Hoppa till sidans innehåll

Tips & trix


Skridskor

När du åker skridskor i konståkningsskola eller som nybörjare ställs inga krav på särskilda konståkningsskridskor, men vi strävar från början efter att skridskorna ska hålla god kvalitet. Detta är mycket viktigt, både för att inte skada fötter och vrister genom att stå snett men också för att behålla intresset för träningen. Tyvärr avtar barnens intresse lättare för skridskoåkning när skridskorna är dåliga.

Skridskorna ska inte vara för stora utan de bör sitta stadigt och passa foten, ett nummer större i skridskor än i den vanliga skon brukar räcka bra. När du ska byta skridskor är det bättre att köpa begagnade “riktiga” konståkningsskridskor istället för att köpa helt nya av sämre kvalitet.

För att vristen ska få ordentligt stöd är det viktigt att skon är av stadig kvalitet. Det kan vara skadligt för fötterna och vristerna att stå snett länge. Skenan ska bilda 90 grader mot isen.

Eftersom du står 3-4 cm ovan isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor. Det är alltså viktigt att vristen stödjs av en känga med kraftigt och stadigt skaft.

Vill du ha ytterligare tips och råd angående skridskor så prata med ägarna i konståkningsaffären Ishuset, den ligger vid Malmö Arena. Det går även att köpa skridskor på Ishusets hemsida.

 

Skridskovård

För att vara säker på att dina skridskor ska hålla sig hela och fräscha finns det några punkter du bör följa:

  • Skydda skenorna med mjuka överdrag, mellan träningarna.
  • Torka av skridskorna efter varje träning, noga! Detta för att undvika att skenorna rostar.
  • Placera skridskorna i varsin skridskopåse.
  • Ha aldrig hårda skydd på mer än när du går med skridskorna.
  • Låt en kunnig konståkningsslipare slipa skridskorna med jämna mellanrum. Vi har en duktig slipare i klubben, ta kontakt med din tränare för att få hjälp.
  • Kolla att skruvarna sitter fast så att inte skenan lossnar.Vad ska man ha för kläder?

Du ska ha varma kläder men bör inte ha för mycket på dig för då kan det bli svårt att röra sig på isen. Principen lager på lager är bättre än tjocka overaller, men det viktigaste är att du är varm och har bra rörelseförmåga. Det räcker t.ex. med en träningsoverall, tröja, mössa och vantar.

Vantar är ett måste även för säkerhetens skull. Du ska inte ha kläder som är för tajta, såsom jeans eller huva/sjal som fladdrar när du åker.

I skridskorna räcker det med en inte alltför tjock strumpa. För att skridskon ska sitta bra ska byxorna vara utanpå kängan.

Hjälm är ett måste och den ska inte vara för stor utan måste sitta stadigt på huvudet. Det går bra med en vanlig hockeyhjälm utan galler.

Uppdaterad: 11 JAN 2020 17:21 Skribent: Malmö Konståkningsklubb

Sponsorer


 

Erikssons Trafikskola

 


 

Eden


 

sponsorhuset

Stöd Malmö Konståkningsklubb när 
du handlat på nätet

Postadress:
Malmö KK - Konståkning
Box 5080
20071 Malmö

Kontakt:
Tel: 040916228
E-post: This is a mailto link

Se all info