Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Jolleseglarskola


 

Inbjudan till LSS jolleskola

 

LSS jollesektion genomför sin årliga jolleskola enligt SSF:s riktlinjer. Vi riktar oss till alla barn mellan 8 och 15 år som är intresserade av att lära sig segla och hur seglingssporten fungerar. Förkunskapskrav: Simkunning 200 m.  

 

Var och hur genomförs jolleskolan?

Vi håller till ute på Granudden på Bergnäset där vi har en fin klubbanläggning med både klubbstuga och förråd för båtarna. Seglarskolan genomförs enligt Svenska Seglarförbundets riktlinjer.

I nybörjarkursen lär vi oss hur en optimistjolle fungerar samt grunderna i segling och de olika seglingssätten. Vi går även igenom säkerhet och väjningsregler och avslutar med en enklare eximination och ni får med er ett diplom och seglarmärke hem.

Efter semestern har vi träning varje tisdag och tävlingar på torsdagar resten av sommaren och en bit in på hösten. De som gått seglarskolan före semestern fortsätter i en särskild nybörjargrupp parallellt med våra mer erfarna seglarbarn/ungdomar.

 

Vad är målet med LSS jolleverksamhet?

Vi vill lära ut konsten att segla och skapa ett intresse för seglingssporten i Luleå. Jolleverksamheten genomförs enligt Svenska Seglarförbundets upplägg med Seglarskola nivå grön, blå och röd. Våra ledare är ordinarie ledare tillsammans med ungdomar som nyligen avslutat sin egen segling i optimistjolle och som nu lär vidare sina kunskaper. De har fått träning och utbildning i att leda barn och lära ut segling, utöver att de själva varit/är duktiga jolleseglare. 

 

Hur gammal bör man vara och finns det några andra krav?

Vi tycker att man bör ha fyllt åtta år och man skall kunna simma 200 m. Man kan sedan delta i optimistjolle-klassen till och med det år man fyller 15 år. Barnen kommer att få visa vad de har lärt sig och berätta för föräldrarna om hur man riggar sin jolle. Detta för att även föräldern skall lära sig hur man riggar en jolle och kunna grunderna i segling. Det är bra om man sedan behöver hjälp under träningar med båten eller utrustningen. 

 

 

Vad kostar det att delta?

Det kostar 1500:- kronor att vara med på jolleskolan men då måste man också vara medlem i LSS. Detta medlemskap finns i lite olika former, familjemedlemskap kostar 500:- och juniormedlemskap 200:-,  Avgiften betalas i förskott efter det att vi bekräftat att ni fått plats.

 

Måste man ha egen båt?

Nej, vi har båtar för utlåning under jolleskolan. Vi tar emot max 10 elever utan egen båt. Har man egen båt är man alltid välkommen.

Våra båtar kan man sedan låna även på träningarna tills man bestämt sig för om man vill fortsätta med seglingen eller inte. Bestämmer man sig för att fortsätta brukar det vara roligare att skaffa en egen båt som har lite bättre prestanda än våra utlånings båtar.

 

 

Vad har jag för fördelar av att vara medlem i LSS?

Som medlem i LSS får du låna våra jollar gratis under jolleskolan samt tillgång till vår klubbanläggning på Granudden.

Som fullvärdig medlem i LSS får du också:

Deltaga i LSS vinter- och sommaraktiviteter, t.ex. klubbträffar, seglarskolor, kappseglingar och andra arrangemang.

Fritt förtöja i LSS gästhamn på Liggskär samt medlemstidningen "Skutan"

 

Hur ser ni efter barnen när ni är ute på vattnet?

Vi har två öppna båtar som vi använder vid träningarna och under jolleskolan. Även föräldrarna kan och får gärna hjälpa till och följa med ut i följebåtarna både under jolleskolan och under träningar och tävlingar resten av sommaren.

 

Kan man fortsätta segla jolle även efter man fyllt femton?

Ja, det finns flera olika klasser som man kan fortsätta med. Vi kommer i första hand satsa på Laser och först då Laser radial som är en populär klass i Sverige med många utövare. Vi har köpt in några Laser radial som utlåningsbåtar till klubben för att underlätta övergången från optimist till nästa jolle.

Har man kommit så långt med sin segling brukar man var fast för resten av livet och fortsätter då med exempelvis kölbåtar för både familjesegling och tävling. 

 

 

Vad behöver man ha med sig för utrustning till jolleskolan?

Du skall ha med dig följande saker:

  • Flytväst

  • Regnställ

  • Två hela ombyten

  • Stövlar, skor som får bli blöta eller våtskor.

  • Mössa och vantar

  • Badkläder

  • Handduk

  • Solglasögon

  • Vattenflaska (plast inte glas)

 

Vilka tider gäller? 

Under jolleskolan gäller följande tider:

OBS! Tider för seglarskolan e.s.o.

Under resten av säsongen brukar vi samlas tisdagar och torsdagar kl 1730 och ha som målsättning att vara ute på vattnet kl 1800.

På torsdagsseglingen, som är vår klubbtävling, så går starten kl 18.30 med rorsmansmöte kl 18.00  där man gör anmälan och vi går igenom dagens tävling.

 

Hur fungerar det med mat och fika?

 

Alla barn tar själva med sig fika och lunch. I vår jollestuga så finns kyll, frys, spis och mikrovågsugn.

 

 

Hur anmäler jag mig!

 

Anmälan gör du genom att skicka en intresseanmälan med namn och ålder på seglaren till This is a mailto link så kontaktar vi er för kompletterande uppgifter och meddelande om antagning.

 

 

 

Kontaktpersoner inom jollesektionen:

Ansvarig jolleskolan:

Carl Carlander

Mob: 070-677 76 54

Epost: This is a mailto link

 

 

 

 
Uppdaterad: 18 JAN 2018 15:52 Skribent: Jan Johansson

Postadress:
Luleå SS - Segling
Box172
97105 Luleå

Kontakt:
Tel: 0706451770
E-post: ordforande@luleasege...

Se all info