Hoppa till sidans innehåll

Snapphanetiden i Örkeneds socken


Kyrkan i Örkeneds socken ligger mitt i Lönsboda. Örkened är Skånes största socken och omfattar nästan 2 kvadratmil i nordöstligaste hörnet av Skåne. Den gränsar till båda Blekinge och Småland. Namnet är lite besynnerligt men det finns en historia bakom. Danske Kongen hade ett särskilt gott öga till Örkenedsborna. De var starka och storvuxna. Dessutom var de pålitliga och trogna den danske Kongen. Detta är förklaringen till att kungen rekryterade sin livvakt uppe i Örkened. På den tiden kallades området ”Kongens Örken” (danska för ”ödemark” el. ”öken”), ett namn som tydligt beskrev hur avskild och opåverkad platsen var, liksom befolkningen. Örkenedsborna var ”hejare på” att tillverka och hantera vapen. Ett pålitligt Livgarde!

Sedan lång tid – ända från vikingatiden – ingick Skåne, Blekinge och Halland i det danska kungariket. Detta var naturligt då förbindelserna österut var de bästa tänkbara för den tiden. Vattnet förenade oss och förhållandet till Sverige och svenskarna blev därför inte särskilt bra. Norrut fanns bara skog och obruten mark och knappast några farbara vägar. Grannarna närmast i norr, smålänningarna, hade inte heller särskilt lätt att kommunicera med Stockholm eller övriga Sverige. Följden blev att det fanns ett bra förhållande i gränsområdet, vilket befästes påtagligt genom en fruktbringande handel och, inte minst, genom att många lyckliga äktenskap etablerades över gränsen. Gränsen fanns alltså i realiteten inte. Man levde i god sämja, vilket gagnade både örkenedsborna och smålänningarna.

Smolket i glädjebägaren var de ständiga striderna mellan Sverige och Danmark. Allt eftersom det skapades vägar genom de småländska skogarna, öppnades möjligheter att göra försök att behärska Östdanmark. Inte minst Blekinges östra hörn blev intressant för svenskarna genom att den som behärskade den delen hade ett bra utgångsläge för kontrollen över Hansans utvidgning mot Östersjön och Baltikum.

Man lurpassade på varandra och när den ene var inblandad i någon konflikt och därmed hade ”skäppan full” på annat håll, passade den andre på att anfalla. Befolkningen led fruktansvärt. Än anföll svenskarna och plundrade allt i sin väg, på båda sidor om gränsen, än gjorde danskarna samma sak, när tillfälle gavs. Genom århundradena har dessa utsatta gränsområden blivit föremål för folkmord av en sällan skådad omfattning. Detta var grunden till att Snapphanerörelsen växte fram. Man slogs för sitt liv och sin egendom.

Uppdaterad: 06 JUL 2018 12:35 Skribent: Anders Lindh
Epost: This is a mailto link

Våra sponsorer!

Stort tack till våra guldsponsorer för stödet till ungdomsverksamheten med material, startavgifter till tävlingar mm:

*

Sparbanken Skåne Kristianstad
Sparbanken Skåne Kristianstad

 *

Lönsboda Golv
Kyrkhultsvägen 4
283 72 Lönsboda
0479-214 90, 070-836 59 41

 *

LNT
LNT Järn AB i Lönsboda

 *

ICA Nära Lönsboda
ICA Nära i Lönsboda

 *

Cederqvist och söner Lönsboda
Cederqvist och Söner AB

 *

Jims färg i Sölvesborg
Jims Färg i Sölvesborg

*


Osby Truck och Maskin

__________________

Stort tack även till våra övriga sponsorer och privata donatorer:

 

Sponsorhuset
Sponsorhuset

*

Andreas Bengtsson
Lönsboda

 

Postadress:
Lönsboda Pistolskytteklubb - Skyttesport
Anders Lindh, Tosthult 1259
28393 Lönsboda

Kontakt:
Tel: 0709655353
E-post: This is a mailto link

Stöd LPSK genom Gräsroten och Svenska Spel

Sponsorhuset