Hoppa till sidans innehåll

Laxå IF:s spelidé


Det ska vara roligt att träna och spela fotboll i Laxå. Vem har ansvaret för det?

Det viktigaste i Föreningens Spelidé är att ledare/spelare, tillsammans uppskatar det positivt och tycker att det är en trygghet och ett hjälpmedel att hämta energi ifrån.

 Avsikten med att presentera en speidé, är att klubben långsiktigt strävar åt samma håll när det gäller spelets grunder. Det är inte vår önskan att i detalj styra spelet, utan att ha enkla regler för vilken sorts fotboll vi i Laxå IF vill spela.

Fotbollsutskottet anser att utan den gemensamma spel- och utbildningsplanen blir förening-en som en bil utan ratt, vilket innebär att man kan hamna var som helst. Spelidén ska införas från 12 – 13 års ålder. Man kan givetvis använda sig av dessa idéer tidigare. Men vi vill inte att man lägger tid och energi på att träna eller lära ut detta då det finns viktigare saker att jobba med i den åldern.

Betonas bör: Att i fotboll finns det inget facit på vad som är rätt eller fel. Det är bra att ha ett öppet sinne och att man vill lära sig så mycket som möjligt. Vi presenterar grunderna i hur vi vill spela och tankar kring momenten positionsspel, passningar, mottagningar, omställningar samt press och understöd.

Vår ambition är att våra lags spelare kan:

 • Laxå IF använder sig av följande modell: 1) Vinna boll, 2) Starta Anfall, 3) Skapa målchans, 4) Avslut.
 • Våra spelare ska utbildas till att  1) Ha god spelförståelse.

2) Ha karaktär som motsvarar föreningens mål.

3) Vara tekniskt utrustad

4. Snabbhet & teknik

 • Spelarna i våra lag spelar ett snabbt passningsspel efter marken, samt vågar att spela sig ur trånga situationer. Genom att våga – utvecklas man! Utvecklas man gynnar det föreningen.
 • Vi tillämpar positionsförsvar. Dock kan markeringsspel förekomma i eget straff-område och vid fasta situationer. Vi utgår att egna spelare och bollen är utgångs-läget för ett fungerande försvarsspel.
 • Lagets försvarsspelet utförs på två sätt. 1) återta bollen direkt vid bolltapp, 2) Ett samlat försvarsspel där avståndet mellan spelare i olika positioner är prio 1.
 • Vid igångsättande från målvakt går vi brett och högt med ytterbackarna, brett med mittbackarna (triangeln). Minst en mötande central mittfältare möter mellan mittbackarna. Bollen ska via mellanrummen i motståndarnas lagdelar eller via triangelspel på kanterna, skapa lägen att skapa målchans.
 • Vi lär oss skilja på omställningar och det etablerade spelet, defensivt – offensivt.
 • Vi vill via målvaktspositionen utveckla ledare som har hög spelförståelse och som kan dirigera framförallt backlinjen i spelet och laget vid fasta situationer.
 • Ytterbackarna ska vara spelskickliga, snabba, ha offensiva kvalitéer och vara löpstarka. De ska ha spelförståelsen att avgöra när de kan ”fylla” på offensivt för att överbelasta motståndarna och skapa exempelvis ”2 mot 1” – lägen.
 • Yttermittfältarna och forwards ska vara rörliga och skapa ett bra samarbete med ytterbackarna i anfallsspelet.
 • Forwards utgångsläge i anfallsspel är högt och centralt, så att vi kan skapa speldjup och ytor. Målsättningen är att vi alltid ska få med minst 3 spelare i straffområdet vid inläggssituationer. Inläggen ska slås mot 1) Förbi första täckande, 2) hårt mot första stolpen. Spelaren avgör om han/hon ser ett bättre alternativ.

 

Laxå IF vill att:

 • Att deltagande på träning och match upplevs meningsfullt och innehåller mycket glädje.
 • Att utveckla spelförståelsen hos våra spelare med ett teoripass på minst 45 minuter varje 3-veckors period.
 • Att lagets organisation är tydlig för alla spelare.
 • Att man varje säsong skapar en arbetsbeskrivning för varje spelare i aktuell position.
 • Att man använder sig av en eller två balansspelare centralt på mittfältet. I det defensiva spelet är det den spelaren som styr och informerar övriga. I anfallsspelet är det den spelaren som ser till att förlänga anfallen till målchans. Samtidigt är det en viktig position för lagets möjlighet att håla sig till aktuell spelidé.
 • Våra spelare/ledare/föräldrar/styrelsemedlemmar ska uppträda positivt och inte skända vår förening!

 

 

 

 

Laxå 2014-01-15

 

 


Ola Larsson, LIF styrelse                             Nisse Jansson, LIF Fotbollsutskott

Uppdaterad: 30 JAN 2014 09:42 Skribent: Robert Larsson

Postadress:
Laxå IF - Fotboll
Box 63
69522 Laxå

Kontakt:
Tel: 058410153
E-post: This is a mailto link

Se all info