Hoppa till sidans innehåll
Foto: Matts och Janne

Götene rundan 2014


Götenerundan

Lördagen den 17 maj var det Götenerundan. Vi hade startnummer 16 i klassen Hi 70-75. Vi åkte hemifrån i god tid och anlände till Götene utan missöden. Efter anmälan, besiktning och iordningställande av depåplatsen studerade vi kartorna över sträckorna. Det visade sig vara en helt ny sträcka nordväst Skara. De andra sträckorna var använda tidigare. Lars-Erik och Barbro ställde upp som serviceteam. Det visade sig så småningom att det var tur att vi hade dom till hands, men mer om det längre fram.

Klockan 10.26 startade vi som bil 16 från Tk 1 i Götene. Efter en transport på några km var vi framme vid SS 1 ”Åkessons Bil”, start Abberyd , mål Boängen.  Sista lampan slocknar och vi far iväg, redan i första kurvan, då trean åkt i, känner vi att det är halt i kanterna,  rullgrus. Men det är en rolig sträcka som passar Saaben bra. Utan några direkta misstag rullar vi i mål på tredje bästa tid i klassen, vi pustar ut och kör tillbaks till Götene för service.

Efter servicen är det en ganska lång transport till SS 2 ”Colorama”, start vid Uddetorp. Det är en betydligt snabbare sträcka, fyran är i flera gånger och det varvar nästan ur!  Vi halkar ner till fjärde plats i klassen. Ett misstag av föraren i en kurva med löst grus där vi kom farande på tvären med nosen åt vänster, problemet var att vägen  svängde kraftigt åt höger. Resultatet blev motorstopp och tidsförlust med några sekunder, annars hade vi säkert klarat att hålla tredje platsen.

En kort transport till SS 3 ”Movab” start St Djupedal. Denna sträcka var minst lika snabb och därmed  ingen ”Saabväg”.  Saaben varvade ur ett par gånger men inget motorstopp och bra vägbyten resulterade i tredje plats igen. Nu var det en ganska lång transport till Götene och service nr 2. Serviceteamet kontrollerade däck, bromsar, olja, vatten osv, men bilen var i ordning och besättningen likaså. Efter att ha laddat med vätska och mat kände vi oss redo för de 2 sista sträckorna.

SS 4 startade på samma plats som SS 1, men efter en liten bit var det ett vägbyte 90 grader vänster in på en smal skogsväg, det var otroligt krokigt och backigt. Chauffören rattade för glatta livet och kartläsaren hade ett svettigt arbete att hänga med i körbeskedet och ha koll på varningar och annat. Det var flera  kartläsare som blev  åksjuka på den sträckan! Men den passade Saaben fint, här var det inte så stor glädje med massor av motoreffekt, vi stormade i mål med en präktig bredsladd. Chauffören var svettig av rattandet och kartläsaren visste knappt vad som var vad i papperen. Vi hade nu endast 6 sek upp till andra plats i klassen. Vi kände oss riktigt nöjda, nu var det en transport genom Lerdala till …………..

SS 5,”ICA Kvantum Götene” start Lilla Bjurum. Vi tänkte ladda så mycket SAABen orkade för vi ville i alla fall försöka avancera.  Men efter ett par km hände något, det började dunka och slå kraftigt från   

Bilden är inte från Götenerundan, det är depån i Uddevalla och Krutracet, där tvingades vi ge upp då motorn stannade i den brantaste backen! Vi hittade aldrig något fel!

Motorrummet, vad var det som hänt? Vi parkerade i vägbytet före Ågården, sedan  ringde vi  till Lars-Erik och Barbro och försökte förklara var vi var. Det visade sig att vi inte kunde komma ut från sträckan så det blev till att vänta, en lång väntan. Men det hände i alla fall en hel del i vägbytet. Det var avåkningar och en rullning, så småningom började det bli trångt !

Hemma igen kunde det konstateras att det var slutväxeln som rasat, 6:35 växer inte direkt på trän! De som finns är vad som är kvar från SAABs tävlingsavdelning och det tar på dom, slutväxlarna alltså! I väntan på att förhoppningsvis få tag i en slutväxel skall vi montera 7:38 istället (det var den växellåda vi åkte med förra året, den är högre i utväxlingen och passar bättre där det är riktigt snabba vägar).  

Den här säsongen  har inte börjat bra, varannan tävling i mål! Men motorn går bra och bilen känns bra. Få se vad det blir för tävling härnäst, nu gäller i första hand att få ihop bilen sedan får vi se. Det var meningen att vi skulle  starta i Laxå den 7 juni, men det är bara att glömma.

Matts och Janne.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:21 Skribent: Ingrid Rosengren

Vi sponsrar Mariestads Motorsällskap, Grevby  folkracebanan. 

 

 

Rolf Rutgersson, Haggårdens entreprenad AB

Mariestads Lackcenter AB

Bilcentrum i Mariestad AB

Töreboda Blomkrukor

Persson och söner

Thorell Motor AB

STORT TACK!

Postadress:
Mariestads MS - Bilsport
Olle Gustavsson, Äskekärr Kyrkbacken 9
54295 Mariestad

Besöksadress:
Södra vägen 76 (ingång från baksidan)
54244 Mariestad

Kontakt:
Tel: 050112101
Fax: 050112101
E-post: This is a mailto link

Se all info