Hoppa till sidans innehåll

Funktionsnedsatta ryttare


Att ridning är bra för både kropp och själ vet alla som håller på med hästar. Ridning är bra motion som stärker kroppen. Samvaron med hästen har en lugnande effekt, vi måste helt enkelt göra saker i hästens takt. Otaliga är de som kan vittna om hur dagens alla problem och orosmoln skingrades när de kom till stallet.

Att rida är även gymnastik för kroppen. Så fort vi sitter på en häst så aktiveras omedvetet mängder av muskler bara för att vi ska sitta kvar. Med träning kan vi själva medvetet aktivera olika muskler och på så vis bli bättre ryttare. På köpet får vi starkare muskler. Träning ska vara roligt. Alla gillar inte att rida men de som gör det gillar det oftast väldigt mycket. Ett skäl att pröva.

För en person med skadade muskler eller nerver kan ridningen vara ett sätt att kunna aktivera muskler som annars är svåra att komma åt. Hästens rörelse är tredimensionell och fortplantar sig upp genom ryttarens kropp. Den rörelse som blir i ryttarens bäcken och höfter när hästen skrittar är nästan identisk med den människan själv skapar då hon går. Tänk vad det kan göra för någon som inte själv kan gå.

Verksamheten på LCR

Varje vecka kommer drygt 500 elever till LCR för att rida. Nästan 10 % av dessa är ryttare med någon form av funktionsnedsättning. Dessa ryttarna är i olika åldrar, från barn till vuxna, och det är både ryttare med fysiska och/eller psykiska funktionshinder. De flesta lektioner hålls i grupp, men även individuell undervisning förekommer. Lektioner hålls alla vardagar och bedrivs antingen som fritidsridning eller terapiridning.

Fritidsridning

Fritidsridningen riktar sig till barn och vuxna som vill rida som fritidsysselsättning, men som pga sin funktionsnedsättning inte kan delta i ordinarie ridlektioner. Här erbjuder vi små grupper med max 6 elver/grupp. Varje elev får en ponny eller häst att rida och lära känna under hela terminen. Förutom det så får varje elev en fadder som varje vecka hjälper till innan, under och efter ridlektionen. Allt efter behov. Faddrarna är alla över 15 år och är aktiva ryttare och medlemmar i LCR. Många av dem har flera års erfarenhet av fadderskap och några är utbildade ungdomsledare. Är eleven i behov av mer stöd än den fadder LCR erbjuder så måste eleven själv ordna med det. Alternativt så kan vi ordna det mot en extra kostnad.

Ridlektionerna är uppbyggda på samma sätt som alla andra ridlektioner på ridskolan, men med ett tempo och övningar som är anpassas efter deltagarna. Man tränar på olika ridvägar och rider i olika gångarter. Ofta används bommar och koner som hjälpmedel. Den tid av lektionerna som inte går åt till ridning ägnas åt hästarna i stallet. Ridlektionen hålls av utbildad ridlärare med utbildning i undervisning av elever med olika funktionsnedsättningar.

Fritidsridning är inte sjukgymnastik, utan tanken är att det ska vara precis som vanlig ridning. Den kan vara ett komplement till sjukgymnastik och många av våra elever börjar med fritidsridning för att kunna utvecklas i en takt som passar dem och så småningom kanske gå över till den ordinarie verksamheten.

Terapiridning Till terapiridningen kommer funktionshindrade ryttare som har ridningen som en del av sin träning/behandling. Terapiridningen leds av sjukgymnaster och arbetsterapeuter som kommer tillsammans med ryttarna. LCR tillhandahåller hästar och ansvarar för säkerheten och alla rutiner vid ridningen. Själva ansvaret för terapiridningen ligger dock på sjukvården som bedriver behandlingen. Till terapiridningen kommer bla ryttare från Barnhabiliteringen i Lund, Barnrehabiliteringen i Lund och Psykiatrin i Lund.

Terapiridning på fritid

Efter flera års samarbete med sjukgymnaster och utbildningar i ämnet Handikappad Ryttare så är det klart att vi på LCR även tar emot grupper och individer som på sin fritid vill rida i terapeutiskt syfte. Ansvaret ligger dock då hos ryttaren och vi kan inte kalla det för vård eller behandling även om det liknar terapiridning och får positiva följder. Den här sortens ridning kan vi skräddarsy helt enligt elevens önskemål och vi arbetar ofta i samråd med ryttarens ordinarie sjukgymnast eller arbetsterapeut. Vi har även möjlighet att anlita Ulrika Steengard Olsson, en av Sveriges ledande ridsjukgymnaster för konsultation eller behandling. Bland grupper som regelbundet rider hos oss på detta sätt finns bla Dagligverksamheten i Lund och Uroxens Förskola (döva barn).

