Hoppa till sidans innehåll

DM-helgen 2021 - reportage

15 SEP 2021 09:43
Nu var det dags för en klubbgemensam helg med både en stafett och en medeldistans med boende på Sikhalls camping i stugor. En väldigt efterlängtad helg där ett 50-tal markbygdare deltog på ett eller annat sätt, efter en lång tid utan gemenskap.
  • Skapad: 15 SEP 2021 09:43

På lördagsförmiddagen var det dags för medeldistans i ett klurigt område för de flesta. Men Markbygden lyckades med stora bedrifter oavsett. Första DM-guldet var ett faktum drygt kvart över 11 då Olle Bergstedt vann med 32 sekunder marginal ner till tvåan i klassen H20. Nästa DM-guld kändes klart redan när hon kom i mål först utav alla i klassen men blev ett faktum när ingen annan lyckades närma sig tidsmässigt strax efter 12. Lisa Åkesson segrade därmed i D18-klassen med en förkrossande marginal på nästan 8 minuter (!). Det tredje och sista DM-guldet för dagen gick till Albin Andersson som i H21-klassen tillslut strax efter 13 stod klar som DM-guldmedaljör. Något som senare på kvällen skulle belönas. Övriga markbygdare som presterade bra i skogen var Bo Herdersson i H70, Bertil Åkesson i H55, Judith Granat i D10, Erika Åkesson i D18, Tintin Hansson i D60 och Marina Axelsson i D50. Sedan var det dags för bad i Vänern och trekamp på kvällen. Djurcharader, ”hitta-saker-i-naturen-och-bilda-ord” samt musikquiz var grenar som vanns utav lag 4. Även Albin Andersson fick emotta grisen GRYMT för sitt DM-guld under dagen. En god lasagne hann även avnjutas innan natten var kommen och stafett hägrade dagen efter.

Markbygden hade 8 lag som ställde sig på startlinjen. Ett utav de lagen var i H12 där vi ställde upp med följande lag; Alexander Rosendahl på första sträckan, Kajsa Manskog, Astrid Fagerlind och Sixten Fagerlind på andra sträckan och Einar Granat på sista sträckan. På första sträckan som var 2,4km gul gjorde Alexander Rosendahl ett snabbt lopp men som tyvärr innebar ett par bommar. Men han kom in ändå till växling som 5:e lag. Ut på andrasträckan gick Kajsa Manskog och Astrid och Sixten Fagerlind på en 1,8km lång vit sträcka. Här gick det bra för alla tre som samarbetade hela banan igenom och kom i mål tillsammans på en bibehållen sträckplacering. Einar Granat skulle nu ut på den sista sträckan som även den var 2,4km gul. Granat lyckades med ett stabilt lopp och tog laget i mål på en 4:e plats utav totalt 5 lag.

I H16-laget ställde vi upp med följande manskap. På första sträckan sprang Einar Sörqvist på 4,4km violett, på andra sträckan sprang Elin Blomqvist och Svante Abrahamsson på 3,6km orange och på sista sträckan sprang Gustav Fagerlind på 4,4km violett. Starten gick och förstasträckan med Sörqvist som skulle ut och jaga nya bravader gick tyvärr inte helt fläckfritt. I tuff konkurrens så var bommarna lite för stora men Sörqvist lyckas hålla ihop loppet och kom in till växling som 4:e lag utav 4. Ut på andra sträckan gick Blomqvist och Abrahamsson. Här gick det väldigt bra för Blomqvist och kommer in till växling som 4:e lag och skickar ut Fagerlind på sistasträckan. Tyvärr var det lite för svårt i skogen för Svante Abrahamsson som inte hade sin bästa dag. Men till slut kommer även han in i mål, likaså Gustav Fagerlind som tog laget in på en slutlig 4:e plats av 4 lag i tuff konkurrens.

Nu skiftar vi fokus från ungdomarna till veteranerna. I D150-laget skulle följande damer jaga fina placeringar; Marina Axelsson på förstasträckan, Helena Blomqvist på andrasträckan och Kristin ”Tintin” Hansson på sista sträckan. Marina Axelsson på den 3,3km långa förstasträckan gör ett hyfsat bra lopp, ett par bommar men gick dock i mål först utav alla i klassen. Axelsson växlade sedan ut till Helena Blomqvist som gick ut i ledning på sin 2,8km-bana. Den ledningen varade tyvärr inte länge men Blomqvist gjorde ett bra lopp oavsett trots en bom och växlade in som tredje lag med en sträcka kvar. Ut på den gick Tintin Hansson, som gjorde ett stabilt lopp och löpte i mål som tredje lag utav 5 tävlande. Över till herrarna i samma åldersgrupp. Här sprang Bertil Åkesson på den 5km långa förstasträckan. Per-Anders Axelsson och Niclas Andersson sprang andrasträckan, 3,7km, och Mikael Bergstedt löpte tredjesträckan. Först ut var Bertil Åkesson, som fick en bra start men tappade lite under banan och kom i mål som 4:e lag av 8. Ut på andra sträckan gick Axelsson och Andersson som gjorde ett grymt lopp och blev sträcketta respektive sträcktvåa. Dessa klättrade därmed en placering upp till trea när Mikael Bergstedt skulle ut på den sista sträckan. Bergstedt gjorde ett stabilt lopp och tog laget i mål på 4:e plats utav 8 lag.

