Hoppa till sidans innehåll

Sitt livs lopp

2018-06-21 09:20
Sture Larsson, medlem i Länna IF, genomgår nu en tuff behandling för cancer. I tidningen Skogssport publiceras en krönika om Sture som han har bett mig lägga upp på Länna IF:s hemsida och Facebook, så att alla som vill får möjlighet att ta del.
  • Uppdaterad: 2018-07-27 23:42

Publiceringen sker med OK från alla berörda. / Per-Olof Svensson

REFLEKTERAT: ÅSA FLODMARK

Sitt livs lopp

Akademiska Sjukhuset, Uppsala, 2018.

I en alldeles för liten säng ligger en man vars största problem – att hitta en solhatt som passar hans rakade och i ärlighetens namn rätt stora huvud – just blivit mycket större. Två aggressiva hjärntumörer. Prognosen känns lika dyster som ett lerigt gärde när sista tävlande lämnat parkeringen på höstens regnigaste tävling. Men att ge upp, det är inget som någonsin varit aktuellt för Sture Larsson.

Inte när mjölksyran sprutat i hårda dueller med andra patruller under otaliga Rodhen Natt tillsammans med min pappa.

Inte när den största bommen kommit redan till ettan vid säsongens första tävling.

Inte när pannlampan slocknat mitt i skogen och vargarna ylar.

Skålsjögården, Hälsingland, 1995

Konfirmationsläger med orienteringstema. En idé som någon troligen ska ha cred för. En månad, tjugo 15-åringar, ljuva hälsingeskogar. Vänskap för livet började här. Det vi inte visste då var att mer än två decennier senare skulle många fortfarande älska att springa i skogen.

En är gudmor till min dotter. Andra håller kontakten via sociala medier.

Syns på en tävling då och då, och allt blir som om man egentligen aldrig skilts åt.

Ulrika. Ullis. Ylle. Smeknamn som man bara fattar som tonåring. Den mest fantastiska brevväxling man kan föreställa sig. (Fel. det går inte att föreställa sig). Innan internet tog över skickades sprängfyllda kuvert med lika intensivt innehåll mellan Länna och Trollhättan. Daladubbeln. Självklart höstlov i Uppsala. Rodhen Natt i antågande. Början på något speciellt.

Legendariska Rodhen, 1995

Det var inte bara Ulrika och jag som sprang patrull-natt-tävlingar med tvivelaktiga resultat. Päronen blev också involverade. Pappa, som ju är känd för att aldrig (alltså a-l-d-r-i-g) banga för en tävling ville såklart springa när Britt inte hade någon partner. Ullis mamma. Stures fru. Jag vet inte om det är själva tävlingen i sig. Troligen inte. Men sedan det året har mamma och pappa vallfärdat till Länna varje allhelgona. Först tävling. Sedan fest med Janssons och diverse annat (som man inte ska skriva om i en tidning vars målgrupp får anses tillhöra renlevnadsskiktet).

När Sture insåg att pappa var rätt bra för att vara 10 år äldre var det istället de som bildade lag. Legendariska historier, där de i princip skulle ha vunnit varje år. ”Om inte…”

Om någon mot förmodan inte kunde ställa upp och springa – förkylning, gubbvad eller andra petitesser – sågs de ändå. För även om man inte kan springa orientering, kan man alltid prata om det.

Varför vissa gör avtryck

25manna är, av många skäl, en av årets orienteringsmässiga höjdpunkter. En hög punkt på själva tävlingen är Sture Larsson. Närmare 2 meter (för i text ska man alltid överdriva) syns han lång väg. Detta trots att klubben numera inte längre innehar Sveriges minst tilltalande gul-vit-grön-spräckliga klubbdräkt. Jag tar ett andetag och

dyker in i Stures kram. För det har jag lärt mig. Det går inte att andas när man blir mosad av en björn. Typ.

Orsa

Ett ställe där många orienterare åker skidor. När – eller om – det är vinter. Där finns ett hus i klassiskt rött med vita knutar. En självgående gräsklippare som heter Piggelunk. Och flera enormt stora skor. Som båtar. Sonen spärrar upp ögonen så att jag tror de ska ploppa ut.

”Veeems är de där skorna?” Beundran är påtaglig och skrattet vräker sig mellan väggarna när han provar ett par på en promenad. Sture blir här, likt Yetin, Snömannen eller för all del Fantomen, en legend, nästan en myt.

Sitt livs lopp

Prognosen säger ett år. Sture är en evig optimist. På riktigt, inte bara en person som säger att han är positiv för att jobbannonsen kräver det. Det finns patienter som levt både tre och fyra år efter en sådan diagnos. Sture planerar att slå rekord. Och den här gången samlas hela hejarklacken för att se till att slutspurten blir den längsta någonsin.

När mjölksyran sprutat i hårda dueller med andra patruller under otaliga Rodhen natt tillsammans med min pappa – då bet han ihop och spurtade ner de andra.

När den största bommen kom redan till ettan vid säsongens första tävling tog han ut rätt kurs och hade bäst tid till andra kontrollen.

När pannlampan slocknat mitt i skogen och vargarna ylar plockade han fram reservbatteriet.

Starten har gått i hans livs lopp. Jag utgår från att han tar hem segern.

ÅSA FLODMARK

Medlem i Tullinge SK. Aktiv i bemärkelsen uppföljare till barnen knatte och U1 och springer själv någon enstaka D35-bana – (även om jag i själ och hjärta alltid kommer vara D18). Jobbar som skribent och redaktör på Scanias Newsdesk.

Skribent: Per-Olof Svensson
Epost: This is a mailto link

Klubbstugan 
Länna IF:s Klubbstuga ligger på skolgården vid Länna Skola längs väg 282 

DAX att anmäla


Datum

Aktivitet

Anmäl
senast

28/10

Oktoberracet

21/10
3/11

Rodhenloppet, nattpatrull

28/10
10/11

Novembertävlingarna, lång

4/11
11/11

Novembertävlingarna, medel

4/11

DAX att anmäla PreO


Datum

Aktivitet

Anmäl
senast

 eventor_clubpage_160x38

Så här anmäler du dig till tävling 

 

Så här är/blir
vädret i Länna

 

 

Postadress:
Länna IF - Orientering
Eriksson, Krokvägen 5
74011 Länna

Kontakt:
Tel: 076 117 84 55
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra sponsorer:

Skrotcentralen

 

uppsalafritd.se

 

Holmen