Hoppa till sidans innehåll

Tjoget 2020 - hur gick det?

12 JUL 2020 20:52
Förra helgen skulle Tjoget avgjorts och visst hade vi gärna stått på start... men det får vi vänta med tills nästa år - eller hur är det med den saken? Marcus har i alla fall ett svar på den frågan. Håll till godo!
 • Uppdaterad: 12 JUL 2020 20:52

Lag 1:

 1. Olle Bergstedt

 2. Anton Blomqvist

 3. Judith Granat, Marita Larsson

 4. Albin Andersson

 5. Olle Blomqvist

 6. Edvin Carlsson

 7. Erika Åkesson

 8. Filip Andersson

 9. Bertil Åkesson

 10. Mikael Bergstedt

 11. Pontus Karlsson

 12. Einar Sörqvist

 13. Matilda Fagerlind

 14. Klara Ask, Elsie Häggmark

 15. Marita Skogum

 16. Felix Axelsson

 17. Marcus Ragnarsson

 18. Anders Fagerlind

 19. Lisa Åkesson

 20. Petter Bergstedt

 

Lag 2:

 1. Rickard Ölander

 2. Olle Sörqvist

 3. Einar Granat, Håkan Andersson

 4. Fredrik Ask

 5. Ulla Ragnarsson

 6. Gustav Fagerlind

 7. Marina Axelsson

 8. Per-Anders Axelsson

 9. Niclas Andersson

 10. Marie Högstrand

 11. Urban Sörqvist

 12. Martin Granat

 13. Jeanette Sigenstam

 14. Elin Blomqvist, Anders Sandberg

 15. Åsa Hagnestål

 16. Niclas Ek

 17. Niklas Frisk

 18. Helena Andersson

 19. Anne Hansson

 20. Josefin Andersson

 

Lag 3:

 1. Jonas Karlsson

 2. David Hansson

 3. Lizkulla Pettersson

 4. Fredrik Herdesson

 5. Karolina Granat

 6. Helena Blomqvist

 7. Sofia Sörqvist

 8. Ivar Sörqvist

 9. Anders Henriksson

 10. Bo Herdersson

 11. Erik Wallin

 12. Elsa Ek

 13. David Hansson (Sätila)

 14. Michael Magnusson, Torgny Pettersson

 15. Lisa Wallin

 16. Christer Lundenius

 17. Joel Udd

 18. Ronny Ragnarsson

 19. Tintin Hansson

 20. Martin Svensson

TJOGET 2020 – HUR SKULLE DET GÅTT?

Succen från årets 10mila är tillbaka! Här kommer ytterligare ett reportage med hur det hade gått om corona inte hade satt stopp för tävlandet. Hur skulle det gått för Markbygden på Tjoget 2020 om corona inte funnits i år? Det får ni reda på här:

”VILKEN KÄMPARINSATS”

Nu var det återigen dags för Tjoget. Årets upplaga gick i Falebo strax utanför Emmaboda. Tyvärr var inte vädrets makter med oss denna helg utan vi fick under nästan hela tävlingens gång genomlida regn och blåst. Men ändå tog sig 65 markbygdare sig ner till södra Småland för att delta i årets Tjoget. Hela tre lag hade vi fått ihop och alla hade förhoppningar om en bra tävlingshelg. Återigen var succén från årets 10mila, Marita Skogum en utav de uttagna, med flera VM-medaljer på sin meritlista. Vad kan stoppa Markbygden i år? Många lag och löpare ska nu gås igenom och snart vet vi hur det gick.

På den första sträckan som var 6,5 km lång så stod alltså tre Markbygdare på startlinjen. Olle Bergstedt som för tredje året i rad sprang förstasträckan i förstalaget. Rickard Ölander sprang för andralaget och Jonas Karlsson sprang för tredjelaget. Regnet det öste ner och starten gick för dessa tre löpare. För alla tre gick det suveränt bra. Bergstedt och Ölander hänger på i tätklungan fram till sista radion och Karlsson inte långt därefter. Förstalaget med Bergstedt växlar in som 10:a, Andralaget med Ölander på 23:e plats och Karlsson på 26:e plats. Men endast en minut som skiljer dessa tre totalt. Olle Bergstedt med 30 sek efter täten och Jonas Karlsson med 1:30 efter täten. Ruskigt jämnt är det i början. 

Men nu fokus på förstalaget en stund. När Olle Bergstedt kommer i mål växlar han ut till Anton Blomqvist som ger sig ut på en 4km lång sträcka. Blomqvist gör det också bra och växlar in som 16:e lag. Ut går nu Judith Granat och Marita Larsson i en parallellsträcka. Här gick det snabbt och först i mål av dessa kom Judith Granat på en 15:e plats. Även Marita Larsson kommer i mål godkänd.   Ut på den fjärde sträckan går nu Albin Andersson. Skall förra årets sträckseger-succé återupprepas? Klart det skulle! Även denna gång segrar Andersson-sonen på sin sträcka och klättrar upp till en 9:e plats totalt. På den femte sträckan gick sedan Olle Blomqvist ut; 2,5km vit var det dags för och Blomqvist gör en grym insats och växlar in som 8:a. Växlar ut gör nu Edvin Carlsson, även här går det bra men vi tappar tyvärr två placeringar till en 10:e plats. Sist ut idag i förstalaget är Erika Åkesson. Åkesson springer ett bra lopp och växlar in som 10:a när första delen utav tävlingen är avklarad.

