Hoppa till sidans innehåll

SM i Sprint och Sprintstafett 2021 - reportage

19 OKT 2021 13:06
  • Uppdaterad: 19 OKT 2021 13:06

Så var det dags för lite sprint uppe i Norrtälje. SM skulle arrangeras i både sprintstafett och i vanlig sprintdistans. Vanlig sprint på lördagen med både kval och final och sedan på söndagen sprintstafett. Fyra tappra Markbygdare skulle upp och jaga fina placeringar, det fanns ju viss ambition på pallplatser. Lisa Åkesson, Erika Åkesson, Olle Bergstedt och så jag, Marcus Ragnarsson, som mindre än en vecka innan fick frågan om att ta en plats i sprintstafettlaget, pga en del sena återbud och andra hinder. Självklart tackade jag ja och bokade biljetter upp, en medeldistans i Gällstad fick vara för denna gång, jag kommer till er nästa år istället😉.

Men först var det lördag och kval i sprint. Där bara Åkessonstvillingarna och Olle Bergstedt medverkade. Kvalheatet i H20 klarade Olle Bergstedt med bravur och blev 4:a i sitt heat och tog sig med enkelhet till A-final. Likaså Lisa och Erika Åkesson klarade sina kvalheat med ännu mer bravur – de båda vann sina respektive kvalheat! Så var det dags för återhämtning innan eftermiddagens finaler.

Först ut var Lisa och Erika Åkesson i A-final i D18. Där Erika startade först och gjorde sitt lopp bra och lyckades komma i mål i ledning. Den ledningen skulle dock inte vara så länge tyvärr. Men först kom systern Lisa Åkesson i mål som hade en minut i bomtid som tyvärr kostade guldet. Dryga tio sekunder efter, kommer vinnaren ifrån Eksjö SOK i mål. Ett silver alltså för Erika Åkesson som annars är en klart bra insats. Lisa Åkesson blev tillslut delad 7:a.

Sen var det dags för Olle Bergstedt att ge sig ut på ett lopp som han satsat på länge. En topp10-placering var i sikte men då skulle allt, bokstavligen talat, allt gå i hans favör. Och det skulle det i princip göra också. När Bergstedt kommer i princip bomfri i mål med endast en mindre bom så ligger han 5:a! Därefter är det bara 5 av 6 som kommer att orka ikapp Bergstedt och det är de fem bästa. Den sista av dem kommer inte närma sig topp10. Olle Bergstedt har alltså gjort en bedrift utan dess like att bli på en 10:e plats i H20 på SM, mycket grymt gjort! På pallen stod han som 10:a men det skulle senare bli en diskning utav en annan topp10-löpare så slutplacering blev tillslut 9:a!

Nu krävdes återhämtning, för morgondagen skulle bjuda på ytterligare ett krafttest, sprintstafetten. Här hade Markbygden 4 löpare på fyra sträckor. På första sträckan sprang Erika Åkesson, på andra sprang Olle Bergstedt, på tredje sprang Marcus Ragnarsson och på sista sprang Lisa Åkesson. Så var det dags för start, Erika Åkesson gjorde en bra start och låg 4:a efter första radion men sedan tappade hon lite placeringar på täten och kom in i växling som 9:a, 57 sekunder bakom täten. Ut på den andra sträckan sprang Olle Bergstedt som också gjorde det bra men tappade en hel del placeringar, samt även tidsmässigt på täten, (efter lördagens maxinsats). In till växling kommer Bergstedt som 21:a. Och där stod jag, Marcus Ragnarsson, bredvid alla världsstjärnor, med världsmästare, Sverigemästare och Europamästare inom synfältet. Jag måste erkänna att det kändes lite surrealistiskt när man stod bredvid Gustav Bergman, Svensk:arna, Von Krusenstierna och Tove Alexandersson men det var bara och ta in känslan och tänka på sitt lopp för att göra det så bra som möjligt. När Olle Bergstedt kom fram och gjorde handklapp i växlingen var alltså SM-debuten ett faktum.

Själva banan bjöd på en del småbommar, men totalt sett var inte dem över en minut, därefter sprang varenda en ikapp mig, även om det gick snabbt så gick det inte lika snabbt som Sverigeeliten. Jag lyckades spurta i mål som sista lag och växlade ut till Lisa Åkesson som stod där ensam vid växlingen, nu skulle hon jaga placeringar. Åkesson gjorde det hyfsat bra med tanke på förutsättningarna, att gå ut ensam sist och ändå klättra placeringar är inte dåligt. Antal placeringar klättrade skulle tillslut bli 3 till antalet. Tillslut tog Lisa Åkesson laget i mål på en 33:e plats av 38 lag, varav 36 lag godkända.

En bra insats av alla fyra löpare som ändå mötte yttersta Sverigeeliten. Det begavs sig hem relativt snabbt för det var en lång väg hem från Norrtälje. Tack Norrtälje för denna gång!

Marcus Ragnarsson

Skribent: Marcus Ragnarsson
E-post: Adressen Gömd

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control