Hoppa till sidans innehåll

Per-Olof på VM i Riga (uppdaterad 8/8)

2018-08-04 19:39
TISDAG 7/8 Under förmiddagen deltog jag i medeldistans och hade samma problem som Tove Alexandersson hade senare under eftermiddagen i VM: ”Något med min hjärna och terrängen som inte går ihop”.
  • Uppdaterad: 2018-08-08 07:36

För min del blev det fel redan mot första kontrollen, läste fel och tog fel stig. Fick vända och tappade tid. Mesta tidsförlusten blev från andra till tredje, endast 100 meter som borde tagit runt en minut men blev 8.19. Fick inte alls ihop kurvbillden. När jag slutligen hittade skärmen visade det sig att jag varit väldigt nära, hade jag fortsatt fem meter istället för att vända hade jag hittat kontrollen direkt.

Till skillnad mot Alexandersson så blev jag i alla fall godkänd. I VM blev de enda ljuspunkterna Sara Hagström som blev sexa och Helena Bergman sjua. Uppsalas Albin Ridefeldt kom på 17:e plats.

Under kvällen reste jag hem efter tre tävlingar i internationell miljö där jag som svensk var i minoritet. Kul men samtidigt krävande då det var lika varmt som i Sverige. VM fortsätter och de kombineras med fler publiktävlingar.

SÖNDAG 5 AUGUSTI: Guld till Sverige i sprintstafett med 31 sekunders marginal före Schweiz. I laget ingick Tove Alexandersson, Emil Svensk, Jonas Leandersson och Karin Ohlson.

För egen del deltog jag tidigare under dagen i en långdistansorientering, min bana i H55 var 6,9 km som jag klarade straxt under två timmar med 24 kontroller. Det var väldigt fin terräng i ett naturreservat. Klassindelning som en nationell tävling i Sverige och drygt 800 deltagare.

LÖRDAG 4 AUG: Är på semester i Riga och följer VM i orientering som inleddes under lördagen med sprint. Tove Alexandersson fick finna sig i att bli besegrad med 16,8 sekunder efter Maja Alm, Danmark. Emil Svensk blev sexa, 22,6 sekunder efter Daniel Hubmann, Schweiz.

Sprinten inleddes med kval med tre heat vardera i Kronvalda park i centrala Riga. Därefter var det öppen sprint där jag själv deltog. Senare på eftermiddagen var de dags för finalerna som avgjordes i gamla stan.

Det stora guldhoppet Tove Alexandersson fick nöja sig med silver. Vid sista kontrollen tappade hon sekunder som dock inte blev avgörande. Hon gjorde misstaget som många andra att springa till skärmen för startpunkten som satt bara fem meter från sista kontrollen.

Anledningen var att från det håll damerna kom var det startskärmen som de kunde se i publikhavet. Där fick de tvärvända till sista kontrollen som var en sten mitt ute i gatan, en placerad kontroll för tävlingen.

Totalt för Sverige blev det fina placering med alla tre bland de sex bästa. Lina Strand femma, 45,0 efter guldmedaljören Alm och Karolin Ohlsson, sexa, 4,1 sekunder efter Lina. I kvalet var Karolin bäst i sitt heat, Lina tvåa och Tove femma.

För herrarna blev samma sista kontroll en annan utmaning. Den fanns rakt i synfältet från deras riktning men för första gången på tre månader föll regnskurar över Riga och den stenbelagda gatan blev väldigt hal.

Jonas Leandersson vann sitt kvalheat men slutade på en blygsam 19:e plats i finalen. I svensktrion blev istället Emil Svensk bäst på sjätte plats, 6,3 sekunder före Martin Regborn som blev åtta. I kvalheaten blev Martin nia och Emil elva.

Min egen insats blev godkänd med 20,30 minuter på 2,6 km. Under söndagen byter VM riktning på flera sätt. Då gäller långdistans i en nationalpark drygt tre mil utanför Riga.

Per-Olof Svensson, text & foto

Bilder:

Tove Alexandersson, Lina Strand, Karolin Ohlsson.

Emil Svensk, Martin Regborn, Jonas Leandersson

Vy över sista kontrollen till vänster och startskärmen till höger

Skribent: Per-Olof Svensson
Epost: This is a mailto link

Klubbstugan 
Länna IF:s Klubbstuga ligger på skolgården vid Länna Skola längs väg 282 

DAX att anmäla


Datum

Aktivitet

Anmäl
senast

28/10

Oktoberracet

21/10
3/11

Rodhenloppet, nattpatrull

28/10
10/11

Novembertävlingarna, lång

4/11
11/11

Novembertävlingarna, medel

4/11

DAX att anmäla PreO


Datum

Aktivitet

Anmäl
senast

 eventor_clubpage_160x38

Så här anmäler du dig till tävling 

 

Så här är/blir
vädret i Länna

 

 

Postadress:
Länna IF - Orientering
Eriksson, Krokvägen 5
74011 Länna

Kontakt:
Tel: 076 117 84 55
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Våra sponsorer:

Skrotcentralen

 

uppsalafritd.se

 

Holmen