Hoppa till sidans innehåll

Laxå IF:s historia


Laxå IF 80 år (2003)

Även om Laxå IF i år fyller 80 år, så idrottades det långt tidigare än 1923. Idrotten har mycket gamla anor i Laxå, men man var inte lika välorganiserade på den tiden som i dag.

En av pionjärerna i ortens arbetarrörelse, Knut Ljunggren, var med och startade platsens säkerligen första fotbollslag, förmodligen var det något av åren 1907-08. De oftast återkommande motståndarna på den tiden var Hallsberg, Kumla och Svartå, då de i stort sett var de enda lagen här i närheten. Någon egentlig plan fanns inte att spela på utan man riggade upp stolpar på något av de gärden, som laget fick låna av Laxå Bruks AB. Så småningom löstes dock denna fråga då föreningen mer permanent fick utnyttja den gamla marknadsplatsen i hörnet av nuvarande Casselsgatan och Röforsvägen. En av de gamla marknadsbodarna som då fanns kvar användes som omklädningsrum.

När fotbollsföreningen startade fanns det dock en annan idrottsförening startad av de posttjänstemän som övernattade i Laxå. På initiativ av postmästare Vilhelm Fant startade man en tennisklubb kallad Posttjänstemännens tennisklubb.

Dessa båda föreningar vittnar om att idrotten redan omedelbart efter sekelskiftet hade sina utövare och anhängare här i Laxå.

Av olika anledningar upplöstes denna första förening någon gång under första världskriget. Den efterföljdes 1916 av en ny förening med nya yngre förmågor, de hade dock ungefär samma problem att kämpa med som sina föregångare. I ungefär fyra år kämpade dessa ungdomar under namnet Laxå Sportklubb.

Först år 1920 blev fotbollsspelet och övrig idrott en mera permanent fritidssysselsättning. Då fanns i Laxå en stationsskrivare vid namn Hagert, som engagerade sig för bildandet av en idrottsförening,

Samma år påbörjades arbetet med att iordningställa en ny idrottsplats till vilken Laxå Bruks AB skänkte mark, samt en av de marknadsbodar som man tidigare använt som omklädningsrum på den gamla marknadsplatsen. Noterbart här är att Laxå IF:s fotbollsplan fortfarande ligger där man började bygga 1920. Genom bildandet av föreningen fick man överhuvudtaget bättre möjligheter till sitt idrottsutövande. Trots detta så upphörde denna förening redan efter ett par år. Kvar fanns dock en hel del eldsjälar som fortsatte verksamheten vilket ledde till att man den första mars 1923 bildade Laxå IF. I detta sammanhang kan noteras att den lagstadgade 8-timmarsdagen infördes vid industrierna, vilket gav ungdomen mer tid och kraft åt idrottslig verksamhet än vad man tidigare haft. Framför allt var man ju lediga på söndagarna, då man spelade de flesta matcherna.

Föreningens första ordförande blev Bertil Tiderman, hans arbetskamrat Georg Andersson sekreterare och kassör Axel Hiding. Övriga i styrelsen var Ragnar Johansson, Gösta Hiding, Bertil Johanson och Harry Julin, då hade man 35 medlemmar. Första årets kassa omslöt 943 kr och 1 öre.

 

Herrfotboll

Till en början var det inte så vanligt med serier och jakt efter poäng, inte heller träningen var så krävande. Kom det så många att det räckte till två lag delade man upp sig för spel mot två mål. Kom det inte så många blev det spel mot ett mål kort sagt man tog det hela mera på lek, det var ju mest om äran man spelade.

1935 hade dock seriespelet varit igång i ett antal år och säsongen 35/36 spelade Laxå IF för första gången i division 3. 37/38 var man nära att ta hem seriesegern i trean, men fick nöja sig med en andraplats bakom Örebro IK. Året efter fick Laxå IF se sig nedflyttade till division 4 igen. Sedan fick föreningen föra en mer tillbakadragen tillvaro i seriesystemet ända fram till jubileumsåret 1953 då en serieomläggnng gjorde att man blev uppflyttade till fyran. Detta tillsammans med invigningen av ”nya” Ramundervallen den 14 juni samma år innebar ett uppsving för fotbollen i Laxå och säsongen 54/55 var man åter i trean. Denna gång varade sejouren i division 3 endast två säsonger. Inför 40 års jubileet hade man tagit sig upp i trean igen, där man lyckades lägga beslag på sjätteplatsen i en mycket jämn tabell. Året därpå var det dock dags för Laxå IF att ta farväl av trean på nytt. Nu dröjde det till 1978 innan nästa division 3 säsong för Laxå IF. 78 var ett mycket bra år för föreningen, en femteplats i serien och seger i Jubelcupen (dåtidens motsvarighet till dagens FöreningsSparbankscup). 1980 hamnade man på nedflyttningsplats och fick göra tre division 4 säsonger. Under sitt 60:e år knep man en uppflyttningsplats efter ett sällan skådat drama på Ramundervallen, då man i sista serieomgången inför 850 åskådare besegrade IK Sturehov med 2-1. 1984 var man alltså i trean på nytt, men bara för att belägga den 11:e och näst sista platsen och bli nedflyttade igen. Höjdpunkten detta år var den 12 juli då Malmö FF gästade Ramundervallen. Mötet mellan de rödvita hemmahjältarna och de ljusblå från Skåne lockade storpublik och gästerna bjöd på stor fotbollsunderhållning.

