Hoppa till sidans innehåll

O-Ringen 2020 i Uppsala

03 AUG 2020 10:00
O-Ringen 2020 i Uppsala - inställt? Nejdå, Marcus var där ;)...
  • Skapad: 03 AUG 2020 10:00

ORINGEN 2020 I UPPSALA

Om du undrar hur det skulle gått för Markbygden i år på Oringen i Uppsala, så kommer här ett reportage där du får reda på allt som skulle skett om inte Covid-19 hade existerat. Skulle Markbygden återigen få se en av sina löpare som segrare eller möjligen flera? Jag har svaret på den frågan 😉 Jag har nämligen dykt in i ett parallellt universum, där inte corona finns, och fått svar på hur bra det faktiskt gick för Markbygden. Jag kan redan nu avslöja att det gick superbra. Men hur började det? 

Ett gäng markbygdare hade nu begärt skutan upp mot Uppsala för att tävla i orienteringens finrum, Oringen. Vi alla såg fram emot den fina terrängen som Uppsala skulle bjuda oss på. Däribland Lunsen, kanske Sveriges finaste orienteringsskog?

Så var det dags för den första etappen. I elitklasserna springer i år Erika Åkesson och Lisa Åkesson, båda i D18 Elit. Erika kniper den i den första etappen en pallplats och hamnar trea. Lisa Åkesson hamnar placeringen efter på en 4.e plats, utav över hundra löpande. Båda gör här ett väldigt starkt lopp utan att bomma nämnsevärt. I H20 Elit springer ytterligare ett tvillingpar från Mark, nämligen Olle och Petter Bergstedt. I denna tuffa klass slutar Petter på en 41:a plats utav ca 100 löpare och Olle slutar på en 54:e plats. Och i kanske den mest prestigefyllda klassen av de alla springer för första gången Felix Axelsson. Även här får vi syna ett fint resultat, Axelsson slutar på en 21:a plats efter ett snabbt och fint lopp. Andra Markbygdare som fick bra placeringar var bland annat Matilda Fagerlind som slutade 7:a i D16. Albin Andersson blev också 7:a, men i H21. Även Marita Skogum gjorde ett fint lopp (!), och blev 20:a i klassen D55. 

I Nåsten skulle den andra etappen gå. Denna dag slutade Erika Åkesson under systern Lisa och hamnde på 6:e plats, Lisa blev 5:a. Olle och Petter Bergstedt hamnar på, tro det eller ej, samma placering. De båda får på ett i princip mirakulöst sätt samma sluttid. Inte konstigt att de är tvillingar! Placeringen blev 43:a. Felix Axelsson gör ännu en gång ett fint lopp i H21 Elit och blir 20:a. I H45 Kort springer Anders Fagerlind som denna etapp blir 9:a. Även bröderna Lidén sticker ut i sina klasser och de båda kniper en pallplats vardera. Felix i klassen H14 Kort blir 2:a och Hugo i H11 blir 3:a. Ännu en fin placering går till Marcus Ragnarsson som blir 4:a i H17-20 Kort.

Den tredje dagen var en aktivitetsdag för alla oss andra men inte för eliten. De skulle springa en sprint på Studenternas Arena i centrala Uppsala. Och här gick det snabbt ska jag säga. Lisa Åkesson tar i år igen en etappseger och krossar motståndet med över en minut ner till tvåan. Erika Åkesson blir i samma klass 5:a. För bröderna Bergstedt gick det tyvärr bara bra för en utav dem. Olle blir 23:a och Petter blir 89:a. Felix Axelsson i H21 Elit slår en världsmästare i spurten och blir 12:a. Om ni undrar vem världsmästaren var så ska jag säga att det var Johan Runesson som var med och vann stafett-VM förra året för Sverige. 

Dagen efter, gick den tredje etappen för oss andra i orienteringens finrum; Lunsen. Denna dag var en vilodag för eliten men det stoppade inte Markbygdarna för fler fina placeringar. Först och främst så drar Matilda Fagerlind till med en etappseger i D16! Wow bara där! Men även Marita Skogum vinner sin klass! Nu börjar vi se tendenser från när Skogum var som allra bäst. Även Marina Axelsson gör ett fint lopp i D50 och blir 24:a. Olle Sörqvist blir också nöjd med sin 17:e placering i H21.

