Hoppa till sidans innehåll

Om LCR i pressen


Ryttarföreningschefen sadlar om

Sydsvenskan 2010-12-13

http://www.sydsvenskan.se/lund/article1326287/Ryttarforeningschefen-sadlar-om.html

 

Ryttarföreningschefen sadlar om

Text: Alf Sjögren
Publicerad 13 december 2010 8.08 Uppdaterad 13 december 2010 8.08

Lund.
På fredag i nästa vecka jobbar Lena Malmqvist sin sista dag som verksamhetschef på Lunds civila ryttarförening. Hon lägger inte sadeln på hyllan för det, snarare tvärt om.

– Jag får möjlighet att ägna mer tid åt mina två egna hästar. Jag både tränar och tävlar i dressyr. Hästarna har jag kvar här men nu lämnar jag det formella ansvaret för föreningen och blir en aktiv medlem istället, säger Lena Malmqvist.

Hon arbetade på Statoil i 19 år innan hon slutade som chef och sadlade om.

– Det var roligt att se hur man kunde kombinera hobby med arbete.

Erfarenheterna från näringslivet har kommit väl till pass.

– Det speciella med en ideell förening jämfört med företag är att det inte finns något vinstkrav, vi ska bara gå runt. Det är kul när vi kan använda pengar vi gnetat in. Detta är en bidragsberoende verksamhet och vi har lagt ner mycket jobb på att söka pengar.

Efter två och ett halvt år som chef är Lena Malmqvist nöjd med resultatet.

– Nu är jag också trygg med verksamheten och vågar lämna den. Personalen vet vad de ska göra och verksamheten går runt.

Lena Malmqvist har bedrivit ett långsiktigt arbete för att personalen ska ha tydligt fördelade arbetsuppgifter.

– Det har blivit mer som på ett företag. Inga uppgifter får vara personberoende.

Lena Malmqvist säger upp sig utan att ha några planer.

– Jag har jobbat mycket under många år och det ska bli skönt med semester och att stänga av telefonen. Mitt nästa projekt blir jag själv.

Hon fortsätter att vara föreningens kontaktperson med Lunds kommun.

En möjlig flytt av ridhuset och stallarna har diskuterats länge.

– Den första tidningsartikeln jag sett om det var från 1964. Vi har en diskussion med kommunen och jag tror att de vill hjälpa men det är inte lätt att få fram pengar.

Ridanläggningen är sliten.

– Allt är inte från 1959 som stallet är men det finns lite att önska, säger Lena Malmqvist och tittar upp i taket.

När det töade under lördagen läckte det in på sina ställen och innertaket visar spår av väta.

– Vi vill inte lägga ner mycket pengar i anläggningen om vi sedan måste flytta. Vi måste få ett besked för annars går det inte att planera långsiktigt.

Lunds civila ryttarförening har ett 30-tal personer på lönelistan och hundratals medlemmar.

– Vi har 800 medlemmar och inget omklädningsrum. Jag undrar om fotbollskillarna hade accepterat att ha det så, säger Lena Malmqvist.

Föreningen har 34 ridskolehästar och det finns också 46 boxar för privatägda hästar.

Hittills har 23 personer ansökt om att få jobbet som verksamhetschef.

 

....................................................................................................................

Idrott på Lika villkor - läs ledaren i GP 2010-10-14

http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.468080-idrott-pa-lika-villkor

 

..................................................................................................................

 

Nytt ridhus fråga för kommunledningen

Text: Jan Samuelsson
Uppdaterad 22 maj 2010

Frågan om Lunds kommun ska bygga ett nytt ridhus lyfts nu till kommunledningen. Kultur- och fritidsnämnden beslöt på onsdagen att samråda med kommunstyrelsens arbetsutskott om de ekonomiska förutsättningarna för ett sådant projekt.

- Vi kan bara sätta igång det hela, men frågan berör mycket som vi inte rår över, säger Claes-Göran Jönsson (S) andre vice ordförande i nämnden.

- Det gäller om kommunen ska bygga ett ridhus, var en sådan anläggning i så fall ska ligga, hur den ska finansieras, vad kommunen kan få in på att exploatera LCRs nuvarande mark och vem som ska driva anläggningen.

En utredning som Lundafastigheter gjort pekar mot att ett nytt ridhus skulle kosta runt 55 miljoner.

Allianspartierna har redan beslutat anslå pengar till renovering av LCRs nuvarande stallar så att de bättre uppfyller nya krav på hästhållning.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Holger Radner (FP) tror inte att ridhuset kommer med i den borgerliga budgeten för nästa år.

- Vi får jobba med detta på sikt. Det är viktigt att det landar rätt, säger han.

 

..................................................................................................................

 

Artikel i Tidningen Ridsports webbtidning 2010-05-15
  
Lunds kommun vill bygga ny ridanläggning  

Kommunens nuvarande ridanläggning är trång, sliten och lever inte upp till nya djurskyddsregler. 

 

Kommunens kultur- och fritidsförvaltning har kommit fram till att anläggningen bör avvecklas och ersättas på annan plats. Kommunens kalkyl för en ny anläggning ligger på drygt 38 miljoner kronor skriver Skånskan.

- Anläggningen behöver växa och det kan den inte göra där den ligger i dag, säger kommunens idrottschef Magnus Malmborg till tidningen.

