Hoppa till sidans innehåll

Vad är Fäktning ?


Frågor och svar om Fäktning

 

Jag funderar på att börja fäkta. Är det en bra idé?
Ja, det tycker i alla fall vi! Fäktning är en oerhört rolig idrott som ger dig möjlighet att utveckla styrka, spänst, snabbhet och inte minst hjärnan. Dessutom är fäktning en idrott med kultur, historiska traditioner och god stämning. Alla från 7 år och uppåt kan prova och det finns nybörjare i alla åldrar.

Vart ska jag vända mig för att komma igång?
Det finns ett femtiotal klubbar runt om i Sverige (kolla här på Fäktning Onlines klubblista för att hitta en klubb nära dig). Verksamheten är varierar lite och i mindre föreningar har man bara en eller två nybörjarkurser per år. I klubblistan finns telefonnummer och ofta också e-postadress till föreningarna eller en kontaktperson. Tveka inte att höra av dig med frågor för vi fäktare gillar att prata om vår idrott.

Är det hemskt dyrt?
Nej, avgifterna varierar från någon hundralapp per termin till kanske en tusenlapp i de stora klubbarna i Stockholm som har anställda fäktmästare eller egna fäktsalar. Ofta har man lägre avgifter för nybörjare och ungdomar. Men utrustningen då? Var får jag tag på den och hur mycket kostar den? I de flesta föreningar finns det utlåningsutrustning så att man inte behöver köpa något alls i början. Oftast räcker det med att man själv tar med sig vanliga gympakläder med långa byxor och inomhusskor. Efter ett tag vill de flesta skaffa egna grejor. Ofta kan man ta det lite successivt och köpa någon sak i taget. Nypriset för en komplett tävlingsdräkt för vuxna ligger på cirka 4 000 kronor men det brukar gå att köpa begagnat.

Hur klär sig en fäktare?
En reglementsenlig fäktare har på sig (uppifrån och ner): en mask som skyddar huvud och hals, en fäktväst som skyddar överkroppen , en underväst (plastron) under fäktdräkten som ger ytterligare skydd på den sida som man har vänd mot motståndaren, en handske med hög krage på den hand som håller i vapnet, ett par knäbyxor som skyddar ben och underkropp, vita strumpor och skor. Ännu så länge är det vanligast med vita kläder men det blir allt vanligare med färger och mönster.

Ska jag fäkta florett, värja eller sabel?
Det finns flera teorier om detta. Florett är det ursprungliga skolvapnet som utvecklades just för att man skulle kunna öva på att fäkta. Träffytan är begränsad till bålen (det som återstår av kroppen när huvud, armar och ben räknats bort) och det finns regler som syftar till att man ska få möjlighet att träna alla rörelser. Värja har mer direkt släktskap med duellen. Hela kroppen är träffyta och reglerna är ganska enkla: Det gäller att träffa först. Både florett och värja är stickvapen medan sabeln är avsett både för hugg och stötar. Träffyta på sabel är allt ovanför midjan. Traditionellt har det varit vanligt att man börjar med florett för att lära sig grunderna och sedan kanske provar något annat vapen. Idag frångår man ofta detta och utbildar sig på något annat vapen redan från början. Detta beror delvis på att tekniken blivit så specifik att den teknik man använder på ett vapen kan vara direkt felaktig på ett annat. En annan faktor är att nästan ingen fäktklubb i Sverige har kompetens på alla vapen eller ens två. Man fäktar antingen florett eller värja eller sabel.

Vad gör man egentligen när man tränar fäktning?
För att lära dig fäkta måste du dels lära sig att använda värjan, floretten eller sabeln så att man kan göra attacker, finter och parader, dels måste du kunna förflytta dig på pisten (fäktbanan). För att lära dig får du instruktion av din fäktlärare och ofta gör man så att du systematiskt övar vissa rörelser medan instruktören spelar rollen av motståndare. Dessa individuella fäktlektioner med en fäktlärare är det klassiska sättet att lära sig fäktning och alla aktiva fäktare fortsätter att ta lektioner genom hela karriären. Ett annat sätt att lära dig är att öva genom verkliga matcher mot dina kurskamrater, så kallad assautfäktning (assaut-träningsmatch). Detta är det som de flesta tycker är roligast och det är genom assautträning som du kan få möjligheter att pröva vilken stil och teknik som passar dig bäst. Ofta kompletterar man lektioner individuellt eller i grupp och assautträning med ett särskilt benarbete. Tävlingsfäktare som satsar lite mer kompletterar ofta med styrketräning, konditionsträning, mental träning och annat som behövs för att man ska kunna klara sig i eliten.

Tränar tjejer och killar var för sig eller tillsammans?
På träning fäktar alla tillsammans. På tävling fäktar man dock i olika klasser, åtminstone än så länge. Fram till mitten av åttiotalet fäktade damer bara florett men sedan blev värja officiellt vapen och från och med nu arrangeras även VM för damsabel.

Finns det något särskilt jag bör tänka på när jag börjar fäkta?
Ja, fäktning är en lite speciell idrott med vissa traditioner. Var du än kommer i världen som fäktare kan du räkna med att vara välkommen till fäktsalen (fäktning finns i åtminstone 100 av världens länder). Det första du ska göra vare sig det är i Sverige eller utomlands är att lokalisera den som leder träningen och hälsa. Sedan urminnes tider har regeln varit att alltid hälsa på fäktmästaren när man kommer in i fäktsalen. Den regeln gäller fortfarande. Förutom att det är artigt att hälsa så är det också så att den som har ansvaret för säkerheten i fäktsalen behöver ha koll på vilka som befinner sig där. Tänk också på att hälsa på din motståndare före en match genom att höja vapnet mot näsan och se motståndaren i ögonen. Efteråt tar ni i hand med den hand som inte håller vapnet och har ögonkontakt.

Jag har sett fäktning och vissa fäktare skriker ganska mycket.Är det för att det gör så ont att bli träffad?
Nej, faktiskt inte. Ibland kan man råka ut för blåmärken efter en hård stöt på sig men oftast märker man det inte förrän efteråt. Under matchen har man annat att tänka på. Att fäktare skriker har mer att göra med att spänningen ibland kan bli så stor att den måste få utlopp när besvikelsen eller glädjen blir för stor.

Kan det vara farligt?
Fäktning är en säker idrott där allvarliga skador är ovanliga. Fäktdräkter och masker tillverkas av moderna material med mycket hög hållfasthet har ett bra skydd inbyggt. Om man är försiktig och har rätt klädsel ska man kunna slippa incidenter helt.

Har du en fråga om fäktning som du inte hittar svaret på här? Kontakta This is a mailto link

 

Lånat från KF99

Uppdaterad: 07 APR 2013 21:23 Skribent: Björn Thulin

**************

Information & Dokument

 som ska ändras eller läggas till skickas till WebMaster.

**************

 


Tryck HÄR för
FACEBOOK

https://www.facebook.com/Ljungby-Fäktklubb-167296246755842/

Postadress:
Ljungby FK - Fäktning
Box 891
34118 Ljungby

Besöksadress:
Fäktsalen, Sunnerbohallen
34136 Ljungby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info