Hoppa till sidans innehåll

Om karate


Man kan säga att karatens viktigaste princip är att finna balans både invändigt som utvändigt.


Luleå Shotokan Klubb tränar den traditionella karatestilen Shotokan, vilken är den största karatestilen i världen. Karate är en konst med gamla anor från Japan som har moderniserats och blivit en populär kampsport och tävlingsidrott.

Det är en komplett träningsform där du inte bara lär dig självförsvar. Kombinerat med detta tränar du upp kroppen lika mycket som sinnet vad gäller fokusering, respekt, stresshantering, kondition, koordination, styrka, explosivitet, timing, smidighet och mycket mycket mer.

Karateträning består av tre delar: Kihon, kumite och kata.

 

Kihon

Kihon är karatens grundtekniker. Denna del utgör grunden för både kumite och kata och är en mycket effektiv träningsform. 

Träningsformen består som sagt av olika tekniker, bland annat slag, sparkar och blockeringar. Ju högre upp inom bältesgraderna man kommer desto svårare blir kombinationerna av dessa tekniker.

 

Kumite

Kumite är sparring mot en motståndare. Shotokan tillämpar inte fullkontakt. Reglerna tillåter "skin-touch" mot huvudet och är något mer toleranta mot träffar på övriga kroppen. 

För barn är ingen kontakt alls tillåten. 

Tävlingar hålls med jämna mellanrum i kumite.

 

Kata

Kata är den formella övningen i Karate. Katan består av förutbestämda tekniker som görs i ett speciellt rörelsemönster. den ska utföras med stor precision beträffande form, rytm och koncentration. I katan visar man upp karatens styrka och finess och det finns 25 olika kator i Shotokan.

Varje teknik har sin bunkai, detta innebär att det finns en förutbestämd händelse för varje teknik. Händelsen ska simulera en attack från en fiende eller vice versa, vartefter man försvarar sig.

Även i detta moment kan man tävla.

Uppdaterad: 27 AUG 2016 21:36 Skribent: Erik Holmgren

Postadress:
Luleå SK - Karate
Maria Mattsson, Blåbärsstigen 6
97451 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info