Hoppa till sidans innehåll

Klubbens historia


Sedan 1931 har Mariedals IK varit ett begrepp inom sjuhäradsidrotten. Idag skryter vi med 1200 medlemar, Div 1-lag i bordtennis och division V-lag i fotboll.
Vägen dit är dock lång, läs gärna mer om Mariedals IKs historia.


Mariedals IK startade sin verksamhet på söders höjder i Borås den 20:e Mars 1931. Föreningen gick då undernamnet IK Söderhov och hade Gunnar Söderberg som ordförande. Namnet Mariedal dök för första gången upp ett år senare, då ett par skolgrabbar, Kurt Johansson och Rickard Ödéhn, drog igång pojkfotbollsverksamhet. I dessa tider tillkom även IK Viking som senare bytt namn till Borås AIK. Den 13 April 1938 gick dessa klubbar ihop under ett och samma namn: Mariedals IK.

De första åren saknade klubben en egen hemmaplan, föreningen fick istället söka sig till andra platser i Borås. 1952 löstes dock problemet då Mariedals IK fick sin egen hemmaplan: Södervallen. Tre år senare stod klubbhuset klart och ligger fortfarande kvar. Just klubbhuset har en liten speciell bakgrund.

SÖDERVALLEN
1944 anordnades det ett stuglotteri, men ingen hämtade vinsten. Stugan tillföll Mariedal och en tomt införskaffades. Stugan byggdes för att användas som klubbhus. I augusti 1946 invigdes Mariedals första klubbhus, beläget vid Flysjön. Här spelades både bandy och det hölls även skidtävlingar. 1952 tilldelades vi en (nästan) egen plan, SÖDERVALLEN. Förmodligen var detta det enda ställe på Trandared som inte kunde användas till husbygge. Nu började tankar spira. Här skall klubbhuset naturligtvis ligga, sa man och 1955 låg det där. Massor av ideellt arbete låg bakom "hjärtat på söder" och som alla framgångsrika föreningar gör, växte även Mariedal.

Ganska snart blev det stora huset allt för litet. Detta ledde till att klubbhuset byggdes ut till dubbel kapacitet. Detta bygge stod färdigt år 1963. För varje år som gick växte klubbens verksamhet. 1971 gav kommunen Mariedals IK förtroende att, i egna lokaler, bedriva "öppen verksamhet", det vill säga ordna aktiviteter vid sidan av idrotten. 1982 var det dags att öppna Trandareds första fritidsgård. Kommunen ville att Mariedal med hjälp, av ett ränte- och amorteringsfritt lån skulle bygga och driva gården.

Huset byggdes ut och blev 1000 m² stort, men det ökande antalet bordtennisspelare gjorde att mer kapacitet behövdes. En ny hall med 8 bord byggdes och 1986 var bygget klart. Klubbhuset är nu alltså 1250 m² stort och kan mycket väl bli större.

MARIEDAL CUP
1978 grundlade Frank Gustavsson Mariedal Cup som under årens lopp har blivit föreningens flaggskepp. Världens största turnering i inomhusfotboll för juniorer drar varje år tusentals åskådare och deltagare. Flera stora spelare har deltagit, bland annat: Ole Gunnar Solskjaer, Kim Källström och Anders Svensson. Turneringen spelas i allahelgonahelgen varje år, missa inte att gå in på Mariedal Cups egna hemsida och läs mer.

FOTBOLL
Så länge ungdomsfotbollen har varit utbyggd har Mariedal varit bland de ledande i Borås. Vi har alltid satsat på bredden. Allt eftersom barnantalet i vårt naturliga upptagningsområde Trandared/Hulta varierat har vi haft mellan två och fyra lag i varje åldersgrupp. Vårt motto har alltid varit att alla skall få vara med. De sportsliga framgångarna har heller inte uteblivit. En handfull DM-titlar samt 1/4-finalplats i JSM är de bästa resultaten det senaste decenniet. Vårt damlag har spelat sju säsonger i div. I. Bredd har vi även på seniorsidan. Vissa säsonger har vi haft fyra seniorlag, ett veteranlag samt två juniorlag. Vårt herrlag spelar i division III.

BORDTENNIS
Mariedals IK blev redan i tidiga år riksbekant genom sin bordtennis. I början av 50-talet hade vi stora framgångar med svenska mästerskap i singel (Tage Flisberg) dubbel och lag som kronan på verket. 2005 nådde vi semifinal i SM slutspelet efter en sjätteplats i Elitserien. Även 2009 nådde laget till semifinal. Hösten 2012 står den nya pingishallen färdig på Kransmossen och vi hoppas att ännu fler ungdomar hittar till våra nya lokaler och duktiga tränare!
 

Innebandy:
Under några år bedrev vi på medlemmarnas begäran innebandy. Vi nådde upp till en bred ungdomsverksamhet och ett damlag i div. I innan innebandyn i Borås gjorde en satsning i en specialklubb.


MILSTOLPAR:
1931 Föreningen bildas.
1946 Fotbollsturneringen "Pojkcupen" arrangeras 1952, Södervallen invigs.
1952 Svenska mästare i bordtennis.
1955 Klubbhuset står klart.
1965 Innefotboll i turneringsform spelas för första gången i Sverige, i Mariedals regi.
1970 Fritidsverksamheten startar.
1978 Mariedal Cup startar.
1982 Klubbhuset tillbyggt igen. Nu totalt 1000 m² med kommunens första fritidsgård driven helt i föreningsregi.
1986 Bordtennishall med plats för 8 bord byggs i egen regi.
1995 Fritidshem i klubbens regi.
1996 "Post-i-butik" öppnas av Mariedal i eget klubbhus.
1997 20:e upplagan av Mariedal Cup.
2003 Bordtennisherrarna tillbaka i elitserien.
2005 Elitserielaget slutar sexa i serien och går till semifinal i slutspelet.
2006 Mariedal står som värd för Senior SM.
2007 Klubben står som värd för Junior SM
2008 Pingisen tillbaka i högsta serien, laget går till semifinalen.
2011 Mariedal arrangerar Söderspelen och Veteran SM med två veckors mellanrum.

2012 Ännu ett Senior SM arrangeras i Borås.
2012 Vi jobbar för högtryck på en flytt av hela verksamheten till Kransmossens friluftsområde.

 

Uppdaterad: 24 MAJ 2012 09:29 Skribent: Jonas Jansson/Evgeny Krakov

  

 EurotravelSports450

 

 

  iicLogo

 

MaxiBoras

 

 

Forsakringar

 

HSB

 

Ange alt-text här.

  Yasaka på Facebook

räknare

Postadress:
Mariedals IK - Bordtennis
Kransvägen 214
50765 Borås

Kontakt:
Tel: 033156444
E-post: This is a mailto link

Se all info