Hoppa till sidans innehåll

Filmer som hjälper barnen bli vattenvana tidigt


Svenska Simförbundet tillsammans med samarbetspartnern E.ON, arbetar för att barn ska bli vattenvana så tidigt som möjligt och på så sätt ha möjligheten att lära sig simma i unga år. Det finns många fördelar med att bli simkunnig tidigt, såsom att känna sig trygg vid vatten och kunna njuta av glädjen och friheten det innebär att kunna simma.

Svenska Simförbundet och E.ON har nu tagit fram sex filmer för att visa föräldrar hur de kan träna vattenvana tillsammans med sina barn. Filmerna beskriver sex olika moment - doppa, hoppa, andas, flyta, glida och rotera. För varje moment beskrivs ett antal vattenvaneövningar som du som förälder kan träna på tillsammans med ditt barn. Övningarna utvecklas stegvis, från lättare till lite svårare övningar.
- Vi hoppas och tror att filmerna kommer att vara en god hjälp på vägen, för att barn ska kunna träna sin vattenvana tillsammans med sina föräldrar. Övningarna är en perfekt förberedelse innan barnen börjar simskolan, säger Christina Sandin, simkunnighetsansvarig på Svenska Simförbundet.
Syftet med filmerna är att barnen ska få en god grund att stå på när det gäller vattenvana. På många orter är trycket högt på simskoleplatserna och om fler barn är vattenvana när de börjar i simskolan, så underlättar det när de ska lära sig att simma.
- Det råder ingen tvekan om vikten av att kunna simma, det är avgörande för att vara trygg och ha kul i och kring vatten. Och ett första steg för att bli simkunnig är att få vattenvana. E.ON har länge jobbat med simkunnighet tillsammans med Svensk Simidrott, att ta fram filmer med syfte att öka vattenvanan är en del i det långsiktiga arbetet, säger Camilla Rubin, Sponsor Manager på E.ON.
- Skolverkets rapport från 2014 visade att 4500 elever inte klarade målet för simkunnighet i årskurs 6. Vi är övertygade om att om fler barn får möjlighet att träna vattenvana tidigt, så kommer fler ha möjlighet att lära sig simma tidigt, säger Christina Sandin.

För barn som redan är vattenvana har Svenska Simförbundet många simmärken som kan fungera som motivation mot vägen till simkunnighet. I år har simmärkesnyheten Bläckfisken lanserats, som innebär att barnet ska kunna simma 5 meter valfritt simsätt på grunt vatten. För att betraktas som simkunnig i skolan ska man dock klara av att simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Klarar man detta, så har man även klarat den nordiska definitionen för simkunnighet och simmärket Vattenprovet.
I filmerna poängteras vikten av att en vuxen är med då barn tränar på att bli vattenvana. För att barn ska bli bekväma i vattnet, är det viktigt att tänka på att leka fram färdigheterna tillsammans och ha roligt.

 

Du hittar filmerna här:

Rotera
Andas
Doppa
Flyta
Hoppa
Glida
Rotera

Uppdaterad: 16 JUN 2015 22:19 Skribent: Ki Eriksson

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Ludvika SS - Simidrott
Box 120
77123 Ludvika

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@ludvikasimsalls...

SISU

 

 

logo_tyr-(red) (2) (2)

  GYMMET 

 Logotyp VB Energi

 

Logo Bästa tvåan trean och fyran