Hoppa till sidans innehåll

Teknik och Utvecklingstrappa


Teknik

Här ges möjlighet att lära sig mer om paddlingsteknik.

Vad är teknik?
Teknik innebär naturligtvis olika saker för olika personer. En grundtanke de allra flesta emellertid brukar samstämma i är att en god teknik innebär att komma så långt som möjligt med en given kraft

Sjösätter vi två likvärdiga kanotister med identiskt material kommer deras teknik att avgöra hur långt de tar sig på varje paddeltag. Den kanotist med bättre teknik skapar en högre fart och glider längre.

Inom projektet "Rätt träning och teknik till alla" har Åsa Eklund och Dag Johansson skrivit en artikelserie om Teknikens Grunder. Här nedan är de uppdelade på fyra områden: Introduktion, Isättsfasen, Drivfasen och Glidfasen.

Grunderna i kajakpaddling kan sammanfattas i två punkter:

1. Hela kroppen!
Paddling är ett helkroppsarbete. Det gäller att använda och skapa kraft från stora, starka, uthålliga muskelgrupper; ben, bål, rygg.

2. Paddelns läge i vattnet vid kraftinsats!
Sträva efter att koppla på kraften från stora muskelgrupper när paddeln har ett gynnsamt läge i vattnet! D.v.s. från isättet då tills paddeln är lodrät i förhållande till vattnet. Då lägger du kraften på att föra din kajak rakt fram.

 

Utvecklingstrappan

Utvecklingstrappan finns riktlinjer och träningskoncept för olika åldrar. Träningskoncepten anger ramar för olika perioder av året och beskrivs mer utförligt här. Observera att utvecklingstrappan anger en fingervisning om vad som krävs för att prestera på internationell elitnivå. Kanotträning kan bedrivas på många olika sätt och med många olika syften. Däremot kan utvecklingstrappan alltid utgöra inspiration för såväl den elitaktive som för motionären. 

Träningsteman
Här finner du som tränare och aktiv tips och inspiration kring träning för olika åldersgrupper indelat i olika perioder av året. De olika träningsförslagen utgår från utvecklingstrappan där träningsåret inleds den första oktober. Klicka på aktuell period och ålder för förslag på träningsinriktning och tips på pass. Se inriktningen som tips på vad ni kan göra och använd er egen kreativitet för att komponera egna pass som passar för era aktiva och för era materiella förutsättningar och lokaler.

10-12 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2 & 3: 1 dec-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

13-14 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 april. Period 4: 1 maj-15 sept.

15-16 år: 
 Period 1: 1 okt-30 nov. Period 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

17-18 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

19-23 år: 
Period 1: 1 okt-30 novPeriod 2: 1 dec-14 febPeriod 3: 15 feb-30 aprilPeriod 4: 1 maj-15 sept.

24-uppåt: 
Fortsatt utvecklig av tränings- och tävlingsfärdigheter utifrån individuella förutsättningar.

skf_logga

Uppdaterad: 07 JUL 2016 19:15 Skribent: Annika Nilsson

 

Postadress:
Lödde KK - Kanot
Backavägen, Box 69
24621 Löddeköpinge

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info