Du kan också komma till oss för att vara i stallet. Utan press på att rida men med möjligheten att få göra det om man så önskar. Vissa kan tyvärr inte rida men umgänget med hästen är värdefullt i sig. På LCR har vi ponnyer och hästar i alla storlekar och de tycker mycket om att bli ompysslade. Mest lugn och ro har vi här på förmiddagarna. Även här handleds eleverna av utbildad och erfaren personal.

Exempel på olika verksamheter

• Dagligverksamheten i Lund – ridning för vuxna med flera svåra funktionsnedsättningar. Använder lyft och ramp, specialsadlar och tandemryttare. • Barn Rehabiliteringen i Lund – bedriver intensiv rehabverksamhet med barn och ungdomar och förlägger ofta delar av sin verksamhet hos oss. Ridpasset anpassas efter varje individs speciella behov.

• Barn Habiliteringen i Lund - har hos oss sjukgymnastikridning för barn. Behandlingen utförs av sjukgymnaster. Vi står för hästar och markpersonal.

• Uroxen – skola för döva barn som kommer till oss för att genom ridning förbättra balans och sociala färdigheter.

• Fritidsridning – ridning för barn och vuxna med olika funktionsnedsättningar och speciella behov. Skall likna vanlig ridning så mycket som möjligt och på så sätt sudda ut gränser och göra alla till ryttare.

• Ridläger för blinda barn i samarbete med synenheten i Lund.

• Psykosocial träning för personer med depressionsproblematik. Sker i små grupper eller individuellt.

Vår ambition är att erbjuda alla som vill en möjlighet att umgås med hästar i en lugn och trygg miljö här på LCR. Ridning är så mycket mer än bara motion. Vi vet att människor mår bra av att umgås med hästar. I stallet lär man sig att ta hand om varandra. Ridning fungerar både som terapi och som sjukgymnastik. Det är en mycket givande hobby.

Anläggningen

LCR’s anläggning är anpassad och tillgänglig för ryttare med olika funktionshinder. Den är inte längre modern men fullt användbar. I foajén finns en rymlig handikapptoalett. Där kan man byta om men tyvärr finns ingen möjlighet till dusch. Ridskolestallet nås via foajén utan att några trappor behöver passeras. Cafeterian är alltid öppen men försäljning sker endast vid tävlingar och andra arrangemang. Den nås via läktaren där det finns en ramp och en lyft för ryttare som sitter i rullstol och behöver lyfthjälp med att komma upp i sadeln.

Hästar och ponnyer

Hästarna och ponnyerna som går med på alla våra lektioner är bra individer. De är vana vid att träffa, bära och utbilda många olika sorters ryttare. Givetvis ställer vi extra krav på de som går med funktionsnedsatta elever och stor tonvikt läggs på att välja rätt häst/ponny till varje enskild ryttare. De hästar och ponnyer som används vid lyften är tränade och vana att stå stilla när den används.

Utrustning

Som sagt har vi både lyft och ramp. Men för de ryttare som inte behöver så mycket hjälp har vi pallar i olika storlekar för att underlätta uppsittning. Ekipagets utrustning specialanpassas efter behov. Vi har olika sorters sadlar, handtag, bälten och tyglar. Dock får ingen av säkerhets- skäl spännas fast i sadeln. Vi har tre stycken tandemsadlar som gör det möjligt att rida två samtidigt. På så sätt kan en medhjälpare sitta bakom en funktionshindrad ryttare som fysiskt stöd. Här blir den gemensamma tyngden på ryttarna en begränsande faktor. Vi har dock flera stora och starka hästar.

 

Är du intresserad av att börja rida på LCR?

Allt du behöver göra är at kontakta oss. Oavsett om du är privatperson eller förestår någon vårdinstans, nybörjare eller elitryttare så vill vi här på LCR gärna prata med er om era önskemål och idéer.

Hör av dig till Mia Tegnér

via mail: This is a mailto link eller tel. 0708-481406.

För mer information om Lunds Civila Ryttarförening så kan du läsa mer här på hemsidan.

Givetvis får du också besöka oss på Getingevägen i Lund. Stallet är öppet sju dagar i veckan året om.

Välkommen!

Mia Tegnér

Svensk Ridlärare III

Uppdaterad: 08 MAJ 2015 11:05 Skribent: Lena Malmqvist

Färs & Frosta Sparbank

Postadress:
Lunds Civila RF - Ridsport
Att: Kansli, Getingevägen 15
22241 Lund

Kontakt:
Tel: 0730661009
E-post: This is a mailto link

Se all info