Hoppa till sidans innehåll

Tjoget 2019!

12 JUL 2019 19:20
Läs Marcus Ragnarssons fina reportage som tar oss igenom hela tjoget för båda våra lag. En fin helg med fina resultat trots regn och rusk i skogarna kring Lessebo.
  • Skapad: 12 JUL 2019 19:20

Tjoget – en tävling för två Markbygdenlag (i år igen) där ena laget kämpar och hoppas på en topp 10-placering och det andra laget kämpar för att få alla kontroller godkända. Så var i alla fall förhoppningarna inför helgen som skulle komma.

Ett 50-tal Markbygdare åkte ner till Lessebotrakten, närmare bestämt Fagereke, för att vara en del utav de två lag som skulle tävla för oss. 43 orienterare från klubben hade blivit uttagna för att ge sitt allra bästa ute i skogen. Även om det blev ändringar till den sista halvtimmen så fick vi ihop två lag som skulle tävla, ett förstalag och ett andralag.

Så var det då dags för våra förstasträcka-löpare att ge sig ut vid 15-tiden. I första laget hade det blivit, som året innan, Olle Bergstedt. I andra laget så gavs chansen till Marcus Ragnarsson. En dryg 7-kilometare hade det blivit dags för dessa ungdomar. Jag själv, Marcus Ragnarsson hade bestämt mig för att byta min 17:e-sträcka till förstasträckan med Urban Sörqvist dryg en timme innan starten. Jag kan motivera mitt val med att det var samma svårighet och längd och att jag ville springa på lördagen. Men om detta var ett bra val det kan man diskutera om. För precis när starten gick så tappade Ragnarsson på klungan och hamnade tyvärr nästan sist ute i skogen redan vid startpunkten. För Olle Bergstedt gick det bättre, han kämpade tappert med klungorna och hängde de andra ryggarna bra och kom i mål som 24:a, 2:11 efter täten. 50 minuter senare skulle även Marcus Ragnarsson komma i mål, trött och sliten som han var så kom han tyvärr in allra sist, efter en del bommar. Men, laget var än så länge godkända, något som var viktigt för andralaget. Om man skulle jämföra med förstalaget så hade både andra- och tredjesträckan kommit i mål och växlat ut till fjärdesträckan innan Ragnarsson kom i mål. En tuff start alltså för andralaget.

Men nu skiftar vi tillfälligt fokus till de som skulle göra det, till de som skulle försöka upprepa bedriften 6:e-platsen från föregående år. På andrasträckan i förstalaget var det dags för Olle Sörqvist som på en något enkel svårighetsgrad skulle försöka återupprepa förstaplatsen på sin sträcka från förra året. Tyvärr lyckades han inte och kom ”bara” 4 på sin sträcka. Men ändå ett stabilt lopp och så klättrade vi hela 12 placeringar och låg nu 12:a. Nu växlades det ut till en dubbelsträcka med Olle Blomqvist och Henry Djurbäck. Även här genomfördes det bra lopp, nu på en vit sträcka. Tyvärr hade laget tappat 3 placeringar till 15:e platsen. Men nu skulle det bli spännande när Albin Andersson skulle ge sig ut på den 6,6 km långa 4:e-sträckan. Och som han gjorde det, drygt 40 minuter tog det för Andersson-sonen att komma in i mål, på en imponerande 1:a plats på sin sträcka. Men detta var inte det största fokuset där och då utan det var att han hade klättrat 8 placeringar! Upp till 7:e platsen. Nu började det lukta 6:e-plats igen från förra året. Och då passade det inte bättre än att Einar Sörqvist skulle ut på sin sträcka för att klättra upp den placeringen. När han kom i mål kunde vi inte bara se en placering uppåt, utan 3! Markbygden låg alltså just i detta nu på en 4:e plats efter 5 sträckor. Men det var många sträckor kvar innan allt skulle summeras. Men Markbygdens förstalag hade två extremt duktiga löpare till som skulle ut denna regniga lördagseftermiddag. Sjättesträckan var nu Lisa Åkesson som skulle ut i den tuffa smålandsskogen. Hon gjorde det tillräckligt bra för att behålla lagets 4:e-plats. Sedan växlade hon ut till Filip Anderson på den sista sträckan innan det efterlängtade långbordet. Filip Andersson gjorde också ett bra lopp men tappade tyvärr 3 placeringar, så nu låg laget på en sjundeplats, 8:56 efter ledande laget OK-Pan Kristianstad, när nattens prövningar stod härnäst.

