Hoppa till sidans innehåll

Typ av flyg


På vårt fält förekommer många typer av flygetyg.
Här nedan följer enkla beskrivningar av dessa.
 
TÄVLINGSFLYG
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
F3A - Konstflyg
Konstflyg är en tävlingsform där piloten ska följa ett bestämt "mönster". Detta "mönster" är olika svårt beroende på vilken klass man tävlar i. Klasserna består av F3A Sport, F3A Nordic och F3A där den sistnämnda är svårast. Mer finns att läsa på F3A Sweden.
 
Q500 - Pylonflygning
Pylonflygning består av att flera piloter flyger samtidigt i en bana som består av 3 st pyloner (stolpar). Tävlingen körs i 10 varv moturs. Först runt vinner. Låter det enkelt? Gå och titta på en tävling så får ni se...
 
AirCombat
Tävlingsformen AirCombat är utvecklad för att återskapa andra världskrigets luftstrider. Modellen ska vara en skala- eller semiskala-modell av ett militärt plan byggt mellan 1935 och 1945. Skalan ska vara 1:12 och spännvidd och kroppslängd får ej avvika mer än +/- 5%. Övriga mått får ej avvika mer än 2cm. På flygplanet fästs en streamer som ska vara 12 (+/- 0,5) meter lång och 10-15 mm bred. Tävlingen går ut på att försöka klippa av motståndarnas streamer och samtidigt undvika att sin egen streamer klipps av.
 
Skalaflyg
Skalaflyg grundar sig i att bygga och flyga en modell som är skalenlig efter ett flygplan som existerar eller har existerat. Ett antal domare bedömer modellen efter hur skalenlig den är samt hur du flyger modellen. Se mer på denna sida.
 
ÖVRIGT
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Helikopter
På fältet i Sjögestad flygs det också med helikoptrar. Dessa startar, som bekant, lodrätt vilket gör att man inte är beroende av start- och landnings-bana.

Drönare

Drönare förekommer i två former. Dels små drönare avsedda för tävlingsflygning i en hinderbana. Dels stora drönare som mest används för ren nöjesflygning och fotografering.

Inomhusflyg
Linköpingseskadern pysslar även med flyg inomhus. Detta framför allt på den kallare tiden på året. Där kan man träna utan att frysa fingrarna av sig.
 
Linflyg
I klubben ingår en ungdomsverksamhet som kallas Bigglesklubben och de håller på med något som kallas linflyg. Det är precis som det låter; ett flygplan som man styr med hjälp av linor. Bigglesklubbens hemsida.
Uppdaterad: 29 MAR 2017 18:38 Skribent: Kurt-Erik Schön

Postadress:
MFK Linköpingseskadern - Flygsport
Peder Sterlinge, Skräddaregatan 3B Lgh 1101
58240 Linköping

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info