Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Det är viktigt att åkaren har bra utrustning för att så roligt som möjligt på träningen. Läs också våra träningsregler.

Klädsel

Använd mjuka och varma kläder som det är lätt att röra sig i. Undvik helst bylsig overall och jeans dessa hindrar rörelseförmågan. Glöm inte vantar. Vantar är viktigt, fingervantar eller tumvantar. Man skall ha roligt på isen inte frysa. Hjälm är ett viktigt skydd som är obligatoriskt i skridskoskolan  tills man tagit 8:e märket. Ishockeyhjälm är ett utmärkt alternativ. Därefter används huvudskydd till klarat tävlingstest.

Bra skridskor

När barnen börjar i skridskoskolan är det viktigt att skridskorna är bra och fungerande redan från början eftersom barnens framsteg är mycket beroende av skridskornas kvalité. Många av de frågor som ställs av de som är nya i klubben gäller just skridskor.

Alla tränare arbetar först med att lära barnen att stå riktigt det vill säga så att skridskorna bildar 90 graders vinkel mot isen. Det är av stor betydelse för den fortsatta träningen.

Det är därför viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. Vanliga "fritidsskridskor" är olämpliga att åka på då de är mjuka som handskar och inta orkar hålla vristen rak. Dessutom har dessa "fritidsskridskor" ofta en så dålig skena att det blir sämre resultat av träningen.

Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå snett hela träningspasset. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

Vilka skridskor rekommenderas?

Det allra bästa redan från början är en ”riktig” konståkningsskridsko för nybörjare. En sådan skridsko uppfyller de krav på stadighet som nämns ovan. Dessa skridskor finns inte att köpa i vanliga sportaffärer. Nedan kan du läsa vilka märken vi rekommenderar samt var de finns att köpa.

Edea

Graf

Risport

Wifa

Skridskorna finns ett antal så kallade nybörjarmodeller. Dessa är Graf-Bristol, Wifa-Prima och Risport-Laser. Nybörjarmodeller av skridskor levereras ofta med en enklare standardskena av modellen "fiesta" eller liknande. Skridskor av bra kvalité är ganska dyra att köpa. Eftersom barnens fötter växer fort så är det kanske frestande att köpa för stora skridskor, som sedan räcker ett tag. Men detta kan innebära att barnet också får svårare att lära sig att åka. Naturligtvis så ska det finnas ett visst fritt utrymme i skon, men mer än cirka 1,5 cm är inte att rekommendera.

Skon är en del i skridskon men skenan är en helt annan. Skenor finns i olika former och utförande, från nybörjar skenor till mer avancerade skenor. Skenorna på skon är baserad på åkarens individuella kunskapsnivå. Därför fråga huvudtränaren om du vill veta mer. 

Vi rekommenderar därför i första hand att satsa på begagnade skridskor. Begagnat marknaden är stor och kan både fås igenom konståknings klubbens anslagstavla eller de många facebook grupperna som är köp och sälj grupper för just konståknings utrustning. Fråga gärna föräldrar vid träningen, vi har varit i samma situation, vi kan ge tips. Vid köp eller mer frågor som rör ämnet fråga gärna huvudtränaren Sara. Att köpa begagnat är en jättebra början och man kan göra riktiga klipp.

Hyra skridskor

Klubben tillhandahåller ett begränsat antal skridskor för uthyrning. Kontakta klubben via mail.

Skridskoskötsel - Slipning

Skötselråd för skridskor

  • Använd alltid skydd på skridskorna utanför isen, det orsakar lätt skador som är svåra att slipa bort.
  • Ta av de hårda skydden när skridskorna inte används, annars rostar skenan.
  • Tvätta skydden ofta, grus och smuts kan ge repor i skenan.
  • Innan du lägger dina skridskor i väskan torkar du av skenan och sulan/klacken med en
  • handduk. Skaffa gärna mjuka tygskydd till skenorna för att skydda dessa.
  • När du kommer hem tar du skridskorna ur väskan så att de får
  • torka i rumstemperatur- aldrig över element eller annan värmekälla.
  • Kontrollera och efterdrag skruvarna så att de håller skenan. Detta gäller främst de som hoppar på isen.
  • Välslipade skridskor är viktiga för bra resultat.

Torka av skridskorna med en mjuk trasa efter åkningen och förvara dem i en tygpåse.

Knyta din skridsko

Att knyta sin skridsko rätt är oerhört viktigt för att inte fördärva skon men också för en fotriktig belastning. Knytningen skall vara som hårdast över lästen, mitt på skon, se . Alltså ”löst-hårt-löst”. Mer information finns i vårt informations blad som beskriver mer utförligt hur man knyter sina skridskor, se här.

Slipning av skridskor

Slipa ofta – minst 2 gånger per termin! OBS! Skenan ska slipas med "skålslipning". 

Klubben har möjlighet på plats att slipa dina skridskor fråga tränaren så löser vi detta. Medlem betalar 50 kr och icke medlem i klubben betalar 100 kr för slipning av skridsko. Vill du slipa dina skridskor kolla in länken här

Uppdaterad: 17 MAR 2019 20:41 Skribent: Johan Oxby
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Lysekils KK - Konståkning
Norra Hamngatan 6
45330 Lysekil

Kontakt:
Tel: 0768013899
E-post: This is a mailto link

Se all info