Hoppa till sidans innehåll

Reportage från O-Ringen 2019

07 AUG 2019 16:57
Årets roligaste, varmaste och jobbigaste vecka är till ända - läs Marcus Ragnarssons reportage från årets O-Ringen i Norrköping.
  • Uppdaterad: 07 AUG 2019 16:57

O-RINGEN 2019

Så var det äntligen dags för O-ringen 2019. Den största tävlingen på året som vi alla hade längtat efter hade nu kommit. Cirka 60-tal markbygdare hade begett sig upp mot Norrköping och de flesta skulle försöka ta sig igenom fem tuffa etapper, både i Finspång men också i och runt den tuffa Yxbacken. De första markbygdarna kom redan på torsdagen men de flesta började trilla in på fredagen, lördagen och söndagen. På söndagen var även invigningen och Bagheera-stafetten, men i år hade tyvärr inte Markbygden med någon löpare i stafetten eftersom det nu hade gjorts om till klubblag och således fick vi inte ihop ett lag. Söndagskvällen kom och då hade nog alla fått bekanta sig med de tvestjärtar som ville hänga på våra campingplatser och som vi skulle få leva med i en hel vecka. Men tillslut blev vi tvungna till att förbereda oss inför den första etappen på måndagen, det skulle bli en rolig morgondag framför oss. 

På den första etappen i Finspång på Arena Grosvad fick Markbygden ihop ett gäng bra placeringar, men de allra bästa var bland annat Albin Andersson som i H21 Kort fick ett mycket bra lopp och blev 2:a utav 156 startande. Ytterligare en pallplats gick till Stellan Helgesson som lyckades med bedriften att komma 3:a i klassen H80 Motion med nio startande. Systrarna Åkesson i D16 blev 7:a respektive 8:a med Erika som drog det längsta strået, med nästan 200 startande så får det anses som en bra placering även om de kanske hoppades på mer, de blev lite mer än 4 minuter efter täten. Vi hade också tre elitlöpare i år, i H20 Elit-klassen hade Markbygden Olle Sörqvist och Felix Axelsson. Sörqvist blev 89:a och Axelsson kom på en 25:e-plats utav 110 löpare. I H18 Elit hade vi Olle Bergstedt där blev han 51:a utav 119 startande. 

På den andra etappen fick Markbygden en till pallplats. Den gick åter igen till Stellan Helgesson som blev trea i sin klass. Andra bra placeringar gick återigen till systrarna Åkesson, Lisa blev 5:a och Erika blev 6:a. Samt för Torgny Pettersson som fick en imponerande 5:e plats utav 127 startande. Även Albin Andersson knep 6:e platsen i sin klass. För våra elitlöpare så gick det bättre för Felix Axelsson med en 7:e plats, Olle Sörqvist i samma klass blev 62:a. I H18 Elit-klassen så blev det tyvärr ett sämre lopp för Olle Bergstedt som blev 91:a. Men nu väntade ett trevligt långbord, första halvlek avklarad! I totalställningen låg nu både Erika Åkesson och Stellan Helgesson på en tredjeplats. Morgondagen skulle bli en vilodag för de flesta, men inte för eliten. De skulle medverka i en rafflande sprint inne i Norrköping.

Sprinten som hade sin avslutning inne i Folkparken och med arenan lejongropen fick med sig ett riktigt bra resultat, Felix Axelsson på en 13:e plats. De andra två fick också med sig ett bra lopp i ryggen, Olle Sörqvist och Olle Bergstedt blev 85:a respektive 65:a i sina respektive klasser.

Dagen efter när eliten hade vilodag skulle första etappen i den tuffa Yxbacken gå av stapeln. För att inte tala om den tuffa sluttningen ner mot mål, så var det en extrem hetta som hade lagt sig över Norrköping som ställde ytterligare krav på orienterarna. Vatten var vår bästa vän just denna dag. Men vi fick med oss fem grymma resultat varav ett alldeles lite extra grymt. Kristian Eriksson blev 2:a i Medellång 4km utav 86 löpare, Torgny Petterson knep en pallplats och blev 3:a, Stellan Helgesson blev 4:a och Erika Åkesson blev 5:a. Men den andra systern då? Jo, hon gick och vann dagens etapp! Med mer än en och en halv minut ner till tvåan. Mycket, mycket imponerande utav Lisa Åkesson! Även idag kunde vi gratulera Bengt Olsson som idag fick ta emot en jubileumsplakett för 50 genomförda Oringen. 

På fredagen var det dags för medeldistansen. Denna dag bjöd återigen på en sol som inte ville sluta steka. Men det stoppade inte oss för det utan Kristian Erikssson blev 2:a idag igen och även Stellan Helgesson blev 2:a. Erika Åkesson blev trea och Lisa Åkesson blev idag ”bara” fyra. Men Tobias Lidén knep en imponerande 5:e plats i Svår 3,5km med hela 227 personer i den klassen. Även Per-Anders Axelsson gjorde en stark prestation och blev 5:a utav 127 löpare i klassen H50 Kort. I H20 Elit så hade Felix Axelsson åter en bra dag ute i skogen, han blev 8:a och Olle Sörqvist blev 82:a. I H18 Elit blev Olle Bergstedt denna dag 84:a.

