Hoppa till sidans innehåll

Mats Troeng lägger nya banor

04 SEP 2020 14:13
En av de större konsekvenserna av att O-Ringen Uppsala flyttas ett år framåt är att det planerade tävlingsområdet Östuna inte kan användas.
  • Skapad: 04 SEP 2020 14:13

Granbarkborrar tvingar markägarna till avverkningar som inte kan vänta till efter nästa sommar. Tillsammans med andra planerade avverkningarna och gallringar, blir området inte längre användbart för en O-Ringenetapp.

Trots att Mats Troeng tillsammans med övriga funktionärer i banläggarteamet för etapp tre nu får se sitt arbete bli förgäves, så ställer de om och lägger banor i det nya området norra Lunsen som får Sävja IP som arena. Detta innebär att Mats nu inte får se sin kontrollpunkt i Östuna användas från sitt eget segerlopp i O-Ringen 2001.

Vilken var din första känsla när det stod klart att etapp tre inte kan genomföras i Östuna?

- Ett styng av vemod förstås. Alla timmar med terrängrekognoscering och provlöpning kommer inte att komma till nytta. Men det var det enda rimliga beslutet att ta, konstaterar Mats Troeng.

Hur fick du veta att O-Ringen Uppsala flyttas till 2021?

- Det definitiva beskedet fick jag via nyhetsbrevet till funktionärerna. Men vi banläggare hade fått ett preliminärt förhandsbesked så beslutet kom inte direkt oväntat.

Att producera kartor kräver gott om tid. Därför kommer nu en befintlig karta att användas som var avsedd för träningsrace som flyttas till annat område utanför Uppsala. En positiv effekt av etappflytten är att det blir cykelavstånd även till denna etapp, det var det inte till Östuna. Därmed blir det nu möjligt att cykla till samtliga etapper.

Det är massor med ideell tid som nu inte kommer till nytta. Trots detta är du och dina banläggarkollegor beredda att lägga helt nya banor. Hur får ni energi och inspiration till detta?

- För mig handlar mitt funktionärsuppdrag i O-Ringen om att få bjuda tillbaka för alla de gånger jag själv deltagit. Jag vill bjuda på banor av hög kvalitet som deltagarna verkligen uppskattar. Som person är jag lösningsinriktad så det var inga konstigheter att sätta igång med ett nytt banläggningsprojekt när behovet uppstod.

Nu blir det kort tid i O-Ringenperspektiv för banläggning i det nya etappområdet. Hur hanterar ni detta?

- I och med att Lunsen ingår i våra ordinarie träningsmarker så är området välkänt. Vi behöver inte lägga särskilt mycket tid på att bekanta oss med området. Det är givetvis en fördel i sammanhanget.

Vilken terrängskillnad blir det i norra Lunsen jämfört med Östuna?

- Norra Lunsen är ett mer homogent område. Det finns fler stigar nära målområdet jämfört med Östuna, i princip inga spår av skogsbruk i området och området som helhet är flackare. Jag tror att deltagarna kommer att uppleva Lunsen som ett mer behagligt och njutbart område än Östuna. Det vi tappar är omväxlingen och vägvalsorienteringen i Östuna.

Banläggningen för den tredje etappen är i full gång, för det flesta andra funktionärer har man gått in i ett ”pausläge”. Mitt i den ovissa situation som vi har haft och har, är det glädjande att de flesta av funktionärerna är beredda att ställa om och fortsätta engagemanget. Det mesta av förberedelserna kan senare återupptas för att kunna erbjuda en fantastisk O-Ringensommar nästa år.

Hur har Cononasituationen påverkat dig personligen?

- Inte särskilt mycket. Jag och mina nära och kära har hållit oss friska. Tydligast har det varit att de ledaruppdrag som jag skulle ha haft för landslaget under sommaren har blivit inställda, svarar Mats Troeng.

När det inte blev O-Ringen i år, vad gjorde du istället den veckan?

- Det blev en semesterresa till landets norra delar med bland annat fjällvandring i Sarek och orientering på automatgenererade kartor i några intressanta områden.

Per-Olof Svensson text & foto

Skribent: Per-Olof Svensson
Epost: This is a mailto link

Klubbstugan 
Länna IF:s Klubbstuga ligger på skolgården vid Länna Skola längs väg 282 

DAX att anmäla


Datum

Aktivitet
Anmäl
senast

 

DAX att anmäla PreO


Datum

Aktivitet
Anmäl
senast

 

 eventor_clubpage_160x38

Så här anmäler du dig till tävling 

 

 

 

 

Postadress:
Länna IF - Orientering
Krafft, Bärby äng 20
75597 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0761178455
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra sponsorer:


Holmen


uppsalafritd.se


Skrotcentralen


Infoping