Den fjärde etappen var det dags för nu och det börjar dra ihop sig i de tuffa klasserna. Idag var det tyvärr en hel del Markbygdare som bommade bort sig i den kluriga orienteringsskogen Lunsen. Men vi lyckades ändå skrapa ihop några fina placeringar. I elitklasserna fick vi bl.a. se en tredjeplats utav Petter Bergstedt i H20 Elit. Brodern Olle i samma klass slutade på 14:e plats. Åkesson-systrarna i sin klass D18 Elit blev 6:a respektive 8:a, med Erika som tog den högsta placeringen utav dessa. I H21 Elit blev Felix Axelsson denna dag 24:a. Per-Anders Axelsson var en utav få som gick helt bomfritt genom hela banan och blev 73:a i sin klass H50 Kort utav ca 200 löpare. Även Gustav Fagerlind gick bra och blev 51:a i H14 utav ca 120 löpare. 

Nu var det dags att summera lite inför den sista etappen. I D18 Elit så går Erika Åkesson ut som tvåa inför den stundande jaktstarten och Lisa Åkesson går ut som 5:a. Erika går ut 1:20 efter ettan och Lisa går ut 4:13 efter ettan. Det innebär att Erika går ut 2:53 före systern Lisa. Detta kan bara bli spännande! Efter gårdagens fina tredjeplacering utav Petter Bergstedt så går Petter ut som 9:a, Olle Bergstedt går ut som 37:a i H20 Elit. Felix Axelsson i H21 Elit går ut som 17:e löpare, 11:47 efter ettan. Även Matilda Fagerlind har en bra utgångsplacering som 6:a och Marita Skogum går ut som 3:a. 

Till slut kom jaktstarten och dagen började bra! Redan före kl. 10 kunde vi kora Erika Åkesson som segrare i D18 Elit! Och tätt därefter kommer Lisa Åkesson och kniper tredjeplatsen! Vilka grymma insatser utav dessa två! Petter Bergstedt i sin klass lyckas behålla sin placering och slutar som 9:a, men Olle Bergstedt gör ett mycket grymt lopp och klättrar 20 placeringar och slutar på en 17:e plats i H20 Elit. Även Felix Axelsson drar till med ett bra lopp och klättrar ett par placeringar till 15:e plats totalt i H21 Elit. Väldigt bra insats utav Felix! Ytterligare en som gör en väldigt bra insats idag är Marcus Ragnarsson som blir tvåa på etappen och får ett slutresultat som 13:e plats. Marita Skogum visar upp sin världsklass-nivå och klättrar en placering till tvåa i D55. Men den kanske mest imponerande insatsen idag går till Matilda Fagerlind som under hela banans gång springer förbi konkurrent efter konkurrent och när Fagerlind kommer fram till sista kontrollen har hon bara en kvar framför sig. Och vilken spurt vi fick se! Matilda Fagerlind lyckades spurta ikapp ledaren och kniper därför segern i D16! Stort grattis säger vi till henne! Markbygden tar alltså två raka Oringensegrar i klassen D16, utav två olika löpare. Förra året var det ju Lisa Åkesson. Mycket imponerande!

Så var denna vecka klar. Detta var bara ett axplock utav alla fina placeringar vi fick och tre långbord senare så åkte vi hemåt till Mark igen. 

 

Detta reportage var bara vad som kunde ha hänt på Oringen i år om inte det blev inställt. Så ta det med en nypa salt men detta kan ju som sagt ske nästa år i Uppsala. Vi kan ju alltid hoppas! Tack för denna gång och snart hörs vi igen, samma plats, men då får vi se vad som skedde på U10-mila i år. 😉

Marcus Ragnarsson

 

Reportage från O-Ringen 2019 hittar du här

Skribent: Marina Axelsson
E-post: This is a mailto link

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control