Hoppa till sidans innehåll

I helgen var vi på Tjoget! Eller?

04 JUL 2021 23:26
Marcus har än en gång varit i farten och besökt vårt parallella universum. Läs om hur det kunde gått på årets Tjoget i väntan på att vi snart ska få springa på riktigt igen!
 • Skapad: 04 JUL 2021 23:26

TJOGET 2021 – I ETT PARALLELLT UNIVERSUM

Nu var det dags igen! Lättade restriktioner sker även i det berömda parallella universumet så det kommer att arrangeras ett ”tjoget” i ett så normalt förhållande som möjligt. Pga att om man antingen har två doser vaccin i kroppen eller visar upp ett negativt covid-test så är man hjärtligt välkommen till ett normalt ”tjoget”. Som vi har längtat!

20 ”negativa” Markbygdare anländer till skogarna utanför Lessebo. Så här ser laget ut:

 1. Erika Åkesson på 6,5 km blå
 2. Elsie Häggmark på 4 km gul
 3. Judith Granat och Gunnar Häggmark på 2,5 km vit
 4. Albin Andersson på 6,5 km blå
 5. Olle Blomqvist på 2,5 km vit
 6. Anne Hansson på 4 km blå
 7. Edvin Carlsson på 5,5 km orange
 8. Olle Bergstedt på 8 km blå
 9. Olle Sörqvist på 5,5 km blå
 10. Helena Blomqvist på 5 km orange
 11. Bertil Åkesson på 6,5 km blå
 12. Einar Granat på 3 km gul
 13. Anton Blomqvist på 6,5 km orange
 14. Elin Blomqvist på 4 km gul
 15. Lisa Åkesson på 4,5 km blå
 16. Pontus Karlsson på 8 km blå
 17. Petter Bergstedt på 6,5 km blå
 18. Niclas Andersson på 3 km blå
 19. Filip Andersson på 8 km blå
 20. Josefin Andersson på 5 km blå

Vädrets makter var verkligen på vår sida. Det var ett perfekt orienteringsväder, 16 grader och lätt vind.

Nu var det dags för Erika Åkesson att springa den första sträckan. Hon börjar bra och hänger på i första klungan i tuff konkurrens. Den 6,5 kilometerna fortlöper och Åkesson hänger på i klungorna hela vägen in till växling utan några större misstag. In till växling kommer vi som 10:e lag, när Elsie Häggmark ska ut på den andra sträckan. Bra start var det på den när Häggmark kan dra nytta av att hålla koll på ryggar framför henne. Tyvärr så tappar vi lite i slutet på andra sträckan men det var minsann ingen bom, lyckligtvis. Inför den tredje sträckan ligger vi nu på 14:e plats av 69 lag. Nu skulle brodern ut på en parallellsträcka tillsammans med Judith Granat. Gunnar och Judith löser sin sträcka hur lätt som helst och kommer tillbaka som 17:e lag. På den fjärde sträckan skulle nu Albin Andersson ut. Anderssons favoritsträcka som han har vunnit de två senaste åren. Skulle det bli tre gånger på raken? Självklart skulle det bli det! Nu går Markbygden upp på en 11:e plats och top10 är i sikte! På den femte sträckan skulle nu Olle Blomqvist ge sig ut på. En bra insats krävdes för att hålla hoppet om top10 uppe. Även Blomqvist lyckas med sin sträcka utan större misstag och kommer i mål som 12:e lag. Ut på den sjätte sträckan ska nu Anne Hansson ge sig ut på, en som vanligt grym insats fick vi se utav Hansson som tar upp laget på 11:e plats igen. Inför den sista sträckan innan natte-paus. Här skulle Edvin Carlsson ge sig ut och skapa ett gynnsamt läge inför jaktstarten på 8:e sträckan. Han gör precis vad som behövs och håller kvar Markbygden på samma placering.

När kvällen hägrar och solen börjar gå ner var det dags för ett extra långt långbord (eller rättare sagt flera mindre bord med långa avstånd emellan). En liten rolig sak var att klubbarna på årets Tjoget tävlade om vilka som hade längst långbord. Tyvärr vann inte Markbygden denna tävling men vi var inte långt ifrån första platsen. Nu börjar de första gå och lägga sig inför morgondagens spännande upplösning…

Klockan 01:10 var det dags för Olle Bergstedt att springa ut på 8:e sträckan. Pannlampans ljus gör så att Olle hittar alla kontroller på en bra tid och kommer in i växling på 11:e plats. På den nionde sträckan ska nu Olle Sörqvist ge sig ut. Här gick det tyvärr inte lika bra. Alldeles för många bommar tappade flytet helt för Sörqvist och kommer in i växling på 16:e plats. Den 10:e sträckan var det nu dags för och Helena Blomqvist ska ut på denna. Även här gick det tyvärr inte fläckfritt och laget tappar till 17:e plats. På den 11:e sträckan ska Bertil Åkesson bryta den negativa trenden. Och det skulle han faktiskt göra. Åkesson gör en grym insats ute i skogen och tar upp laget på 15:e plats. Åkesson växlar ut till Einar Granat som ger sig ut på tolfte sträckan. Granat gör det som vanligt bra ute i skogen men tappar lite i tuff konkurrens och tar laget in i växling på 16:e plats. På trettonde sträckan ska Anton Blomqvist ut och jaga ryggar. Men tyvärr var det snarare ryggar som jagade honom och Blomqvist tar in laget i växling som 18:e lag. Nu måste det vända för Markbygden om vi ska ha en chans på top10 och det fort! När Elin Blomqvist ger sig ut på fjortonde sträckan var det med en hunger i blicken och en seger-lust i sikte! Kanske hjälpte det något, för Blomqvist lyckas spika alla kontroller men avståndet till placeringen ovanför är alldeles för stort. Markbygden fortsatt på 18:e plats.

