Hoppa till sidans innehåll

Gradering


Gradering sker en gång per termin vanligast i slutet av den, men det kräver att man har hunnit träna tillräckligt mycket så ibland kan det krävas mer. Man ska ha tränat minst 30 gånger med instruktör under de sista 3 månaderna för att gradera till 9-3 kyu, för att gradera till 1:a eller 2:a kyu, krävs det 60 gånger under de senaste 6 månaderna.

 

Man avancerar i grad när man genomfört en godkänd gradering inför en examinator.

På en gradering får man visa upp sina färdigheter i de tre delmomenten kihon, kata och kumite (se Karate). Examinatorn bedömer sedan elevens psykiska och fysiska utveckling och man får sedan ett bälte som beskriver just den graden.

Bältesgraderna i shotokan följer färgordningen bredvid med tillhörande benämnelse för varje grad (för muspekaren över bilden för att få se den). Nybörjare har vitt bälte fram till sin första godkända gradering.

Ju närmare det svarta bältet man kommer desto hårdare blir graderingarna. men träningen slutar inte vid det svarta bältet, det är bara början.

 

Man skiljer mellan barngrad (så länge man inte har hunnit fylla 13 år), och vuxengrad (från och med när man fyllt 13 år). Barn har en vit rand som går längs hela bältets längd för att se skillnad mellan dem. Barn graderar två gånger på varje grad (första gången till 9:e kyu), andra gången de lyckas får de ett svart streck.

 

När någon graderar till en vuxengrad från att ha en barngrad går man antagligen till nästa vuxengrad om man har ett svart streck, eller till samma vuxengrad om man inte har det.

 

Regler för att få gradera till de högre graderna
Ni måste ha fyllt 14 år för att prova för en vuxen 2 kyu
Ni måste ha fyllt 15 år för att prova för en vuxen 1 kyu
Ni måste ha fyllt 16 år för att prova för shodan (1 dan)

1:a dan

1:a kyu

2:a kyu

3:e kyu

4:e kyu

5:e kyu

6:e kyu

7:e kyu

8:e kyu

9:e kyu

Nybörjare

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:43 Skribent: Erik Holmgren

Postadress:
Luleå SK - Karate
Maria Mattsson, Blåbärsstigen 6
97451 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info