Hoppa till sidans innehåll

Vid ridning och hästhantering


"SÄKERHET är snarare ett förhållnings- och arbetssätt än en fråga om skyddshjälmar, tåhättor och säkerhetsstigbyglar. När de träder i funktion har olyckan redan skett."
från Ridsportsförbundets folder om Säkerhet

Vi har köpt in nya säkerhetsstigbyglar och som tillverkade så att det ska vara svårare för foten att fastna i stigbygel om man skulle trilla av. Även om LCRs personal alltid värnar om säkerheten och jobbar för att göra lektioner och stallansvar så säkert som möjligt kan vi bara gå till en viss gräns. Efter den gränsen kan däremot du som ryttare eller stallentusiast göra mera! Läs mer och tänk efter vad du kan göra för att göra LCR och din vistelse hos oss säkrare...

På LCR följer man ridhusreglerna.

För övrigt har vi två krav:

 • På LCR rider vi ALLTID med hjälm! Detta gäller alla och det finns möjlighet att låna hjälm i foajén om du inte har egen!
 • Ledare som leder häst eller ponny och är 15 år och yngre måste bära hjälm. Ledare som är 16 år och äldre väljer själva.

 • På ridskolan gäller hjälmkrav för alla som är 15 år eller yngre vid all typ av hästhantering, tex borsta, sadla, tränsa, leda, longera mm. Dvs på med hjälmen innan du går in i stallet och låt den sitta på! Du som är 16 år eller äldre väljer själv, men ta gärna på hjälmen du med!

Följande är starka rekomenadationer från LCRs sida.

 1. Rätt skor är viktigt! Om olyckan väl är framme ska man inte kunna fastna i stigbygeln - sko med klack är ett krav. Tänk dessutom på att dina skor inte får vara för stora jämfört med stigbyglarna. Om skorna är för breda eller höga över fotvalvet kan detta göra så att man lättare fastnar i stigbyglen om man trillar av. Prata med din instruktör om du är osäker.
 2. Sjalar eller halsdukar utgör en säkerhetsrisk. Polotröja fungerar fint om man fryser om halsen.
 3. Vid hoppning ska ungdomar ha säkerhetsväst av godkänd typ fram till det år ryttaren fyller 19 år. Det finns möjlighet att låna säkerhetsväst för dig som vill.
 4. När man rider har man på sig minst t-shirt med ärm ner över axeln, inga linnen och helst inga stora luvtröjor.
 5. Vid ridning och hästhanterande bör långt hår vara uppsatt.
 6. Vid longering ska man alltid ha handskar. Detta gäller även om man lastar eller leder en häst.
 7. Ridspöet kan för den erfarne ryttaren vara en säkerhetsdetalj då det gäller att övertyga en häst att, exempelvis i en trafiksituation, förflytta sig i säkerhet. Dock bör man ta bort den ögla som kanske finns på spöet eftersom det hindrar spöet att falla fritt om ryttaren håller på att falla av. Spöet kan då både skada ryttaren och skrämma hästen.
 8. När man leder hästen till och från lektion ska tyglarna ligga kvar på hästens hals. Detta gäller framförallt lektionsryttarna.
 9. Generellt vid stallarbete ska man tänka på att ha kläder på sig man inte lätt kan fastna i, ha kraftiga skor (stålhätta är en bra idé) och handskar vid behov. Gummistövlar är bra att ha med sig om man ska ha stalltjänst och det är blött ute. Att gå blöt om fötterna är inte nyttigt. Tänk på att sandaler och tunna skor inte skyddar din fot om en häst skulle trampa dig.
 10. Se till att både du och hästen syns om du rider när det är mörkt. Hästen bör vara försedd med reflexband på alla fyra benen. Själv ska du bära reflexväst/reflexbrickor och gärna även stövellampor.
 11. Att röka, tugga tuggummi och prata i mobiltelefon till häst tar LCR avstånd från. LCR är en rökfri anläggning.
 12. Om man vill hänga sin jacka vid ingången till ridhuset från stallet ber man om hjälp att antingen hålla hästen eller hänga jackan. Man får inte hänga jackan " i förbifarten" med hästen i handen.

 Om du är intresserad av att lära dig mer om hästar och säkerhet så har Ridsportsförbundet har gjort en publikation "Säker med häst".

Uppdaterad: 22 MAJ 2013 15:02 Skribent: Lena Malmqvist

Postadress:
Lunds Civila RF - Ridsport
Att: Kansli, Getingevägen 15
22241 Lund

Kontakt:
Tel: 0730661009
E-post: This is a mailto link

Se all info