Hoppa till sidans innehåll

10 mila 2020 - i ett parallellt universum

02 MAJ 2020 10:31
Idag skulle den 75:e upplagan av 10 mila avgjorts i skogarna kring Upplands-Bro. Men av kända orsaker blir det inte så. Men Corona hindrar inte Marcus att drömma sig bort och skriva ett reportage som han ber oss ta med en nypa salt... :)
  • Uppdaterad: 02 MAJ 2020 10:31

Nu när det inte finns så många orienteringstävlingar att skriva om och när vi inte får delta på 10-mila just idag, så kommer här ett reportage med hur det hade kunnat gå om coronaviruset inte hade satt stopp för tävlandet. Hur hade det gått för Markbygden på 10-mila 2020 om inte coronaviruset hade funnits? Det får ni reda på här:

 

”SPÄNNANDE VAR ORDET”

Ett stort gäng glada Markbygdare hade gett sig upp i Uppland för att springa den 75:e upplagan av 10mila. I år hade vi ett ungdomslag, ett damlag och ett 10-milalag som skulle ställa sig på startlinjen. Med många debutanter i 10mila-sammanhang så var förväntningarna om en rolig helg stora. Även om många skulle få ställas inför stora prov så var alla jätteglada och taggade. Vi hade även en comebackande Marita Skogum som skulle ställa sig på startlinjen, så här fanns det förhoppningar om ett lyckat lopp. 

Solen skiner och den första ungdomen skulle nu ställa sig på startlinjen i ungdomskavelns första sträcka. En debuterande löperska i 10mila-sammanhang men inte alls en ovan orienterare, nämligen Elin Blomqvist var det dags för. Starten går och den 3,5 kilometer långa sträckan avklaras på ett mycket bra sätt, ett par småbommar men inget som påverkade alldeles för mycket. Blomqvist kommer in till växling på en 151:a plats utav 317 lag. Hon växlar ut till ytterligare en debutant inom 10mila. Matilda Fagerlind på en 3,5 kilometers-bana. Efter en olycklig miss på en sten och en brant lyckas Fagerlind reparera misstaget och avslutar på ett bra sätt, Fagerlind växlar in som 178:a. Ut går nu den snabba Einar Sörqvist på en gul 2,8 bana. Här kan det gå undan! Och det gjorde det också! Sörqvist lyckas spika alla kontroller och lyckas också ta i kapp några placeringar in till växling, 162:a ligger Markbygden nu. Sist ut i ungdomskaveln går Anton Blomqvist, 4 kilometer i orange svårighet ska nu avverkas innan Markbygden går i mål. Anton Blomqvist löser detta på ett jättebra sätt och med en 50:e plats i sträckplacering så klättar Markbygden upp till en 149:e plats. 48 minuter efter täten så slutar alltså Markbygdens ungdomslag på en 149:e plats utav 317 lag. 

Efter att truppen hade fått avnjuta den goda Pasta Bolognesen utav 10mila-restaurangen så var det nu dags för fem damer att springa sina lopp i Damkaveln. Först var det dags för Marina Axelsson på 7 km. Axelsson löser sin sträcka på ett galant sätt och efter 57 minuter kommer hon in i en stor klunga på en 101:a plats utav 363 lag. Axelsson växlar sedan ut till ”Tintin” Hansson på den 7 kilometer långa andra sträckan. Hansson får en tuff uppgift framför sig men löser den ändå grymt bra efter en mindre bom. Hansson kommer in på en 140:e plats och växlar sedan ut till dottern Anne Hansson. Anne Hansson har nu strax över en mil framför sig i den underbart fina skogen. Hon genomför sin sträcka på ett magnifikt sätt och växlar in som 129:e lag. Nu till den fjärde sträckan och den comebackande Marita Skogum med ett flertal VM-guld på sin meritlista, som stod här inför en 5,6 kilometer lång sträcka. Förväntningarna fanns här på ett grymt lopp. Skogum lyckades också motsvara förväntningarna med ett bomfritt lopp och växlade in på en 120:e plats. Sist ut i Markbygdens damlag var Josefin Andersson. Andersson gör en otrolig insats på 9,4 km-sträckan och lyckades gå i mål på en 99:e plats, hon lyckades också springa ikapp den Markbygdsbekante Klara Axelsson i spurten som grädde på moset. Klara Axelsson som också gjorde en bra sträcka för sitt Eksjö SOK som då slutade på placering 100. Men Markbygdens OK:s damlag gjorde det snäppet bättre och slutade totalt på en 99:e plats av 363 lag, en timme efter täten. 

