Hoppa till sidans innehåll

Information MKK


Information 2013-2014

 

 

docx-icon  Information

 

 

Historik

Information 2013-2014!

 

Historik

 

Mariestads Konståkningsklubb startades den 6 december 1961 av Barbro och Ingemar Landin. Då hade klubben tre grupper, i åldrarna 12 – 24 år

 

Den åkare som kommit längst och utbildats av MKK är Peter Johansson som tävlat i både SM, NM, EM; VM och OS under åren 1979 – 1991. Han är nu framgångsrik konståkningstränare i Boston, USA. Lisa Dernsjö f.d åkare i MKK, åker nu Holiday On Ice i USA. Klubben har även under senare år haft åkare på SM. Joanna Dahlstrand (nu tränare i Göteborg) & Sara Persson har tävlat i Ungdoms-SM. Sandra Reimer har representerat MKK i USM med en 6:e plats som bästa placering. Cassandra Johansson kvalificerade sig till  i Riksmästerskapen (U 13) 2011 och 2012 med en 4:e plats som bästa placering.

 

 

Verksamhet

 

I Skridskoskolan får barn från ca 3 års ålder lära sig att åka skridskor. Alla gruppledare har genomgått ”Grundkurs i konståkning”. Barnen delas in i olika grupper efter ålder och kunskap. Målet är att alla pojkar och flickor ska lära sig åka skridskor för att sedan om intresse finns, gå vidare med konståkning, hockey eller bandy.

 

I konståkningsskolan får barnen lära sig konståkningens grunder innan man – om intresse finns – slussas in i MKK´s konståkningsverksamhet. Man kan välja att åka 1-3ggr/vecka konståkningsskolan.

 

I tävlingsgruppen krävs det mycket av åkaren då inriktningen är tävlingsverksamhet.

Konståkning är en mångsidig idrott som kräver både god allmänfysik, god kondition, flexibilitet, musikalitet och ett starkt psyke. Kvalitéer som även är viktiga att ha med sig i sitt framtida arbetsliv. Det krävs också att föräldrar till ungdomar i denna grupp är engagerade i klubbens verksamhet.

 

 

Målsättning

 

  • Medverka till att barn och ungdomar får en aktiv och meningsfylld fritid.
  • Ge barn och ungdomar möjlighet att träna konståkning samt att få möjlighet att tävla för de som önskar.
  • Att barnen och ungdomarna ska få utvecklas inom konståkningen i sin egen takt.
  • Att utbilda våra tränare genom SKF´s kurser.
  • Med god organisation, klara regler och utbildade ledare medverka till att verksamheten får bredd samtidigt som duktiga åkare med vilja och potential bereds möjlighet att vidareutvecklas.
  • Att hjälpa intresserade f.d åkare att utbilda sig till domare eller tränare.

 

 

Hjälmpolicy

 

Klubben rekommenderar ALLA att använda hjälm (ej cykelhjälm). Föräldrar tillsammans med tränaren avgör när det är dags att lägga hjälmen åt sidan.

Det är ALDRIG aktuellt innan åkaren klarat tre Flip, enkelhopp. Ett enklare

Huvudskydd är att rekommendera.

 

 

Tävlingsåkare

 

A-åkare tävlar främst i Elitserien eller A-tävlingar.

B-åkare i Klubbtävlingar och C-åkare i Stjärntävlingar.

A-åkare kan i mån av plats bjudas in till Klubb-och Stjärntävlingar.

B-åkare kan bjudas in till Stjärntävlingar om plats finns.

 

Du ska vara ett föredöme både i uppträdande och inställning gentemot övriga klubbmedlemmar.

 

De träningsresultat du uppnår beror framför allt på dig själv ditt arbete, ditt engagemang och din träningsnärvaro.

 

När du representerar MKK på tävling och träning ska du alltid sträva efter att vara en god kamrat, en trevlig åskådare och en lika god förlorare som vinnare

 

 

 

 Test

 

Svenska Konståkningsförbundet (SKF) har ett testsystem som innebär att man inför domare får visa upp sina färdigheter och framsteg och på så sätt klassificeras enligt ett och samma system över hela landet. Testet består av två delar, Basic och Fri. Inom Basic (som behandlar baskunskaperna såsom steg, bågar och skär) finns fem nivåer, Grund – Test 4. Och inom Fri (hopp, piruetter, flygskär) finns sju, Grund – Test 6. Vilken nivå av test man klarat avgör sedan i vilken klass man tävlar. Man kan byta klass under säsongen. Tränare och styrelse håller koll på när det anordnas tester och tränaren bedömer vilka åkare som är mogna för att testa in eller upp. För att få testa krävs att man har licens. Kostnaden för test står åkarna för halva avgiften och klubben för den andra halvan. Ett test kostar normalt 150:- varav klubben således betalar 75:- .

Licensen betalas av åkaren. Denna säsongen är det 270:-/åkare. Man måste ha löst licens för att få testa och tävla.

Det är alltid klubben/tränaren, som anmäler åkare till test.

 

 

Tävlingar

 

Under säsongen (september – mars) får föreningen kontinuerligt inbjudningar till tävlingar runt om i distriktet och landet. Dessa inbjudningar utvärderas av styrelse och tränare och på samma sätt som med testen bedömer tränarna vilka tävlingar som passar för vilka åkare. Åkarna blir tillfrågade via mail. Har inte svar lämnats före anmälningstidens utgång betecknas det som att man inte är intresserad och anmälan uteblir. Anmälan måste ske via mail. Detta är mycket viktigt att notera. Det finns ett sista anmälningsdatum och anmälan är bindande. Vid ev. efteranmälning kan arrangerande klubb ta ut dubbel avgift. MKK arrangerar två tävlingar i år, Oxens cup (A-tävling) i november och Vänerns pärla (stjärntävling) i början av mars.

