spelare som kommer att saknas är Meilili Palmberg och Elin Johansson som båda har börjat sina studier i Umeå. I övrigt är laget intakt.

Resultat och matchfakta

LAIF - Junsele/Ramsele: 7-0   Matchfakta

Hägglunds - LAIF: 6-0   Matchfakta

LAIF - Själevad: 2-2   Matchfakta

Gideälven - LAIF: 0-0   Matchfakta

På bilden: Fokuserad Maria Kuronen i matchen mot Själevad. Foto från Csportsbloggen

Skribent: Jens Berglund
Epost: Adressen Gömd
Långsele AIF - Div 2 Damer Mellersta Norrland
Idrottsvägen 3
882 30 Långsele
Telefon: 062021563
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Långsele AIF - Fotboll
Idrottsvägen 3
88230 Långsele

Kontakt:
Tel: 062021563
Fax: 062021563
E-post: This is a mailto link