Hoppa till sidans innehåll

Ture Wallströms minnesfond


Tures minnesfond

Grundare: Ture Wallström, Lycksele

Född: Kallön, Arjeplog den 23 febr. 1928

Död: Lycksele den 17 aug. 2004

 

Ture utbildade sig i unga år inom skogsbruket och efter en tids anställning i Arjeplog kom han i mitten av 1970-talet till Lycksele som kronojägare hos dåvarande Domänverket där han arbetade fram till sin pensionering.

Han var en sann utemänniska som tillbringade större delen av sin vakna tid - även fritiden - ute i skog och mark. Han kunde det mesta om naturens växter och djurliv. Fiske och bärplockning, i första hand i fjällvärlden, var också det han tyckte mycket om.

-Idrotten och då framförallt orienteringssporten låg Ture varmt om hjärtat och omedelbart när han kom till Lycksele sökte han upp orienterarna på orten och blev medlem i LIF:s orienteringssektion. Han deltog mycket aktivt i Lycksele IF:s verksamhet både som tävlande och som mångårig ledamot i orienteringssektionens styrelse

Han var även ledamot i Lycksele IF:s huvudstyrelse under ett flertal år.

Redan under sin tid i Arjeplog hade han försökt sig på att rekognocera och rita en orienteringskarta och direkt vid ankomsten till Lycksele engagerade han sig i sin nya klubbs kartproduktion. Rörmyrbergskartan, Djurparkskartan, Hedlundakartan, Tannbergskartan, Norrängskartan, Lyckankartan och Knaftenkartan är exempel på nya områden, som orienterarna genom Tures kartrekognocering fick bekanta sig med.

På sensommaren 1992 drabbades Ture av en hjärtinfarkt av ganska allvarlig sort och fick, som följd av detta, en pacemaker inopererad. Han hämtade sig snabbt, tack vare sin goda kondition, och började åter engagera sig i sektionen.

En kort historia om ett av Tures kartprojekt:

Våren, sommaren och hösten 1993 tillbringade han all sin vakna tid på Lyckans fritidsområde för att färdigställa den då planerade Lyckankartan. Mellan 400 och 500 timmar hade han lagt ned på det arbetet när vi, på vintern 1994, fick förfrågan från Västerbottens orienteringsförbund, om vi ville ta på oss arrangemanget av 1995 års Norrlandsmästerskap med Lyckanterrängen som tävlingsplats. Sektionen sade ja och Ture likaså, men med det förbehållet, att han ännu en gång ville gå igenom tävlingsområdet för att kontrollera, att kartan verkligen höll måttet för en sådan stor tävling. Så blev också fallet och över 1500 startande de två NM-dagarna strödde --idel lovord över arrangemang, karta och terräng. Ture offrade alltså ca 600 ideella timmar i skogen bara på denna kartproduktion. Han var dessutom en av två banläggare för detta Norrlandsmästers kap!!!

 

Många är också andra tävlingar som föreningen arrangerat, där Ture varit banläggare, exempelvis ett flertal Lappmanna- och Lappmanna-sprint, DM, m.m.

Som aktiv tillhörde Ture under en följd av år länseliten i sin åldersklass och segrarna blev många såväl individuellt som i lagsammanhang.

 

Uppdaterad: 12 NOV 2008 20:43

Postadress:
Lycksele IF - Orientering
Evan Karlsson, Brännbergsvägen 16 B
92136 Lycksele

Kontakt:
Tel: 095037235
E-post: This is a mailto link

Se all info