Hoppa till sidans innehåll

Testsystem


Ladda ner i PDF format // Infoblad-test-LKK //  Vill du veta mer kolla in www.svenskkonstakning.se

Testsystemet är uppdelat i Tävlingstest, Basictester och Friåkningstester. Testerna börjar med Tävlingstest och därefter i turordning i Basictest från 1–4 respektive Friåkningstest 1–7. Basictesterna och Friåkningstesterna är oberoende av varandra.

Testsystem

 

Tävlingstestet är det första testet och det behöver man för att få tävla. Det gäller alla sorters grenar i konståkning. Basictesterna syftar till att åkarna skall lära sig grundläggande skridskoteknik, bågar, skär och vändningar. Fritestesterna syftar till att kvalitetssäkra teknikutvecklingen. Testerna som helhet syftar till att dela in åkarna kunskapsmässigt för tävlingar.

Bedömning av Tävlingstest sker av i huvudsak av tränare under träning. Bedömning av Basictest 1–4 och Friåkningstest 1–4 sker av en domarpanel bestående av två domare. Domarna arbetar tillsammans och tar gemensamt beslut om varje element och testen i sin helhet. Friåkningstest 5–7 bedöms av domar- och tekniskpanel vid tävling. Det är viktigt för åkaren vid test att medtaget test kort är inlämnat vid testtillfället och betald testavgift är erlagd.

Omtest får ske tidigast vid nästa testtillfälle och kan inte utföras på samma dag.

 Tävlingstest

Generell kunskap

Åkaren ska visa att den har kunskap om de olika elementen. Åkaren förväntas att åka med ganska bra skär och hållning genom hela testen. Ingen stor teknisk förmåga förväntas. Åkaren ska vara redo för att tävla stjärntävling.

  • Utfallssteg saxning bakåt.
  • Flygskär framåt ytterskär
  • Piruett på en fot i tupp-position, 3 varv
  • Treavals, båda håll
  • Framåt innerskärs mohawk
  • Bågar framåt ytterskär

Basictester 1-4

Samtliga element ska utföras med god kroppskontroll, tydliga linjer och distinkta positioner. Genomförandet ska ske med flyt, rytm och fart där det efterfrågas. Stor vikt läggs vid kontrollerad och säker åkning. Åkaren ska visa att vederbörande vet vilka element som ska utföras och hur de ska utföras. Alla sekvenser och element utförs på bågform och ska avslutas propert och kontrollerat, gärna med landningsposition. Det finns 4 olika tester som sammanfattar olika graders av kunskapsnivåer hos åkaren som bedöms vid test tillfället.

 

Friåkningstester 1-7

Samtliga element ska utföras med god kroppskontroll. Genomförandet ska ske med fartoch god hållning även mellan elementen. Stor vikt läggs vid kontrollerad och säker åkning. Åkaren ska visa att vederbörande vet vilka element som ska utföras och hur de ska utföras. Alla element ska avslutas propert och kontrollerat med landningsposition. I de lägsta testerna är kraven något mjukare för att sedan bli strängare med stigande svårighetsgrad. Friåkningstesterna är till antalet sju stycken som görs löpande och som basic testerna sammanfattar åkarens kunskapsnivå.

 

Om du vill veta mer ta kontakt med tränaren eller gå in på www.svenskkonstakning.se.

Uppdaterad: 17 MAR 2019 20:07 Skribent: Johan Oxby
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Lysekils KK - Konståkning
Norra Hamngatan 6
45330 Lysekil

Kontakt:
Tel: 0703015012
E-post: This is a mailto link

Se all info