Hoppa till sidans innehåll

Om oss


Klubbens Historik

 

Den sjunde februari 1976 en lördag, var när Lysekils Konståkningsklubb för första gången såg dagens ljus i Gullmarsborg. Ett 50-tal konståkningsintresserade barn och föräldrar samlades i Gullmarsborg för en information- och instruktionsdag under ledning av Lysekils fritidsnämnd och representanter från Bohuslän-Dals konståkningsförbund. Mötets anordnades av dåvarande medlemmar i föreningen LAIK, Lysekils Allmänna Idrotts Klubb, som såg intresset för konståkning bland sina medlemmar och inom Lysekils kommun. Resultatet av detta möte ledde till en interimsstyrelse i Lysekils Konståkningsklubb. Interimsstyrelsen som bildades var ledare från LAIK´s  försöksverksamhet.          

 

Att en klubb/förening med inriktning konståkning kunde startas 1976 härleds till den stora arbetskraftinvandringen till Lysekils kommun. Denna arbetskraftinvandring kom med etablerandet av raffinaderiet Scanraff, nuvarande idag Preemraff, som invigdes den 29 maj 1975. Med en ökning av kommuninnevånare i Lysekils kommun, medförde inte bara en ökad population utan också nya fritidsintressen och influenser i sitt handbagage. Som ringar på vattnet, blir detta gigantiska etablerandet en ny tändning för förenings och näringslivet i Lysekils kommun. En gnista tänds för konståkning intresset.

 

Till en början var man tvungen att hyra/låna in en konståkningstränare från Uddevalla och man tog hjälp av mer erfarna Uddevalla åkare. För att kunna upprätthålla rätt typ av skridskor, bildas en skridskobank. Där kunde man lämna in sina urväxta skridskor och då få byta till sig rätt storlek allteftersom man växte. Skridskobankens syfte var att framförallt hjälpa och främja intresset för medlemmar/åkare och samtidigt hålla kostnaderna nere för dessa.

 

På agendan till en början stod högt ”skålslipningen”. Även att man skulle lämna in skridskor till en kompetent slipare för att inte slipa bort sina taggar. Till en början skickades skridskorna i en klump till Göteborg för slipning efter varje säsong. Det fanns en modern slipmaskin på den tiden i Gullmarsborg, men det fattades rätt kunskap att slipa sina konståkningsskridskor.

 

Med tiden frodades intresset och från försöksverksamhet från LAIK är nu föreningen en etablerad konståkningsklubb i Lysekil kommun. Klubben har levt vidare in i vår tid och har berikat både föreningslivet i Lysekil, utan också berört många personer genom tiderna. Både ungdomar och föräldrar har varit delaktiga i klubben, då som nu.

 

Lysekils konståkningsklubb vill tacka de som möjliggjorde redogörandet för klubbens historia. Klubben vill också tacka de som under resan, har ställt upp för klubben till dagens datum.  

 

Men föreningen vill framför allt tacka de tappra själar som formade den interimsstyrelsen som möjliggjorde bildandet av Lysekils konståkningsklubb, lördagen den sjunde februari 1976 i Gullmarsborg.

 

-Styrelsen i Lysekils konståkningsklubb, måndagen den 8 april 2019-

 

Vår ishall

Gullmarsborgs ishall invigdes 1975 och ligger i samma anläggning som kommunens simhall och gym. Ishallen ligger centralt placerad vid Gullmarsskolan och det är ungefär 5 minuters gångväg till centrum.

 

Is rinken - Gullmarsborg

 

Rinken i hallen har måtten 56x26m och läktaren rymmer runt 950 personer. I samma lokaler är även omklädningsrum till åkarna och Lysekils konståkningsklubb kansli.

Vill du ha mer information följ länken till Lysekils kommuns hemsida. Läs även Utbildningsnämnden i Lysekils kommun Kultur- och fritidspolitiska program här.  

 

Hitta hit

Är du osäker på var vi finns?

Uppdaterad: 23 MAR 2019 21:03 Skribent: Johan Oxby
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Lysekils KK - Konståkning
Norra Hamngatan 6
45330 Lysekil

Kontakt:
Tel: 0768013899
E-post: This is a mailto link

Se all info