Tittar man lite längre ner i resultatlistan efter förstasträcka-löparen Ragnarssons bravader ute i skogen skulle han växla ut till David Hansson från Älekulla. Hansson lyckades faktiskt reparera Ragnarssons misstag genom att klättra en placering, nu låg andralaget inte sist längre. På tredjesträckan gjorde Einar Granat och Marita Larsson ett bra lopp och kom i mål med alla kontroller tagna. Nu skulle det vara dags för den halvskadade Anton Blomkvist att ge sig ut i skogen. Han fick en väldigt tuff uppgift framför sig och det gick inte helt som han ville. Men, laget hade klättrat två placeringar upp till 68:e plats och vi var godkända allihop än så länge. En stor prestation utav Blomqvist att komma i mål skadad 2 timmar senare men fortfarande godkänd. När Anton Blomqvist kom i mål hade Elena Eckhardt, Sofia Sörqvist och Helena Blomqvist redan deltagit i omstarten och Elena Eckhardt hade kommit i mål efter ett mycket bra lopp av henne. Nu väntade vi bara på Helena Blomqvist och Sofia Sörqvist. När senare Blomqvist kommit i mål kunde vi välkomna Sofia Sörqvist i mål genom att stora delar av laget hejade fram henne vid spurten och alla utförde vågen. Nu var alla i mål som skulle vara i mål och andralaget sprang in som 69:a, 3 timmar 54 minuter och 32 sekunder efter täten. Nu väntade en god och välförtjänt måltid med ett långbord och lite grill. Lördagskvällen var bara ung men det var läggdags för vissa, en spännande morgondag väntade.

Pontus Karlsson var det dags för i förstalaget och Per-Anders Axelsson i andralaget. Och det skulle finnas en anledning att gå upp tidigt för då kunde man på en fjärdeplats skymta en pannlampa vid spurten och den tillhörde Karlsson. Han hade alltså lyckats klättra tre placeringar och vi låg åter igen 4:a  när Pontus Karlsson växlade ut till Mikael Bergstedt. Därefter kom även Per-Anders Axelsson i mål i andralaget och behåller 69:e platsen. Andralagets 9:e- och 10:e-sträckalöpare Anders Henriksson och Marie Högstrand lyckades också med ett bra lopp och kunde också behålla 69:e-platsen. Därefter var det dags för Niklas Frisk och han gjorde ett mycket bra lopp och lyckades därmed knipa 65:e-platsen, en klättring med 4 placeringar. Sedan i andralaget var det dags för 12:e-sträckan Anders Sandberg och 13-sträckan Axel Eckhardt som med stabila lopp lyckades behålla 65:e-platsen. 14:e-löparen Michael Magnusson sprang också ut i skogen men tappade tyvärr en placering till 66:a. I omstarten var det dags för Kristin ”Tintin” Hansson, hon hade också en bra morgon ute i skogen och lyckades behålla placeringen. 16-sträckalöparen Christer Lundenius hade det tufft ute skogen men lyckades faktiskt klättra 3 placeringar och upp på en 63:e plats. Än så länge fortfarande godkända. 17:e och 18:e-sträckorna skulle nu ut i andralaget och detta var Urban Sörqvist och Helena Andersson. De gjorde ett bra lopp och Andersson lyckades faktiskt klättra en placering till, nu på en 62:a plats.

