Hoppa till sidans innehåll

Ungdomsverksamheten


Kurt Olofsson, utsedd till Årets ungdomsledare 2003 av Svenska Sportskytteförbundet, numera Svenska Skyttesportförbundet, berättar om ungdomsverksamheten inom Lönsboda pistolskytteklubb:

"Ungdomsverksamheten började 1991 med att Arthur Hentze och jag diskuterade hur vi skulle klara klubbens rekrytering genom att få fler ungdomar intresserade av pistolskjutning och samtidigt skapa en mer positiv syn på skytte från samhället i allmänhet.

Vi hade tidigare med blandat resultat bedrivit ungdomsskytte, som då var inriktad på åldersgruppen 14 år och uppåt. Vi kunde dock konstatera att de flesta ungdomar vid denna ålder redan hade valt sitt idrottsutövande bland anant för att de flesta andra idrotter rekryterar vid en betydligt lägre ålder. Frågan var alltså om det fanns möjlighet även för skytterörelserna att rekrytera längre ner i åldrarna.

Sportskyttet hade redan inom både luftpistol och korthållsskytte gevär betydligt lägre åldersrekrytering än man hade inom Svenska Pistolskytteförbundet, som har varit något mer konservativt vad gäller åldersgränser för krutskytte med pistol. Detta fastän det oss veterligen inte finns någon lägsta ålder inskriven i förbundets stadgar, utom vad gäller fältskjutning (vilket i sammanhanget också kan diskuteras).

Med detta som bakgrund lämnade vi in ett förslag till styrelsen, att klubben skulle börja rekrytera medlemmar redan vid 9 års ålder för utbildning på luftvapen och efter hand som skytten visat mognad och disciplin, slussa över dem till krutskytte, kanske redan i 12–13-årsåldern. Styrelsen behandlade frågan och det var mer än en, som verkligen ställde sig frågande till om detta var riktigt utifrån säkerhetssynpunkt. Styrelsen beslutade dock att ge dispens från klubbens stadgar vad gällde åldersgränsen 14 år för lägre åldrar efter genomgången utbildning, och utsåg Arthur Hentze och mig att ansvara för utbildningen av ungdomar inom klubben.

Klubben har senare ändrat stadgarna, så att de som är 6 år och äldre får bli medlemmar. Efter denna ändring rekryterar vi medlemmar från 9 år och uppåt. Detta har inneburit att klubben sedan dess har fördubblat sitt medlemsantal. Efter de år som gått kan vi i klubben bara se positivt på denna sänkning av åldersgränserna och konstaterar att de befarade problemen med detta har varit betydligt överdrivna för att inte säga obefintliga. Med en bra utbildning och ledning sköter sig ungdomarna mycket bra vad gäller säkerhets­bestämmelserna, uppträdandet i övrigt och de når bra skjutresultat.

Vi har genom ungdomssatsningen även kommit i kontakt med föräldrarna, som nu vet vad vi sysslar med inom skytte. Man vet nu även att ungdomarna tas väl om hand under säkra former. Dessutom har en och annan förälder också upptäckt att pistolskytte är en trevlig sport.

Resultaten har inte låtit vänta på sig. Ute på tävlingar där våra ungdomar får delta, har goda placeringar uppnåtts. En och annan arrangör har kanske undrat om det verkligen är välbetänkt att låta så unga skyttar delta i tävlingar, men när man sett hur disciplinerat dessa uppträtt och hur väl medvetna de är beträffande säkerheten, så har man helt accepterat deras medverkan.

Vi hade en pojke - 14 år gammal då - som genom dispens i kretsen och SSM under 1993 klarade fordringarna för Riksmästarklass i fältskjutning. Han kom med i klubben 3 år tidigare, alltså 11 år gammal. Samtidigt började en annan pojke, som var ett par år äldre, och dessa båda har blivit bra skyttar, både i precision och fält och utgör ett starkt juniorlag ute på tävlingsbanorna.

Vid denna tid började också våra första unga flickor att skjuta, närmare bestämt två stycken, som också skjuter med mycket bra resultat. Utvecklingen sedan dess gick snabbt och vi fick ett 10-tal ungdomar mellan 12 och 17 år som deltog i klubb- eller kretsskjutningar. Av dessa 10 var 4 flickor.

Utöver dessa ungdomar tränade vid den tiden regelbundet ett 25-tal, som vi avvaktade med att släppa upp till olika tävlingar. Det är alltså ungdomsledarna, som avgör när någon är mogen att delta i klubb- och kretstävlingar.

På köpet så att säga, har vi som sagt fått många föräldrar att bli medlemmar och därmed ett bra stöd i klubbens totala verksamhet.

Vad kan man dra för slutsatser av våra erfarenheter? Först och främst, att ungdomar är lätta att påverka i en positiv riktning. Man vill ha klara regler som respekteras av alla! Naturligtvis måste man ha engagerade ledare som helhjärtat ställer upp och som inser att just de klara reglerna är en förutsättning för att lyckas med ungdomssatsningen."

Uppdaterad: 16 AUG 2018 12:52 Skribent: Anders Lindh
Epost: This is a mailto link

Våra sponsorer!

Stort tack till våra guldsponsorer för stödet till ungdomsverksamheten med material, startavgifter till tävlingar mm:

*

Sparbanken Skåne Kristianstad
Sparbanken Skåne Kristianstad

 *

Lönsboda Golv
Kyrkhultsvägen 4
283 72 Lönsboda
0479-214 90, 070-836 59 41

 *

LNT
LNT Järn AB i Lönsboda

 *

ICA Nära Lönsboda
ICA Nära i Lönsboda

 *

Cederqvist och söner Lönsboda
Cederqvist och Söner AB

 *

Jims färg i Sölvesborg
Jims Färg i Sölvesborg

*


Osby Truck och Maskin

__________________

Stort tack även till våra övriga sponsorer och privata donatorer:

 

Sponsorhuset
Sponsorhuset

*

Andreas Bengtsson
Lönsboda

 

Postadress:
Lönsboda Pistolskytteklubb - Skyttesport
Anders Lindh, Tosthult 1259
28393 Lönsboda

Kontakt:
Tel: 0709655353
E-post: This is a mailto link

Stöd LPSK genom Gräsroten och Svenska Spel

Sponsorhuset