Men nu efter fyra etapper och inför en kommande jaktstart så hade Markbygden två totalledningar. 1:a i klassen D16 låg Lisa Åkesson med 2:20 ner till tvåan, Erika Åkesson låg 4:a i samma klass med 2:51 bakom systern, 9 sekunder upp till trean och 31 sekunder upp till tvåan. En sak var säker, det skulle bli en rafflande och spännande avslutning i denna klass. I klassen Medelsvår 4km låg Kristian Eriksson också etta med 1:28 ner till 2:an, men i denna klass utfördes ingen jaktstart. Stellan Helgesson som nu låg 2:a hade en nästintill omöjlig utgångsposition för att bli till etta, 25:17 låg han efter ledaren i H80 Motion, men pallplatsen hade han än så länge. Även om det i denna klass inte heller tillämpades jaktstart. Men en sak var säker, det skulle bli en spännande morgondag för alla Markbygdare som också hade chansen att klättra placeringar.

Morgondagen kom så småningom och det skulle bli spännande direkt. Markbygden fick strax efter 9 en riktig lyckominut. Lisa Åkesson var en utav dem som startade väldigt tidigt och dessutom först i sin klass D16. Redan 33 minuter senare var det avgjort! Markbygdens första segrare för dagen var korad! Stort grattis! Sen var det tuff kamp om pallplatserna. Tyvärr lyckades inte Erika knipa en utav dessa, men en imponerande 4:e plats blev tillslut ett faktum. Men nära var det, bara 11 sekunder bakom pallplatsen och 4:37 bakom segrande systern. Men ungefär samtidigt då, 45 sekunder efter Lisa Åkesson hade segrat gick även Kristian Eriksson i mål i klassen Medelsvår 4km. Och även om vi inte visste det nu så skulle det när klassen väl summerades räcka för en totalseger även för Kristian. Stort grattis även till Kristian Eriksson! Men Markbygden ville ha mer och det skulle vi få. Stellan Helgesson lyckades att knipa tredjeplatsen, dock med en mindre bra sistaetapp så tappade han tyvärr andraplatsen, men vi är så stolta ändå med en pallplats för Stellan. Men hur gick det för våra löpare i elitklasserna då? Felix Axelsson gick ut som 14:e placering och fick genom en bra sista etapp där han förövrigt blev delad 9:a, en totalplacering som delad 10:a. Det blev dock riktigt spännande om vem som skulle bli totalnia där det kom in tre löpare på två sekunder! Tyvärr blev Felix inte 9:a men totalt sett top10, vilket i sig är mycket starkt gjort. För Olle Sörqvist gick det också riktigt bra. Han gick ut som 77:a och klättrade hela 22 placeringar när han gått i mål. Totalt blev Olle Sörqvist 55:a men med ett etappresultat som 25:a. Vilken stark prestation! I H18 Elit-klassen gick Olle Bergstedt ut som 67:a och med ett etappresultat som 87:a så tappade han 6 placeringar och blev 73:a. En annan bra placering just för denna sista etappen var Torgny Petterssons 5:e plats och med det blev han totalsexa. 

Markbygden fick även ett helt gäng andra grymma totalplaceringar och här kommer ett axplock utav dessa:

  • Marita Johansson blev 9:a utav 34 startande i D70 Motion. 
  • Lizkulla Pettersson blev 11:a utav 37 startande i D65 Motion.
  • Jeanette Sigenstam kom på en 14:e plats utav 161 startande i klassen D50 Kort.
  • Leila Ljunggren kom på en 18:e plats utav 62 startande i klassen D60 Kort. 
  • Pär-Erik Johansson kom på en 19:e plats utav 75 startande i klassen H75 Kort.
  • Åsa Hagnestål blev 28:a utav 84 startande i 3-dagars Svår 5km.
  • Fredrik Ask blev 29:a och Per-Anders Axelsson blev 39:a utav 132 startande i H50 Kort.
  • Helena Blomqvist blev 34:a utav 117 startande i klassen D45 Kort.
  • Marina Axelsson blev 38:a utav 143 startande i klassen D45.

Vi ska självklart lyfta fram de ungdomar som också fullföljde fem tuffa etapper och blev godkända och dessa var Gustav Fagerlind, Elin Blomqvist, Olle Blomqvist, Anton Blomqvist, Marcus Ragnarsson, Matilda Fagerlind, Sixten Fagerlind och Astrid Fagerlind.

Nu var O-ringen slut för detta år. Ytterligare ett trevligt långbord hanns med innan vi packade ihop och åkte hemåt. Vi kan nu se framåt till O-ringen nästa år i Uppsala. Hoppas det går minst lika bra då. Vi ses där!

Marcus Ragnarsson 

Skribent: Marina Axelsson
Epost: This is a mailto link

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2019

 

Tält- och vimpelansvariga


Tävlingsstatistik


GRYMT 2019 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Kontakt:
Tel: +46705141370
E-post: This is a mailto link

Se all info

Våra sponsorer 2019

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control