Hoppa till sidans innehåll

Rättviksbacken 2015


DSCN8608

 

Rättviksbacken 2015

Det var första gången vi skulle iväg till Rättvik och känna på backen. Men den ordinarie kartläsaren fick förhinder i sista momangen. En tillfällig kartläsare/ mekaniker vaskades fram i stället. Det var en äkta dalkarl, från Grangärde närmare bestämt, Erik Malmström. Vi anlände till backen i god tid på morgonen, det visade sig vara en rolig grusväg vid sidan av den riktiga slalombacken! Tänk om det hade varit backtävling i slalombacken, med start från toppen!! Vi lastade av och ställde i ordning alla grejer, sedan tog vi en titt på de andra fordonen. Oj vilken blandning. Det var racingbilar från tjugotalet och framåt, det var ett och annat hembygge, det var modernare bilar från femtio, sextio och sjuttiotalet. Plus några motorcyklar. Vi gick sedan backen, det såg bra ut, bitvis ordentligt brant, inga större stenar eller annat otrevligt i vägkanten, frånsett några vägtrummor.

Ja så var det dags för första åket, chauffören laddad till max. Det är en lite annorlunda tävling i så motto att det gäller att köra två åk med så liten tidsdifferens som möjligt mellan åken. Det är därför inte så viktigt att vara snabbast! Men när hjälm och annat var på plats var hornen också på plats, här skulle gasas! Flaggan upp, lagom gas och iväg. Ganska brant och svag höger, trean åker i en bit efter svängen sedan följer en vänster höger följd av en kort raka. Nu kommer en tvär asfalterad vänster i ganska brant backe, i innerkant ligger ett däck för att vi inte skall frestas att köra i dikeskanten. Det går ganska så fort, vrider bilen lite åt höger sedan snabbt åt vänster samtidigt som jag bromsar hårt för att sekunden efter kliva på gasen. Det var bara det att när gruset övergick i asfalt blev fästet bättre och vänster framhjul klättrade upp på däcket med följd att det gick på två hjul genom kurvan och sedan ut i gräset bredvid banan. Med plattan i mattan var jag snart på banan igen, resten av backen gick bra och med god fart nådde jag toppen på slalombacken, mål! Nu var det nerfart i den riktiga slalombacken, brant var ordet som Bull sa.

Åk två. Nu skulle jag försöka att inte köra på däcket igen, jag bytte taktik och höll fullt fram till bromspunkten sedan vred jag på ratten och styrde igenom, lite lugnare och kanske lika fort. Vid återkomst till depån visade det sig att jag kört fortare i andra åket, under minuten, det var det bara ett fåtal som lyckats med. Men eftersom tidsdifferensen var för stor nämligen 1,5 sek halkade jag ner ganska långt i listan. Tvåhjulsåkningen kostade nog 1,5 sek. Den som vann tror jag hade 0,1 sek i tidsdifferens. Men ett litet glädjeämne var när det kom några åskådare och tackade för uppvisningen och ville att jag skulle komma tillbaks nästa år. Det var en rolig och annorlunda upplevelse så kanske! 

 

DSCN8609

 

DSCN8611

 

 

DSCN8622

DSCN8614

 

DSCN8615

 

DSCN8618

 

DSCN8620

 

 

DSCN8626

 

DSCN8632

DSCN8623

 

DSCN8624

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:32 Skribent: Ingrid Rosengren/Matts Eriksson

Postadress:
Mariestads MS - Bilsport
Olle Gustavsson, Äskekärr Kyrkbacken 9
54295 Mariestad

Besöksadress:
Södra vägen 76 (ingång från baksidan)
54244 Mariestad

Kontakt:
Tel: 050112101
Fax: 050112101
E-post: This is a mailto link

Se all info