Nu börjar pulsen höjas för de som fortfarande har hopp och tro på en top10-placering. Kanske lugnar det något när Lisa Åkesson ska ge sig ut på 15:e sträckan. Hon lyckas med sitt lopp med bravur och tar laget upp till 15:e plats. På den 16:e sträckan skulle Pontus Karlsson ut och även han lyckas med ett grymt lopp och växlar in som 15:e lag. Petter Bergstedt skulle ut på den sjuttonde sträckan och det var ingenting som stoppade honom från att klättra ytterligare en placering till 14:e plats. På den 18:e sträckan skulle Niclas Andersson ge sig ut. En liten bom på 7:an vid två punkthöjder skulle störa lite och en och annan konkurrent sprang ikapp men som tur var så sprang Niclas Andersson ikapp de på upploppet vilket i växling betydde att placeringen 14 behölls. På den näst sista sträckan ska Filip Andersson springa ut, och här gick det snabbt ska jag säga. Även om avståndet till de flesta konkurrenterna längre fram var stort så lyckas Andersson krympa avståndet och dessutom klättra en placering till 13:e plats. Nu så! Nu är det dags för den sista sträckan och självklart ska Josefin Andersson springa den! Top10 är i sikte och känner ni vibbarna från förra året så sprang ju Andersson i MBOK:s andralag och löpte ikapp Petter Bergstedt från MBOK:s förstalag på sista-sträckan. Kan hon löpa ikapp även i år igen? Men denna gång löpa ikapp andra klubbar och dessutom tre stycken denna gång? Det ska ni nu få reda på…

Josefin Andersson lyckas spika både första- och andrakontrollen men inga ryggar i sikte än så länge. Men det får bara Andersson att löpa ännu snabbare! När hon passerat andra radion så har hon nämligen fått syn på ett par löpare. Dessa löpare var turligen också konkurrenter på samma sträcka, som dessutom var framför henne! Nu fick det fart i benen och det gick som smort och så var hon ikapp även dessa! När förvarningen var i närheten så var det bara en placering upp till top10. Här finns det inget utrymme för några misstag.                          Det skulle det inte göras heller! Josefin Andersson kommer att lyckas och kommer att krönas som hjälte för Markbygden. Det skulle visa sig att laget ovanför missade att stämpla på sista-kontrollen och blev därför ej godkända. Josefin Andersson kunde därför i lugn och ro springa i mål som 11:e lag. Men! Bara 10 lag var godkända!

Markbygden lyckas med en top10-placering och slutar på 10:e plats utav 69 lag!

Vilken insats utav hela laget! Som med ett flertal ”Tjoget”-debutanter lyckas knipa en 10:e plats. Jag har fått höra av en fågel i mitt öra att det firades med pizza och glass för hela laget. Mmm vad gott!

 

Detta var som sagt ett reportage från ett parallellt universum där Tjoget hade arrangerats i år. Vi har ju längtat efter stafetter för hela klubben bra länge nu så jag får hoppas att det här reportaget dämpar suget något. Eller inte, nu är ju suget för att få träffas alla igen extremt stort när vi snart är på andra sidan i denna pandemi. Snart kommer vi att få springa stafetter igen! Jag både hoppas och tror att detta reportage är det sista någonsin ifrån det parallella universumet. Nästa gång så kommer det ett riktigt reportage med de riktiga tävlingskänslorna! 

Jag tycker vi får passa på att tacka det parallella universumet för vad det har givit oss! Läs nedan vad vi har åstadkommit.

På 10mila 2020 i ungdomsstafetten blev MBOK 149:a utav 317 lag. I damstafetten blev vi 99:a utav 363 lag. Och i 10milakaveln blev vi imponerande 6:a utav 345 lag.

På Tjoget 2020 kom andralaget på 14:e plats, förstalaget på 15:e plats och tredjelaget på 34:e plats.

På O-ringen 2020 kunde vi kora Erika Åkesson och Matilda Fagerlind som totalsegrare.

På U10mila 2020 blev HD12-laget 32:a utav 90 lag och HD18-laget blev 9:a utav 70 lag.

På 10mila 2021 blev MBOK 49:a utav 209 lag.

Och som bekant blev MBOK 10:a på Tjoget 2021 utav 69 lag.

 

Tack för allt kära parallella universum!

Och tack för mig för denna gång! Jag är snart tillbaka på samma plats 😉

 

Marcus Ragnarsson

Skribent: Anne Hansson
E-post: Adressen Gömd

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control