Nu över till Propaganda-laget, med en regerande DMstafett-mästare i laget. På förstasträckan hade vi Josefin Andersson på 3,8km orange. På andrasträckan hade vi den regerande mästaren, Matilda Fagerlind på 2,7km gul följt utav Marcus Ragnarsson på sistasträckan som var 4,8km röd. För Andersson gick det bra på första sträckan. En grym insats i princip hela banan igenom som tog laget in till växling på 5:e plats. Ut på andrasträckan sprang Fagerlind ut på, även här gick det superbra, så pass bra att hon klättrade två placeringar upp till en tredjeplats. Nu skulle Ragnarsson ge sig ut på sistasträckan för att klättra ytterligare placeringar, för det var inte långt upp till andraplatsen. Tyvärr stöttes det på en större bom tidigt i banan, en löpning till helt fel kontroll som skulle tas senare på banan. Men fokuset återficks och Ragnarsson kom i mål tillslut, men tappade dock de placeringar som Fagerlind klättrade, ner till 5:e plats utav 9 lag. I D21-laget hittade vi löpare som skulle ut och jaga nya fina bedrifter. På förstasträckan sprang Erika Åkesson på 6km, på andrasträckan sprang Anne Hansson på 4,3km och på sistasträckan sprang Lisa Åkesson. Starten gick och Erika Åkesson gjorde precis motsatsen. Hon tog full fart ut i skogen och inledde guldstriden. Tyvärr stötte Erika Åkesson på ett par bommar ute i skogen men kommer i mål ändå på en 2:a plats. Ut på andrasträckan gick nu Hansson, som gjorde ett mycket stabilt lopp och gick ikapp ettan redan vid 4:e kontrollen, därefter behöll Hansson placeringen och kom till växling som 1:a och gav Lisa Åkesson ett gynnsamt läge att plocka hem guldet med en ledning på drygt 4 minuter. Men tyvärr ställde en stor bom till det i början och gjorde så att Lisa Åkesson blev omsprungen av dåvarande 2:an från Skogshjortarna. Tyvärr lyckades inte Lisa Åkesson repa sig från misstaget och kommer aldrig att löpa ikapp Skogshjorten. D21-laget löpte tillslut hem en silvermedalj med 7 startande lag.

Nu över till sex herrar i H21-stafetten. Uppdelade på två lag såg lagen ut såhär; Förstasträckan i förstalaget sprangs utav Pontus Karlsson på 7,8km, andrasträckan sprangs utav Albin Andersson på 6,5km och sistasträckan sprangs utav Olle Bergstedt på lika lång som första. I andralaget så fann vi Edvin Carlsson på förstasträckan, Filip Andersson på andrasträckan och Erik Persson på tredjesträckan. Först fokuserar vi på andralaget. Edvin Carlsson gjorde ett grymt lopp ute i skogen och kom in till växling som 7:e lag med tuff konkurrens. Filip Andersson gjorde det tyvärr inte lika bra, en alldeles för stor bom tog ner laget ner till 9:e plats. På sistasträckan löpte Erik Persson ut, som gjorde ett stabilt lopp och näst intill fläckfritt lopp innan en liten minibom på slutet men löpte in i mål på 9:e plats utav 12 lag. Nu så dags för det sista laget i Markbygdens trupp. Förstalaget i H21. Pontus Karlsson var först ut och gör ett grymt lopp hela vägen. Karlsson låg bra till placeringsmässigt sett hela vägen fram till sista kontrollen där han löpte ikapp ettan pga en kortare gaffel och tog laget in till växling som ledare. Ut på andrasträckan gick nu Albin Andersson som inledde lite knackigt men som senare löpte ifrån alla konkurrenter, swosh sa det i skogen och plötsligt var Albin Andersson tillbaka – i ledning – på 14 minuter! Olle Bergstedt hade nu ett drömläge att bara jogga hem segern för Markbygden. Han hade råd med en större bom och även vandra hem segern. Väl ute på banan löpte han dock snabbt och bra fram till 12:e kontrollen där han missar lite, men inget som räds oss Markbygdare, ledningen var fortfarande betryggande. Tillslut skulle även Olle Bergstedt komma i mål med ”Markbygdsflaggan” uppe i topp som stod för seger! Seger för H21-laget alltså med 13 minuters marginal tillslut!

Så var det dags att summera den här helgen. Olle Bergstedt skulle även få emotta grisen GRYMT för sin goda form ute i skogen, både ta H21-laget i mål som segrare men även ett DM-guld i medel. Vad kan stoppa Bergstedt? När detta långa reportage skrivs hinner Bergstedt även med att vinna DM-guld i natt. Stort grattis till det! Med många SM-tävlingar nu framöver kan denna höst bli spännande för Markbygden! Må lyckan vara på vår sida så tar vi hem ett gäng fina placeringar!

Tack för denna DM-helg till alla som varit med och hjälpt till eller deltagit på ett eller annat sätt. Helgen var GRYM!

Marcus Ragnarsson

Skribent: Marcus Ragnarsson
E-post: Adressen Gömd

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control