1988 hände något riktigt stort i Laxå IF:s fotbollshistoria, något som faktiskt skapade rubriker i hela Fotbollssverige: ”United till Laxå”. Den 6 augusti gick den historiska matchen på Ramundervallen av stapeln och inför (endast) 1580 betalande åskådare bjöd Laxå-grabbarna legenderna (bl.a. Mark Hughes, Bryan Robson, Gordon Strachan och Viv Andersson) i Manchester United FC på fint motstånd. Ett svåröverträffat idrottsögonblick i Laxå.

Möjligen inspirerade av föregående års stormatch vann Laxå IF division 4 1989 och dessutom gick man till final i Sparbankscupen efter att bl.a. ha besegrat allsvenska Örebro SK i en mycket spännande match på Ramundervallen. Följande år gjorde Laxå en bra insats och placerade sig i mitten av division 3 tabellen, men under -91 gick det lite sämre och -92 var det dags för spel i fyran igen. 1997 åkte man för första gången på väldigt länge ner i femman och fick ”börja om” med ett mycket ungt spelarmaterial. Det blev en mycket kort period i femman, närmare bestämt en säsong. 1999 spelades det åter division 4 fotboll på Ramundervallen. 2000 var man bara några mål från seriesegern, men slutade ändå ”bara” trea i den rekordjämna tätstriden. Under 2001 blev det också en tredjeplats i serien, denna gång var det dock betydligt större marginal till tätpositionen. 2002 tog man sig till final i FöreningsSparbankscupen. I år har man gjort en stabil säsong i division 4 och kan sikta in sig på framtida mål.

 

Damfotboll

Damfotbollen i föreningen är en ganska ny företeelse. När Röfors IF i början av 1990 talet beslöt att lägga ned sin damfotboll startade Laxå IF upp flickfotbollen, detta utmynnade i att det 1996 blev ett damlag. Under de tre år det här laget var igång tog man sig genom division 5 och 4, men inför 1999 fanns det varken spelarmaterial eller resurser för en division 3 satsning och damlagsverksamheten lades på is. 2002 anmälde man ett lag till division 5 igen och på två år har de unga tjejerna i laget gått rakt genom femman och fyran. Nästa år är det division 3 som gäller!

 

Ramundervallen

Invigningen skedde söndagen den 14 juni 1953. Senare byggdes läktare (ca 1958) och även en separat byggnad med 2 omklädningsrum och dusch, denna stod färdig att användas ca 1961. Under 70- och början av 80-talet hade man även en extra barack med 2 omklädningsrum. 1984 stod den nya byggnaden med klubblokal, kansli och 3 omklädningsrum färdig. 1996 gjorde man en ut- och ombyggnation av den gamla omklädningsbyggnaden, vilket resulterade i att byggnaden i dagsläget innehåller 5 omklädningsrum. I januari 1998 brann den då 40 år gamla läktaren ner. Nya läktaren byggdes under vintern 98/99 och invigdes i maj 1999. Under denna läktare finns 2 omklädningsrum. Den senaste byggnaden som uppförts på Ramundervallen är en garage- och förrådsbyggnad som färdigställts under våren 2003.

 

Brett utbud genom åren

Även om fotbollen alltid har varit och fortfarande är den mest framträdande idrotten i Laxå IF så har man verksamt bidragit till att det numera finns många specialföreningar i Laxå.

Cykelsporten hade en aktiv tid redan under föreningens första år. Under sommaren 1926 arrangerades ett cykellopp. Dagens Lassånarunda i Laxå CK:s regi har sin företrädare i Landå runt då man cyklade runt Midsommarberget Tyrolervillan och åter till startplatsen vid Ramundervallen.