En tävling kostar mellan 325 – 1050:-. MKK står för hela startavgiften  för A- DM och första tävlingen på säsongen samt Vänerns Pärla. Övriga tävlingar står åkarna för själva, men betalningen går alltid via kassören.

Det följer oftast med en tränare på tävlingarna för att hjälpa åkarna tillrätta och ge dem stöd, uppmuntran och tips under tävlingen. Här är det självfallet bra om åkare, tränare och föräldrar pratar sig samman före tävlingen för att smidigt lösa praktiska detaljer som samåkning och liknande.

 

OBS! Det ska alltid finnas plats i någon bil till tränaren. Både dit och hemresa.

Den eller de som startar tidigast ser till att tränaren kommer med och den eller de som åker sist ser till att tränaren kommer med hem. Bilägaren ersätts med (minst) 18:50:-/mil som delas lika av ALLA i bilen utom tränaren och chauffören, som bjuds på skjuts.

 

 

Sammandrag

 

Sammandragen är Västergötlands Konståkningsförbunds elitsatsning i distriktet.

Åkaren måste uppfylla de kriterier för olika åldrar. Som VKF satt upp. Klarar man det får man vara med på sammandragen och träna med andra åkare inom distriktet vid några tillfällen under säsongen. Kamratskap och utveckling är ledorden. Det är definitivt något att försöka komma med på. En dag består av tre ispass á 45-50 minuter. Ibland ingår även ett danspass. Kostnad 300:-/dag.

I år är sammandragen för A-åkare, B-åkare och miniorer som kommit en bit på vägen.

 

 

Slingauppvisning

 

De åkare som inte har klarat testet Fri Grund erbjuds att åka slingauppvisning i ett samarbete med Tibro och Skövde KK. Detta är ingen tävling, utan alla är vinnare och får pris samt ett positivt omdöme.

 

 

Medlemsavgift

 

Medlemsavgiften bestäms på årsmötet och täcker bl.a kostnad för försäkring, administration, annonser, avgift till Svenska Konståkningsförbundet och Västergötlands Konståkningsförbund m.m. Därutöver tillkommer träningsavgift, som är uträknad efter antal träningstimmar. Träningsavgiften täcker en del av tränar- och iskostnaden.

Även barn i skridsko- och konståkningsskolan skall lösa medlemskap.

För 2013/2014 är medlemsavgiften 150:- för barn i skridskoskolan och 300:- för övriga (familjeavgift)

 

 

Träffar

 

Det ska hållas minst ett föräldramöte per säsong.

 

I maj månad varje år har vi årsmöte där alla medlemmar över 15 år har rösträtt. Vi informerar om vår föreningsverksamhet, väljer styrelse för kommande säsong och Du kan medverka genom att lämna in en motion eller enbart rösta vid olika förslag.

 

 

För och eftersäsong (och lite läger)

 

Vi har is i Mariestad från mitten av augusti till slutet på mars. Under april – maj erbjuder vi dans, markträning och skridskoåkning i Skara ishall 1-4 ggr vecka.

En annan chans att hålla igång sitt åkande, träffa andra åkare och utvecklas är att åka på läger. Det finns gott om läger att åka på, populärast i MKK har under de senare åren varit VKF:s eget sommarläger i Lidköping samt samt jullägret i Tibro som är under mellandagarna. Så fort inbjudningarna kommer mailar vi ut dem. Läger bör du inte missa.

Galina är hemma i Torun, Polen under sommaren.

 

 

Till ALLA föräldrar

 

Som förälder till aktiv åkare i klubben behövs din hjälp vid olika arrangemang. Detta för att dels göra arbetet lättare och dels för att lära känna varandra. Har Du tips och idéer som kan underlätta vår verksamhet kontakta gärna någon i styrelsen. För att verksamheten ska fungera behövs DU och vi uppskattar din hjälp.

 

 

Information

 

För mer information angående träningstider, tävlingar m.m. gå in på vår hemsida

www.mariestadskk.se

 

Mycket information finns också på Svenska Konståkningsförbundets hemsida

www.skatesweden.se

 

OBS! Alla som lämnat sin mailadress får veckoinfo direkt.

 

 

 

Hoppas på ett roligt konståkningsår!

 

Styrelsen MKK

Uppdaterad: 11 OKT 2016 20:38 Skribent: Mikael Johansson

  

  

- Ange rabattkod:  MARIESTAD -
 

Postadress:
Mariestads KK - Konståkning
C/O Wilma Salmonsson, Drottning Kristinas Väg 67
54244 Mariestad

Kontakt:
Tel: 0706723037
E-post: mariestadskk@gmail.c...

     
         
 Anderssons Trafikskola      Baltic
         
Beijer   Bildmagasinet   Bogges Gräv AB
         
 bytattoo.se    Calida    
         

Cleano Production
  Colorama  
Fotograf-Stefan-Svensson
         

Frendo
  haggården  
Hamnmagasinet
         

HappyHomes
 
Hotell-Aqua
  Ica
         
 inVivum    JA-Maskinservice    Jan Österbergs Bil
         
 Johan-Krona    Kingfisher   Klockan Ur & Guld
   

Nyestad
 
Länsförsäkringar
 
Lugnas Bygg AB
   
 Lövgrens    Mann Tec    Mariestads-golv-kakel
   
 mt  
Masma
 
Mattias-Bygg
   
 MotorTrend    Ne-tech   Nivell
   
 Norlanders    Persiennfabriken    Milano
   
     Salong-Myrna  
Sill-Dynamit
     

Solberga
 
Stenmarks
 
Stenstorp
         

Svetsbolaget
 
HT Bygg AB
 
Team-Modig
         

Verisure
  Xet-rör