Hoppa till sidans innehåll

Börja tävla


Hur går det till på en tävling?

En tävling är en fartfylld tillställning med mycket musik och väldigt många dansglada människor. Barn, ungdomar, juniorer, vuxna och seniorer tävlar i olika klasser. För att förklara det enkelt så startar man i R-klass (Regional) som nybörjare och sedan kan man flytta upp till N-klass (Nationell) och klättra i klasserna ända upp till Nationell SuperA-klass.

Vid tävling är det vanligt att man klär upp sig något så att man ser lite ”showig” ut, detta är ju givetvis frivilligt vill du ha jeans och t-shirt går det också bra.

En tävling i t.ex. Bugg kan i korta drag gå till så här:

Först en liten presentationsdans – alla dansare i samma klass dansar samtidigt för att få ”känna på golvet” lite och förhoppningsvis dämpa eventuell nervositet.

Nu börjar tävlingen – ca 5-7 par släpps in på golvet åt gången och tävlingen kan börja! På dansgolvet finns tre till fem domare som bl.a. tittar på:

· Takt
· dansanthet (”puls som det svänger om”)
· samstämmighet
· utstrålning
· med mera….

Sedan följer kvartsfinal, semifinal och sist final.

Det kan ibland bli långa dagar, så matsäck är bra att ha med eller att man tar med sig en slant att köpa korv eller fika för. Familjen och hela släkten är ju givetvis välkomna följa med och fylla ut hejarklacken.

Klubben ser gärna att föräldrarna följer med de yngre barnen. Lagledarna/tränarna sköter dansarna och mamma och pappa finns på läktaren.

Inträdet till dessa sprakande tillställningar är varierande men omkring 50-100 kr för vuxna, priset för barn/ungdom varierar.


Hur gör jag om jag vill börja tävla i Luleå Bugg och Swing? 

 

Kraven för att få tävla är:

Att Du tillhör en dansklubb som är ansluten till Svenska Danssportförbundet (Luleå Bugg och Swing är givetvis ansluten till Svenska Danssportförbundet, du MÅSTE betala medlemsavgiften innan du åker på din första tävling, annars blir man struken).

Att Du har giltig licens 
Licensen är bl a en försäkring. Licensförsäkringen ger ett grundskydd om du råkar ut för en skada i samband med tävling, organiserad träning och även under resor till och från sådana aktiviteter. För mer information om licensförsäkringen (Klicka här).

Licensnivåer (se nedan)

Låg Licens: R-klass   Avgift 50 kr

Hög Licens: N-klass  Avgift 300 kr 

Licensansökan och betalning av licens, det gör du här

Att Du har en lagledare med då du ska tävla. En lagledare är en person som har ansvaret för dem som ska tävla. Ansvaret består i att meddela tävlingssekretariatet vilka tävlande som är närvarande och se till att de tävlande finns på plats då det ska dansas.

Att du har betalt din tävlingsanmälningsavgift.

Tävlingsanmälningsavgiften är 150 kr per dag (när det gäller R-Tävlingar så kan summan variera allt från 50-100 kr per tävlingsdag så håll koll på inbjudan via DSF hemsida www.danssport.se för den aktuella tävlingen).

När anmälningstiden till resp. tävling gått ut kommer mail med länk till anmälan för att få OCR-nummer för inbetalning att skickas ut till de som ska tävla. Följ länken och uppge den tävlandes namn och mailadress, samt svara på frågorna i anmälningsformuläret och betala sedan till klubben enl de instruktioner som finns i antagningsmailet som ni mottager efter anmälan.
OBS! Anmälan till själva tävlingen görs på vanligt sätt via SwingWeb.

Uppdaterad: 02 NOV 2016 10:34 Skribent: Thomas Söderström

Postadress:
Luleå Bugg & Swing DK - Danssport
Västra Solgatan 14
97253 Luleå

Besöksadress:
Västra Solgatan 14
97253 Luleå

Kontakt:
Tel: 0920222935
Fax: 0920222935
E-post: This is a mailto link