Hoppa till sidans innehåll

Uno Forsgren, en trägen pingis-veteran!

2018-02-09 08:43
Uno Forsgren är en sedan länge känd profil i Östergötlands bordtenniskretsar, ja, vidare än så vågar vi påstå! Uno har varit aktiv bordtennisspelare i närmare sjuttio år och är även nu, vid drygt 80 års ålder, synnerligen aktiv.
  • Uppdaterad: 2018-06-24 11:18

Vi har pratat en stund med Uno och ställde då några frågor, som vi fick svar på.

När började du spela pingis?

”Jag började när jag var i 11-årsåldern. Det var i en samlingslokal, som hette Ågårds Hage i Kaga på slätten utanför Linköping . Där fanns då ett gäng ungdomar och även lite äldre, som spelade pingis. Min äldre bror och jag började spela där.”

Hur utvecklades du som pingisspelare?

”Efter de tidiga pojkåren spelade jag i Linköpingskorpen ett år i början på 50-talet. Sedan så började jag spela tävlingsspel alltmer aktivt. Jag spelade i Malmslätts AIK under åren 1955-59. I seriesammanhang handlade det då mest om div. 6-spel.
 Därefter gick jag till Saab där jag spelade i andra- och tredjelaget under en säsong.”

Vad hände sedan med ditt pingisspelande?

”1960 började jag spela för BTK Göta, där jag blev kvar fram till 1973. Sedan blev det Malmslätts AIK igen ända fram till 2001. De här närmare 40 åren spelade jag som högst i division 3. Från 2001 har jag spelat för Vadstena BTK och det gör jag fortfarande, samtidigt som jag tillhör LPK-veteranerna. I tävlingsspel representerar jag alltså Vadstena, som nu spelar i division 4. Det kan bli ett och annat inhopp i det laget fortfarande.”

När anslöt du dig till LPK-veteranerna?

”Det var i början på 90-talet. Jag vill minnas att det var 1993 och att Olle ”Vursten” Carlsson (legendarisk pingispelare i Linköping) ringde mig, för att Saab-veteranerna behövde spelare inför en veteranklubbmatch mot Nässjö. Det var så jag kom med bland Saab-veteranerna och sedan dess har jag fortsatt att träna och i viss mån även tävla med detta gäng, som ju numera kallas LPK-veteranerna. ”

Du har ju tävlingsspelat i många år och inte minst då i veteransammanhang. Vilka är de största framgångarna?

”Ja, jag har ju deltagit i Veteran-SM ett antal gånger och bäst lyckades jag 2004 då jag tillsammans med Sven-Olov Kratz tog en silvermedalj i lagtävlingen. Sedan har jag ett antal brons i dubbel med lite olika partners som Sven-Olov Kratz, Arne Persson och Per Stensson. Alla duktiga pingisspelare tillhörande den svenska veteraneliten. I singel nådde jag kvartsfinalen i herrar 75 vid Veteran-SM 2011. Jag förlorade mot Ingvar ”Gammalstorparen” Johnsson, vilken senare vann EM i samma åldersklass.

Hur tycker du verksamheten ser ut idag jämfört med när du anslöt dig till LPK-veteranerna?

”Kvaliteten på spelet är överlag jämnare idag. Och bättre! Bredden är större och vår verksamhet är mer strukturerad både avseende organisation och pingisspel. Det jag saknar, som skulle vässa oss än mer, är ökat utbyte mot andra östgötaklubbars veteraner t.ex. i form av östgötsk veteranserie typ den som finns i Småland. Men det tycks som viljan och underlaget för etablering av sådan verksamhet inte riktigt finns i våra räjonger. Lite synd kan jag tycka!”

Redaktionen tackar Uno för pratstunden och önskar honom lycka till med pingisen framöver.

Skribent: Jonas Nilsson
Epost: This is a mailto link

Här finns SAAB hallen

 

 

Pingis Info

SAAB Huvud sponsor

 

 

 

Postadress:
Linköpings PK - Bordtennis
Martin Hedlund, Rödbetsvägen 9
58275 Linköping

Besöksadress:
Ensbovägen 6
58254 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info