Tillsammans med bland annat flyttkostnader och arkeologiska utgrävningar på den nya platsen är hela projektet beräknat till knappt 55 miljoner kronor. Ärendet ska behandlas på kultur- och fritidsnämndens sammanträde den 19 maj och överlämnas sannolikt därefter till kommunstyrelsen skriver tidningen.

..................................................................................................................

 

För trångt på ridhuset och Arenan

Av Anne Aobadia
Publicerad 28 januari 2010 8.48 | Uppdaterad 28 januari 2010 13.05 

Lunds ridhus framtid har stått på agendan i många år och nu börjar det bli bråttom att hitta en lösning. Flytta eller vara kvar och bygga om.

Omklädningsrummen är ett kapitel för sig. 750 medlemmar – pojkar som flickor – delar på minimala nerkylda utrymmen där det finns en duschslang i ett hörn.

– Här har nog aldrig någon duschat, men det händer att enstaka medlemmar lånar personalens dusch, säger verksamhetschef Lena Malmqvist.

I augusti träder en ny lagstiftning i kraft. Den innebär att hästar måste vara ute i hage minst åtta timmar om dagen. För Lunds ridhus är det knappt möjligt. Enda hagen räcker inte.

– Hästarna får vara ute i omgångar. Logistiken för att det ska gå ihop kommer att gå på minuten. Anläggningen är inte byggd för den nya lagen. Vi måste antingen renovera eller flytta. Men vi vet inte när och var, säger Lena Malmqvist.

Kontakterna med kommunen är goda, försäkrar hon. Men klart besked dröjer. Det finns en utredning – men den vilar på obestämd tid. Och helst av allt vill Lunds civila ryttarförening flytta.

För några år sedan satt ishockeyföreningen Lunds Giants i ungefär samma sits som hästfolket.

Gamla ishallen bestod av slitna och otidsenliga lokaler. Men på något sätt funkade logistiken ändå.

När ordförande Peter Olsson idag visar runt i de nya lokalerna i nya Arenan låter han förstå att något gått snett, på riktigt.

Rejäla klubblokaler, uppdelade omklädningsrum, specialgolv och förrådsutrymmen är sådant som brukar stå högt på önskelistan. Det mesta av det saknas. Och lite till.

– På lördagar är här fullt med folk. Omklädningsrummen räcker inte till. Vi har konståkarna, hockey­skola och matcher. Då är här 60–70 barn och föräldrar. Folk halkar på det hårda betonggolvet och slår sig, säger Peter Olsson.

Klubbrummet har blivit förråd och vaktmästarnas personalrum har blivit sliprum.

– Det fanns inte med alls i planeringen. Nu får vaktmästarna byta om borta vid kraftvärmeverket. Och vårt problem är att vi inte kan växa, säger han.

 

...........="mso-bidi-font-weight: normal;">Bredd - alla ska känna sig välkomna, Höjd - kvaliteten på hästar och anställda ska vara hög, Djup - föreningen ska fördjupa gemenskapen genom att även ha fler aktiviteter än den direkta ridverksamheten.

 

Lunds Civila Ryttarförening är en ideell förening med knappt 700 medlemmar, som bedriver ridskola med 32 hästar och ponnyer, uthyrning av 46 boxar till privathästar samt har tränings- och tävlingsverksamhet för lektions- och privatryttare. Inom föreningen finns en ungdomssektion, en fritidsklubb med skolbarnomsorg och ett ridlekis för mindre barn.

Olika aktiviteter såsom ridkurser, träningstävlingar, långritter, tävlingar och mycket annat ordnas regelbundet. Handikappridning utgör också en viktig del av verksamheten och anläggningen är anpassad för rörelsehindrade.

 

Föreningen har kommit till en ny fas och vi är nu rustade inför framtiden, säger den nytillträdda verksamhetschefen Lena Malmqvist. Tex kommer vi ha företagssamarbeten som det tidigare inte funnits utrymme för. Vi är ett professionellt ridcentrum som kommer att satsa på ännu fler hästrelaterade kurser och även andra aktiviteter som tex företagskonferenser. På anläggningen finns oanade möjligheter att göra arrangemang av olika slag. Stora lokaler har vi gott om, säger Lena Malmqvist, det är bara idéerna som sätter stopp för vad de kan användas till.

 

Lena Malmqvist kommer närmast ifrån detaljhandelsbranschen och har bla arbetat på Statoil under 18 år som säljare, med butiksutveckling och som produktchef. Parallellt med detta har hon utbildat sig till dressyrtränare och tävlar själv dressyr på högsta nivå. Kombinationen av hästintresset och erfarenheten av affärsdrivandet gör Lena till en passande verksamhetschef nu när vi går in i vår nya fas, säger ordförande Pia Wollberg. Under de senaste åren har LCR arbetat hårt med att förbättra föreningens anseende och klimat, fortsätter Pia. Det har vi lyckats mycket bra med och vi känner nu att LCR är redo för att möta nya förhoppningar och förväntningar i en ny fas som innebär ytterligare förstärkning och vidareutveckling av föreningen.

 

Se även www.lundscivila.se under press, för mer information och bilder, kontakta:

Lena Malmqvist, Verksamhetschef tel 076-1388 068, mail: This is a mailto link

Pia Wollberg, Ordförande tel 070-527 4746, mail: This is a mailto link

Uppdaterad: 15 MAJ 2012 13:40 Skribent: Cathrin Öresjö

Postadress:
Lunds Civila RF - Ridsport
Att: Kansli, Getingevägen 15
22241 Lund

Kontakt:
Tel: 0730661009
E-post: This is a mailto link

Se all info