Hoppa till sidans innehåll

SM i Knockoutsprint - Felix åtta!

27 APR 2021 21:11
Historiens första SM i Knockoutsprint genomfördes i helgen i Norrtälje. Det blev händelserika och spännande tävlingar i riktigt aprilväder.
  • Skapad: 27 APR 2021 21:11

EM-test och SM i Knockoutsprint

 

Jaha, då sitter jag i bilen på väg hem från något så ovanligt i dessa pandemitider som en helg med orientering. Äntligen känns det som, även om nästan allt är annorlunda mot ett ”vanligt år”.

EM i sprint skall avgöras i Schweiz i mitten av maj och för att landslagsledningen skall kunna ta ut en trupp så behövs det tester. Och detta test genomfördes i Norrtälje i lördags. För att inte få för stora startfält var det enbart seniorer och ett visst antal uttagna juniorer som fick deltaga och såklart fick ingen publik/ledare vare sig befinna sig i karantän eller vid arenorna. Felix var ensam från Markbygden att bege sig till start vid lunchtid i ett minst sagt kallt och blåsigt Norrtälje. Våren var verkligen som bortblåst och ett typiskt aprilväder höll i sig hela helgen – regn, hagel, snö och en kall vind bjöds vi på. Men hur som helst – kul med tävling!

Lördagens individuella sprint var förutom EM-test även kval för historiens första SM i Knockoutsprint som skulle avgöras på söndagen. Så topp 36 var det som gällde. Felix var inte helt nöjd med sitt lopp och slutade delad 16:e, 44 sekunder efter. Vann gjorde Emil Svensk, Stora Tuna OK. Avancemanget inför söndagen var dock klar i och med detta.

Upplägget när det gäller Knockoutsprint gick till så att sex kvartsfinaler genomfördes med sex löpare i varje. Från varje kvart gick de tre bästa vidare till tre semifinaler. För att få fram finalfältet gick två löpare från respektive semi vidare. Gemensam start såklart och för att sprida löparna finns något som kallas ”runners choice” i kvartsfinalerna. Det betyder att när det är 60 sekunder kvar till start så får varje löpare tre kartor, med tre olika banalternativ att välja mellan. På 20 sekunder skall du göra ditt val och välja det alternativ som du tror dig genomföra snabbast och bäst. 40 sekunders väntan därefter och sedan går starten! Alla sex startar samtidigt och varje löpare skall därefter genomföra sitt val av bana. De tre första i mål var klara för avancemang till semifinalen.

Felix genomförde sin kvartsfinal väldigt bra och slutade tvåa – tre sekunder efter Algirdas Bartkevicius, OK Denseln – som för övrigt är Litauens bäste orienterare. (Ja, löpare från andra länder får deltaga i SM under förutsättning att de är skrivna i Sverige sedan tre månader tillbaka.) I och med detta var även semifinalplatsen bärgad! Att sitta som ledare/publik/förälder på ett hotellrum med Ipad och liveuppdatering är otroligt nervöst – bara så att ni vet 😊.

Dags för semi och nu hårdnade konkurrensen såklart ytterligare. Nu var det bara två i det sex man starka startfältet som kunde gå vidare. Och nu var det ”rak bana” som gällde. Ingen spridning med ”runners choice” eller dylikt. Även här gjorde Felix mycket bra ifrån sig och slutade trea, nu vann Max Peter Bejmer från IFK Göteborg, två sekunder före nyss nämnda Bartkevicius och ytterligare fyra sekunder efter var Felix. I och med tredjeplatsen var nu dagen ”över” för Felix. Och i detta första SM i Knockoutsprint slutade han på en delad åttonde plats! Mycket starkt gjort, särskilt med tanke på att han bara kunnat löpträna väldigt lite sedan årsskiftet då han både haft hälsenebesvär och benhinneinflammation.

Finalen då – jo den vanns av Axel Grankvist OK Ravinen efter en minst sagt oväntad upplösning – ett slut som i många stycken liknade OS finalen 2012 i shorttrack där Steven Bradbury vann helt osannolikt då samtliga i finalen ramlade precis innan mållinjen. Men det är en helt annan historia!

/Marina

Vill du i efterhand se både dam och herr semifinalerna och finalerna från helgen? Ja då hittar du sändningen här: Skogssport - Se sändningen från SM-knockoutsprint igen (orienteringsmagasinet.se)

Fotograf: Sven Alexandersson

Skribent: Marina Axelsson
E-post: This is a mailto link

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control