Hoppa till sidans innehåll

Föräldrar - Se mer av Lysekil


Vår stad Lysekil

Lysekil ligger belägen geografiskt nära den enda riktigt fjord som vi har inom Sveriges gränser.

Lysekil omnämns tidigast på 1570-talet. Det lokala näringslivet baserades under förindustriell tid på jordbruk, handelssjöfart och fiske. Det stora sillfisket efter 1750 skapade ett uppsving med omfattande fiske, många trankokerier och salterier. Befolkningen fördubblades på kort tid. Tranet som koktes skapade ljus i storstäder som Paris och New York under en av de stora sillperioderna. 

Lysekil fick 1836 fria köpingsrättigheter, blev 1863 köpingskommun och 1903 stad. Lysekils expansion baserades bl.a. på sjöfart, köpenskap, fiske, konservfabriker och stenhuggerier. En bad- och kurortsanstalt öppnades 1847 Curman. Vid sekelskiftet startade tillverkningen av fartygsmotorer (Skandiaverken), och en majoritet av befolkningen var därefter sysselsatt inom industrin. 

Under andra världskriget spelade Lysekils hamn en stor roll i den såkallade "kullagertrafiken" som bedrevs i lönndom med de allierade. De fem special byggda torpedbåtarna som kallades De grå systrarna smög sig förbi de tyska patrullerna på Skagerack för att ta sig till Hull i England för leverans av svenskt kullager.  

Att en klubb/förening med inriktning konståkning kunde startas 1976 härleds till den stora arbetskraftinvandringen till Lysekils kommun. Denna arbetskraftinvandring kom med etablerandet av raffinaderiet Scanraff, nuvarande idag Preemraff, som invigdes den 29 maj 1975. Med en ökning av kommuninnevånare i Lysekils kommun, medförde inte bara en ökad population utan också nya fritidsintressen och influenser i sitt handbagage. Som ringar på vattnet, blir detta gigantiska etablerandet en ny tändning för förenings och näringslivet i Lysekils kommun. En gnista tänds för konståkning intresset.

 

 

 

 

 

Platser att upptäcka

Det finns många guldkorn i Lysekils kommun med omnejd, här nedan nämns en del av dem för er att upptäcka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I Lysekil finns mer att upptäcka detta är bara ett smakprov. Ett tips som bör utforskas är den fantastiska och exklusiva Gullmarsräkan som bara tas upp i Gullmarsfjorden.

 

Övernatta i Lysekil

 

Strandflickorna i Lysekil

 

Grand Hotel Lysekil

 

Hotel Lysekil

 

Länken finns mer övernattningsmöjligheter att finna.

 

Evenemang i Lysekil under sommaren finns att se här!

 

 

Vi ses i sommar!!

 

Uppdaterad: 27 NOV 2019 18:50 Skribent: Johan Oxby
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Lysekils KK - Konståkning
Norra Hamngatan 6
45330 Lysekil

Kontakt:
Tel: 0768013899
E-post: This is a mailto link

Se all info