Nu skiftar vi fokus och spolar tillbaka till 9:e-sträckan i förstalaget igen och med Mikael Bergstedt ute i skogen. Bergstedt lyckades faktiskt med bedriften att hålla 4:e platsen, mycket starkt gjort. Han växlade senare ut till Niclas Andersson och nu gick förstalaget in i en liten svacka. Med lite äldre och erfarna löpare gick det nu inte så snabbt längre. Andersson tappade en placering, Bertil Åkesson därefter tappade 4 placeringar, Åkesson var själv inte så nöjd med sitt lopp, men vi låg fortfarande topp 10. Därefter tappade också Torgny Pettersson 3 placeringar, så nu inför den 13:e sträckan med David Hansson från Sätila så skulle nu förstalaget börja försöka ta ikapp igen. Hansson klättrade en placering upp till 12:a. Nu var det dags för en dubbelsträcka igen, på sträcka 14 var det dags för Elin Blomqvist och Elsie Häggmark. Tjejerna kämpade på bra i skogen och kom in på en 15:e plats. Men nu skulle den sista kraftansamlingen börja upp mot topp 10. Marina Axelsson gick ut på den 15:e sträckan, hon klättrade en placering och lyckades med ett bra lopp och tog laget till en 14.e plats. Hon växlade senare ut till Edvin Carlsson som redan innan startpunkten var påväg upp på prispallen. Men han hittade senare rätt och tog laget till en 13:e plats, ytterligare en placering uppåt. Sedan var det dags för 17:e och 18:e sträckorna, Petter Bergstedt och Josefin Andersson. Dessa två höll två stabila lopp, även om vi inte kunde hålla koll på Bergstedt ute i skogen, via internet så swishade han förbi träden. När han kom i mål så kom vi i underfund med att han tog fel pinne. Därav att vi inte såg honom på internet. Bergstedt och Andersson lyckades båda hålla placeringen på 13:e. Nu låg vi faktiskt före Hestra totalt men Tranan låg två placeringar över och de ville vi självklart ta när vi skulle avsluta denna stafett med två otroligt starka orienterare. Först utav dessa var Felix Axelsson. Han klättrade en placering, trots att Tranan låg en bit före. Sista chansen nu att ta ikapp Tranan, Erika Åkesson gav sig ut på den sista och 20:e sträckan. Men hennes försök var inte tillräckligt. Tranan fick en bra avslutning och lyckades sluta över oss. Erika Åkesson tog laget i mål på en 12:e plats.

Nu skiftar vi fokus för sista gången till andralaget. Den duktige löparen Rickard Ölander har växlat ut på 19:e sträckan. Trots att han låg i en omstart med en klunga bredvid honom så var avståndet upp till 61:a plats för stort. Han kom dock i mål godkänd efter 8 långa kilometrar och så var det bara då Åsa Hagnestål ute i skogen utav alla Markbygdare. Hon gick ut i omstarten och lyckades med ett mycket stabilt lopp där hon höll tätklungan i omstarten nästan hela loppet och sprang in andra laget på en 62:a plats.

Då var det dags att packa ihop tälten och äta upp den goda korven från vårt klubbtält och summera denna spännande helg. Förstalaget lyckades tyvärr inte upprepa bedriften att komma 6:a. Inte heller topp 10 tyvärr, men med alla stämplar och en mycket bra placering som 12:a. Andralaget hade det tufft redan från början men lyckades med en liten comeback upp till en 62:a plats. Men med ett mål som blev uppfyllt, alla kontroller tagna i rätt ordning!

Individuella prestationer som stack ut denna regniga helg var utan tvekan Albin Anderssons förstaplats på sin sträcka. Sen också väldigt starkt utav Olle Sörqvist med en 4:e plats, Lisa Åkesson med en 9:e plats på sin sträcka. Även David Hansson från Sätila med en 7:e plats och Erika Åkesson med en 5:e plats på sina sträckor. Men framförallt, den unga Einar Sörqvist med en 4:e plats på sin sträcka. Framtiden ser ljus ut! I andralaget så hade vi Niklas Frisk på en 16:e plats, Anders Sandberg med en 25:e plats och ”Tintin” Hansson på en 29:e plats. Men också en eloge till Anton Blomqvist som kom inhaltandes i mål godkänd efter 2 timmar.

Alla glada och trötta och godkända åker vi hemåt. För en del väntar O-ringen med förberedelser kring det. Och för en del så väntar lite välförtjänt semester. Jag passar även på att gratulera segrarna OK-Pan Kristianstad efter en rysare mot OK Orion.

Marcus Ragnarsson

Skribent: Anne Hansson
Epost: Adressen Gömd

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2019

 

Tält- och vimpelansvariga


Tävlingsstatistik


GRYMT 2019 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Kontakt:
Tel: +46705141370
E-post: This is a mailto link

Se all info

Våra sponsorer 2019

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control