Bandyn hade en framträdande roll ända till slutet av 1970-talet. Till en början spelade man på Valsverksdammen. 1930 byggde man en egen bandyplan intill Ålandskanalen som via hävertar fick släppa till vatten, ESAB bidrog senare verksamt till en ny bandyplan.

Skridskosporten kom in i bilden i samband med den nya bandyplanen. Inom denna sport skördade flera av föreningens medlemmar stora segrar, då inte minst Ove König som bl.a. skrinnade hem en VM-medalj.

Friidrotten (där Henry Stenman var en av eldsjälarna) fick till en början hålla till på landsvägen med sina tävlingar. Så småningom byggde man dock hopp, kast och löparbanor kring Rarnundervallen. Denna sport har, liksom alla andra idrotter (undantaget fotboll), helt försvunnit ur Laxå IF:s verksamhet. Nu är det främst skolorna som utnyttjar de fina banor, som finns runt vallen.

Även inom denna sportgren har föreningens medlemmar skördat många fina framgångar. År 1941 och några år framåt utkämpade man triangelmatcher i friidrott mellan Finnerödja och Gullspångs IF.

Orienteringen infördes 1931 (tack vare jägmästare Eric Lundgren) på programmet, även här skördades många fina framgångar. 1935 arrangerades den första Tivedsorienteringen. Men främst var det kanske klubbmatcherna mellan Laxå IF:s och Röfors AIF:s orienterare som hörde till årets höjdpunkter. 1936 stod Laxå IF som värd för en av de första SM-tävlingarna i orientering. Sedan 1943 är det Laxå OK som har hand om orienteringen.

Gymnastik kom på initiativ av Laxå IF att få en förening 1934. Dess första tränare var Gerhard Dahlgren från Hasselfors. Redan från starten fick man ett 80 tal medlemmar, både manliga och kvinnliga. Idag är det GFK Ramund som svarar för gymnastiken.

Boxningen introducerades i Laxå under 1950 talet (av Gustav Gerdman). Nu blev boxningen aldrig någon riktig succé i Laxå, men trots detta hann man 1956 arrangera en offentlig boxningsgala i Laxå Folkets Park, dit hela 1000 personer kom för att se bl.a. Ingemar Johansson.

Ishockeyn upptogs på Laxå IF:s program i slutet av 1950 talet och den rink som byggdes var färdig för användning 1959. Denna sektion fanns dock endast i 5 år innan man tvingades lägga ned verksamhet p.g.a. spelarbrist.

Damhandbollen startades ungefär samtidigt som ishockeysektionen, men bristfälliga träningsmöjligheter och ekonomiska förutsättningar samt brist på spelare gjorde att även denna verksamhetsgren dog ut. Sektionens sista möte hölls 1963. 

Herrhandbollen drogs igång i samband med att den nya idrottshallen var färdig (omkring 1964). Den drivande kraften bakom detta var Christer Hultgren, gymnastiklärare och med allsvenskt handbollsförflutet i Örebro SK. Laget höll mestadels till i div.4, men gjorde också en sejour i trean. Två ledare som bör nämnas är Lennart Larsson och Rune Thunberg, som var mycket engagerade under de ca 10 år handbollen fanns.

Varpa är också en av de idrottsgrenar som existerat inom Laxå IF. Denna gamla Gotländska sport införlivades under överinseende av Arne Severinsson, efter några framgångsrika år svalnade dock intresset och även denna gren ”gick i graven”.

Skidlöpning var även det en aktiv idrottsgren i Laxå IF under ett antal år.

 

Bred ungdomsverksamhet

Under de 80 år som gått sedan Bertil Tiderman och hans kamrater bildade Laxå IF en tidig vårdag 1923 har en hel del förändrats, både i världen och inom föreningslivet. Naturligtvis förändras en förening i takt med medlemmarnas åsikter och värderingar, när man tittar tillbaka på Laxå IF:s historia ser man också många sådana skiftningar.

På senare år har Laxå IF blivit känd för att ha en mycket stor och välfungerande ungdomsverksamhet, vilket också visar sig i att våra seniorlag nästan uteslutande består av egna produkter. Föreningen har idag ca 200 aktiva medlemmar som är under 18 år, detta visar hur viktig Laxå IF är för kommunens ungdomar.

Uppdaterad: 17 MAR 2009 12:20 Skribent: Robert Larsson

Postadress:
Laxå IF - Fotboll
Box 63
69522 Laxå

Kontakt:
Tel: 058410153
E-post: This is a mailto link

Se all info