Hoppa till sidans innehåll

Säkerhet & rutiner


På Luleå Ridklubb arbetar vi med hästens välbefinnande i centrum och de dagliga arbetsuppgifterna löses på ett sätt som är säkert för både häst och människa. Vi har rutiner som verkar som en vägledning i arbetet med hästar. Vi rekommenderar att all personal och alla våra medlemmar tar del av de säkerhetsrutiner vi har upprättat.

Utrustning vid ridning
På Luleå Ridklubb är hjälm obligatorisk vid all ridning. Ridbyxor, ridstövlar eller ridskor tillsammans med shortchaps rekommenderas, annars en sko med klack (gummistövel). Vi rekommenderar att ha uppsatt hår, inga öppna jackor eller västar som fladdrar och ingen luva på din jacka eller tröja.

Utrustning vid longering/tömkörning
Vid longering och tömkörning rekommenderas handskar för alla och hjälm för personer under 15 år.

Så leder du en häst
Vi rekommenderar att alla hästar leds med grimma eller träns och kedjegrimskaft. Kedjan placeras under hästens underkäke. Hästen leds med höger hand placerad i grimskaftet under grimman och vänster hand i mitten på grimskaftet, änden får ej släpa i marken. Föraren är placerad vid hästens bog. Leds hästen med träns leds den med tygeln över halsen.

Ska du leda en häst genom en dörr bör du öppna dörren/grinden helt. Är passagen smal går du före hästen, var uppmärksam att ingen del av utrustningen fastnar. Ska du leda en häst till hagen går du genom grinden, för in hästen och vänder den mot grinden. Ska flera hästar släppas i samma hage bör det vara 3 meters mellanrum, alla hästar ska ha huvudet vänt mot grinden och alla släpps samtidigt.

Reflexer
Vi rekommenderar att man använder reflexer vid ridning eller promenad utomhus vid skymning och mörker. Detta gäller även våra medlemmar som går till och från bussen.

Arbete i stallet
Ändamålsenlig klädsel rekommenderas, exempelvis sko med stålhätta. Hörlurar och hörsnäcka bärs inte under hantering av hästar.

Hästhantering
När man leder hästarna till och från hagen bör dessa ledas med grimma och kedjegrimskaft. Utanför stallet rekommenderar vi att hästarna leds med träns.

Säkerhetsväst
Vi rekommenderar att alla använder säkerhetsväst. Ridskolan har några västar att låna, behövs hjälp att prova ut storlek så hjälper instruktörerna gärna till. Sedan 2008 är säkerhetsväst obligatoriskt på tävling för ryttare upp till 18 år och vi ser gärna att väst används på samma sätt på våra klubbtävlingar.

Smycken
 Av säkerhetsskäl rekommenderar vi att piercing i ansiktet inte får vara öppna föremål utan ska vara runda och stängda. Övriga smycken bör vara diskreta för att inte kunna fastna.

Mobiltelefon
Vi på Luleå Ridklubb uppmanar att inte tala i telefon till häst eller vid hanterandet av häst. Gäller även i headset.

Upp- och avsittning
Uppsittningspall används av alla ryttare till ridskolans storhästar. Vid ridning i grupp förs hästarna in och ut samtidigt. När man sitter upp utomhus ställs hästarna upp i en rak linje med mellanrum mellan varje häst och hästens bakdel mot stalldörren. Jacka tas av innan uppsittning, alternativt använd en medhjälpare som håller i hästen.

Ridtäcke
Ska du ta bort ett ridtäcke rekommenderar vi att du använder en medhjälpare, alternativt tar av täcket innan du sitter upp.

Ridhus
Vid inträde i ridhus ropar du Jag kommer in och vänta tills du får klartecken innan du öppnar dörren. Vid utträde ur ridhuset ropar du Jag går ut.Behöver du hänga av dig kläder hänger du vid övriga kläder så att det inte hänger kläder utspritt på ridhusväggen. I ridhusen på anläggningen finns ridhusregler uppsatta, vi uppmanar att man läser dessa innan ridning.

Av säkerhetsskäl ska barn och ungdomar under 18 år ha en person närvarande i ridhuset vid hoppning. Personer över 18 år ska meddela någon i stallet innan hoppning sker. 

Uteritt
Lämna färdmeddelande när ni rider ut och var ni rider. Mobiltelefon tas med för att kunna användas vid eventuell olyckshändelse. Vid möte utomhus, sakta av till skritt och lämna plats vid möte. Ridningen anpassas till den minst rutinerade ryttaren/hästen.

Lastning
Vid lastning används träns eller grimma med kedjegrimskaft på hästen. Använd hanskar, hjälm och medhjälpare. Lastning sker alltid med en erfaren person på ett lugnt sätt med god säkerhet. Använd alltid medhjälpare.

Häst i stallet
Vid skötsel eller mockning i box bör hästen bindas upp. Bind kort (40cm) så att hästen inte fastnar. Hästarna sköts i box eller spilta avsedd för skötsel och rengörs efteråt.

Foder och spån
Allt hö som hämtas från hörummet bärs i säck för att minska svinn. För hästägare gäller spåndagar, anvisning finns i spånrummet. Till ridskolehästarna spånas endast på morgonen.

Ordning och reda
God ordning är en förutsättning för en säker hästhållning. Stallgången ska hållas fri från föremål, vid ridning ska sakerna förvaras vid boxen eller skötarspiltor. Alla redskap och täcken ska förvaras på anvisad plats.

Trivsel
På Luleå Ridklubb är alla välkomna! Här hälsar vi alltid.

Uppdaterad: 09 SEP 2015 19:13 Skribent: Victoria Glyssner

kvalitetsmärkning ridskola

Sponsorpuff

borjarida

RF-SISU Norrbotten

 

Postadress:
Luleå RK - Ridsport
Lokmannavägen 61
97455 Luleå

Kontakt:
Tel: 092062810
E-post: info@lulearidklubb.s...

Se all info