Hoppa till sidans innehåll

MINI-MIDI-MAXI TENNIS

28 OKT 2019 11:19
Vi följer Svenska Tennisförbundets riktlinjer och tillämpar konceptet som kallas Play & Stay. Det innebär att barnen spelar på anpassade banor med anpassad utrustning. Mer information under läs mer nedan.
  • Uppdaterad: 28 OKT 2019 11:19

Vi följer Svenska Tennisförbundets riktlinjer och tillämpar konceptet som kallas Play & Stay. Det innebär att barnen spelar på anpassade banor med anpassad utrustning. På så sätt introducerar vi tennisen på ett lättsamt och lekfullt sätt. En ålders- och nivåanpassad boll är viktig för att inlärningsprocessen ska bli optimal. 
I minitennis (rekommenderad ålder: ca 5-8 år) spelar barnen med varandra och med tränare. Vårt fokus är mycket lek både med och utan boll. Minitennis spelas på en yta stor som en 1/4-dels tennisplan. Mitt på planen finns ett litet nät på en halv meters höjd.  Vi använder en skumboll som är 75 procent mjukare än en vanlig tennisboll, vilket underlättar teknikträningen och gör det lättare för barnen att till slut kunna spela bollen mellan varandra. Vi förbereder barnen för miditennis över stort nät och lägger fokus på balans, koordination och rörlighet. 

I miditennis (rekommenderad  ålder: ca 8-10 år)  spelar man med indragen baslinje och en tennisboll som är 50 procent mjukare än en vanlig boll. Vi förbereder barnen för att kunna ta nästa kliv upp mot maxiboll på fullstor bana och lägger fokus på balans, koordination och rörlighet. Vi lär oss att ”springa, hoppa och kasta”. Barnet ska få kunskap och bli nyfiken på att spela alla tennisens slag (serve, volley, forehand och backhand).
I maxitennis ( rekommenderad ålder: ca 10-12 år) spelar man på stor plan men med en tennisboll som är 25 % mjukare än en vanlig boll. Maxitennis är en bra boll då den inte går riktigt lika snabbt som en vanlig boll. Det är ett bra steg mellan miditennis och juniortennis med hård boll. Barnet ska få kunskap och bli nyfiken på att spela alla tennisens slag (serve, volley, forehand och backhand). Vi lägger fokus på balans, koordination och rörlighet, lär oss att ”springa, hoppa och kasta” samt utvecklar snabbhet, styrka, rörlighet och uthållighet. Målet är att spelaren ska kunna köra en längre slagserie med en tränare växlande forehand och backhand. 
Juniortennis (rekommenderad ålder: ca 13-18 år) spelas med vanlig tennisboll på fullstor bana. Vi utvecklar snabbhet, styrka, rörlighet och uthållighet . Målet är att spelaren ska kunna köra en längre slagserie med en tränare växlande forehand och backhand. Spelaren får träffa nya kompisar och ska trivas i sin grupp.
Vid träning två gånger i veckan
Vi rekommenderar alla men framförallt de barn och ungdomar som tränar hos oss två gånger i veckan att spela spontant med mamma, pappa, syskon eller kompisar samt att ställa upp i någon.  Tränarledd träning, spontanspel, tävling och inte att förglömma annan fysisk aktivitet såsom annan idrott, går hand i hand om man vill nå en optimal utveckling som tennisspelare och för att undvika skador.

Skribent: Nikoloz Bakradze
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Lugi TF - Tennis
Tre Högars väg 7
22475 Lund

Kontakt:
Tel: 046130990
E-post: This is a mailto link