Hoppa till sidans innehåll

Tips och trix


Tips och trix 

 

Skridskor

När man åker skridskor i konståkningsskola-nybörjare ställs inga krav på särskilda konståkningsskridskor men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet. Detta är mycket viktigt, både för att inte skada fötter och vrister genom att stå snett men också för att behålla intresset för träningen.

Barnens intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor.

Skridskorna ska inte vara för stora utan de bör sitta stadigt och passa foten. Ett nummer större i skridskor än i den vanliga skon brukar räcka bra. När man ska byta skridskor är det bättre att köpa begagnade “riktiga” konståkningsskridskor istället för att köpa helt nya av sämre kvalitet.

För att vristen ska få ordentligt stöd är det viktigt att skon är av stadig kvalitet. Det kan vara skadligt för fötterna och vristerna att stå snett länge. Skenan ska bilda 90 grader mot isen.

Eftersom man står 3-4 cm ovan isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor. Det är alltså viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft.

Vill du ha ytterligare tips och råd angående skridskor så prata med Joanna som äger konståkningsaffären Ishuset.  Man kan även köpa skridsko på Ishuset - hemsida: http://ishuset.se

 

Skridskovård

För att vara säker på att dina skridskor skall hålla sig hela och fräscha så finns det några punkter du skall överväga att följa.

Skydda skenorna med mjuka överdrag.

Torka av skridskorna efter varje träning, noga!

Placera skridskorna i var sin påse.

Ha aldrig skydd på mer än när du går med skridskorna.

Låt en kunnig konståkningsslipare slipa skridskorna med jämna mellanrum. (finns i klubben så ta kontakt med tränare som kan vägleda dig rätt)

Kolla att skruvarna sitter fast så att inte skenan lossnar.

 

Vad ska man ha för kläder?

Man ska ha varma kläder men man bör inte ha för mycket på sig. Då kan det bli svårt att röra sig. Flera lager på lager är bättre än tjocka overaller men det viktigaste är att du är varm och har bra rörelseförmåga. Det räcker tex med en träningsoverall, tröja, mössa och vantar. Vantarna är ett måste även för säkerhetens skull. Man ska INTE ha kläder som är för tajta som jeans. I skridskorna räcker det med en inte alltför tjock strumpa. För att skridskon ska sitta bra ska byxorna vara utanpå kängan. Hjälmen är ett måste och den ska inte vara för stor och den måste sitta stadigt på huvudet. Det går bra med vanlig hockeyhjälm utan galler. Det finns att både hyra och köpa hjälm på Ishuset.

Uppdaterad: 04 DEC 2014 18:45
Skribent: Annika Gencel

Sponsorer


 

Erikssons Trafikskola

 


 

Eden


 

sponsorhuset

Stöd Malmö Konståkningsklubb när 
du handlat på nätet

Postadress:
Malmö KK - Konståkning
Box 5080
20071 Malmö

Kontakt:
Tel: 040-916228
E-post: This is a mailto link

Se all info