Kvällen började nu närma sig och det var dags för de tio som skulle ut i skogen i 10milakaveln. Först ut för Markbygden var 19-åringen Olle Bergstedt, 11 km natt var det dags för. Bergstedt var väldigt sugen på uppgiften, speciellt när den Markbygdsbekante Johan Högstand stod framför honom på startlinjen. Starten går och Högstrand går ut i ledning till den första radion… Men Bergstedt är strax därefter! Den andra och tredje radion går och det går bokstavligen talat svinbra för Olle Bergstedt. Han ligger nu i täten och har sprungit ikapp Johan Högstrand! De båda och 343 andra lag swishar förbi bland träden i skogarna söder om Sigtuna och när förvarningen kommer så har Bergstedt tyvärr tappat till en andra plats, bakom Högstrand! Till växling kommer de dock, Johan Högstrand med hans IFK Göteborg som 1:a och Olle Bergstedt med Markbygden som 2:a. En grym insats ändå utav Bergstedt! Till och med Johan Högstrand blev så inspirerad utav Bergstedts insats så han sa senare i en intervju: ”Bergstedt gjorde det mycket bra! Jag kanske skulle komma tillbaka till Markbygden?” Men nu över till tävlandet! På den andra sträckan som var en mil lång, ställer vi upp med Pontus Karlsson. Här missas det tyvärr en del men han lyckades ändå knyta ihop säcken och växlar sedan in på en 59:e plats. Och växlar ut, det gör Bertil Åkesson. 7,6 kilometer avverkade han på ett bra sätt och växlar in på 62:a plats. På den fjärde sträckan var det nu dags för Edvin Carlsson, han gör det bra på den 9,3 km långa sträckan, trots en större miss i slutet. Men han lyckades ändå behålla placeringen som 62:a, mycket stabilt gjort. 

Nu var det dags för den långa natten! Den sträcka som man förbereder sig i åratal inför! Och det var ingen mindre än Felix Axelsson som fick äran att utföra den. Den hela 17,4 km (!) långa sträckan är en tuff uppgift men det är inget som Axelsson räds. Han gör det till slut mycket bra, tillräckligt bra för att i slutändan knipa en förstaplats på sträckan! Wow! Mycket bra gjort, nu ligger Markbygden på en 40:e plats innan det var dags för den sjätte sträckan. När det nu börjar gryna upp så stod Anders Fagerlind redo för en 8,7 kilometer lång sträcka. Och inte bara han stod redo bakom kartplanket utan Tove Alexandersson stod bredvid. De båda växlar ut samtidigt men åt två olika håll i skogen eftersom sträckan var gafflad. Fagerlind utför sträckan på ett grymt sätt. Vid sista kontrollen får han syn på Alexanderssons rygg i spurten. ”Hon ska jag springa ikapp” tänker Anders Fagerlind. Och som han gör det, med stoora steg lyckas han spurta ikapp och lyckas precis stämpla före Alexandersson i växling! Anders Fagerlind har alltså lyckats ha ungefär samma sträcktid som Jerringsprisinnehavande Tove Alexandersson! Nästan värt Årets prestation! Nu låg Markbygden på en 29:e plats, innan det var dags för den sjunde sträckan. Lisa Åkesson skulle nu göra nya bravader i skogen. 9,3 km löser hon utan några som helst problem och tar Markbygden upp på en 25:e plats. Lisa Åkesson växlar sedan ut till systern, Erika Åkesson. Erika Åkesson gör det också bra på sin 11 km långa sträcka, inga bommar så långt ögat kan nå! Med detta ligger nu Markbygden på en 20:e plats innan det var dags för den nionde sträckan. 12,5 kilometer lång var den som Petter Bergstedt skulle ta sig an. Men det var nära att han inte skulle hinna till start! Han satt nämligen och smaskade på en korv i bröd från kiosken. Men det var kanske tur att han fick energi i sig för han gör ett grymt lopp och tar oss upp till 11:e platsen inför den sista sträckan! Albin Andersson ska nu försöka ta upp Markbygden till en top10-plats i årets 10mila. Tror ni han klarade det? Dum fråga, det är klart han klarar det! Han krossade allt motstånd på den 14,3 km långa sträckan och lät inget stoppa honom förens han kom i mål! En sträckseger var det här men…. Vad slutade Markbygden på för plats?

Spännande är ordet!!Endast 10 minuter efter täten lyckas Markbygden knipa en sjätte plats i årets 10mila!

Vi blev alltså 6:a av 345 lag, låt det sjunka in! Firandet har jag hört från ett annat universum, fortsatte hela natten och i en vecka framöver.

 

Detta reportage är vad som skedde i ett parallellt universum där inte Coronaviruset finns. Ni får ta det med en nypa salt men varför inte någon gång framöver? 😉

Jag passar även på att tipsa om en studiosändning ifrån 10mila-TV där bland annat Per Forsberg medverkar. Mellan 18:00 och 20:00 ikväll så bjuds det på en helt gratis show där det bland annat kommer finnas återblickar och intervjuer med intressanta gäster. Helt gratis på 10mila.se och på 10mila:s Facebook.

Och för oss Markbygdare som vill minnas tillbaka till förra årets 10mila så kommer här ett reportage från förra året att läsa tillbaka på. Läs och njut!

 https://www6edit.idrottonline.se/sec/UI/CMS/#context=epi.cms.contentdata:///1510018&viewsetting=viewlanguage:///sv

Marcus Ragnarsson

Skribent: Marina Axelsson
E-post: This is a mailto link

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control