Fokus nu på andralaget. Efter Rickard Ölanders grymma start skulle det nu växlas ut till Olle Sörqvist. Sörqvist imponerar återigen på Tjoget och tar en sträckseger och tar andralaget upp till en 17:e plats. På den tredje sträckan, som var en parallellsträcka, stack nu Einar Granat och Håkan Andersson ut. Här var det bomfritt och Granat kommer först in och växlar på en 20:e plats. Håkan Andersson kommer tätt därefter. På den fjärde sträckan löper Fredrik Ask ut. Även här på den 6,5km långa sträckan går det bomfritt och Ask växlar in som 21:a.  På den 2,5km långa femte sträckan växlar sedan Ulla Ragnarsson ut. Denna sträcka avverkas också på ett bra sätt och Ulla Ragnarsson växlar in som 25:a. På den sjätte sträckan går Gustav Fagerlind ut och kommer in som 26:a efter ett fint lopp. Sista för dagen, sjundesträckan var Marina Axelssons. Axelsson löper på bra och spurtar in som 26:a. 

Nu fokus på tredjelaget. När Jonas Karlsson kommer in på en 26:e plats går David Hansson från Älekulla ut. Hansson gör en grym insats och växlar in som 25:a. Lizkulla Pettersson går ut på tredjesträckan och efter 2,5km kommer hon in som 31:a. På den fjärde sträckan går Fredrik Herdesson ut och gör en grym insats som gör så att laget klättrar upp till 26:e plats. Femte sträckan var det nu dags för och trots en grym insats från Karolina Granat så är konkurrensen tuff och Granat växlar in som 32:a. Nu var det Helena Blomqvists tur att löpa ut i skogen på sjättesträckan. Här går det mycket bra och Blomqvist växlar in som 31:a. På den sjundesträckan gick sedan Sofia Sörqvist ut och hon växlar senare in som 32:a.

Efter att 23 Markbygdare nu hade slutfört sina sträckor så var det dags för en välförtjänt paus med långbord och samarbetsövningar. Förstalaget ligger nu på en 10:e plats, andralaget ligger 26:a och tredjelaget ligger 32:a. Grym insats av alla än så länge. Regnet hade som tur var avtagit så grillen var framme för de flesta. Kvällen var ung men det var senare dags för de flesta att lägga sig för att samla energi för den krävande morgondagen.

Regnet hade börjat ösa ner igen när 8:e sträckorna skulle löpa ut för oss tre lag från Markbygden mitt i natten. Det skulle vankas jaktstart och för förstalaget skulle Filip Andersson ge sig ut, han som gjorde ett bra lopp på långa natten i förra årets 10mila. I andralaget så ställde vi upp med Per-Anders Axelsson och i tredjelaget med Ivar Sörqvist. För Filip Andersson ser det bra ut och han lyckas ta sig in till växling med en behållen placering som 10:a. Grymt går det också för Per-Anders Axelsson som klättrar 3 placeringar upp till 23:e plats. Även Ivar Sörqvist imponerar och klättrar en placering upp till 31:a plats. När Filip Andersson kommer in till växling så växlar han ut till Bertil Åkesson. Åkesson lyckas bra men blir tyvärr omsprungen utav de närmsta konkurrenterna och tappar därmed till 15:e plats. Ut på den 10:e sträckan går nu Mikael Bergstedt som också tyvärr tappar lite till 19:e plats. Men nu är det Pontus Karlsson som ska växla ut. Här går det riktigt bra och han klättrar till 13:e plats. När Karlsson växlar in så växlar Einar Sörqvist ut på den 3km gula sträckan. Även här går det snabbt och förstalaget klättrar till 11:e plats. Växlar ut gör nu Matilda Fagerlind på den 6,5km långa 13:e-sträckan. Här ser det också bra ut och Fagerlind behåller placeringen, 11:a.

Fokusskifte nu till andralaget. Efter Per-Anders Axelssons grymma insats så växlar han ut till 9:e sträckan Niclas Andersson som också gör det bra och klättrar till 21:a plats. Marie Högstrand på nästa sträcka lyckas också med ett bra lopp och behåller placeringen. Högstrand växlar sedan ut till Urban Sörqvist som spikar alla kontroller och klättrar till 19:e plats. På den 12:e sträckan går nu Martin Granat ut. Även om det lyckas bli ett bomfritt lopp så vid växling tappar andralaget till 22:a plats. Växlar ut gör nu Jeanette Sigenstam, som gör ett grymt lopp och klättrar till 20:e plats. 

Nu går det undan och vi skiftar fokus till tredjelaget som efter Ivar Sörqvists lopp skickar ut Anders Henriksson på den 5,5km långa 9:e-sträckan. Henriksson växlar in efter ett starkt lopp som 29:a. Henriksson växlar sedan ut till Bo Herdesson som efter 5 kilometer kommer in som 33:e lag. Ut går nu Erik Wallin som också gör det bra men tyvärr tappar till 34:a. Växlar ut gör Elsa Ek nu på den 12:e sträckan, även här går det lysande och laget behåller 34:e placeringen. Den 13:e sträckan tillhör David Hansson från Sätila i tredjelaget. Här klättrar tredjelaget upp lite till 31:a.  

Nu tillbaka till förstalaget igen när det börjar dra ihop sig. På den 14:e sträckan som är en parallellsträcka går Klara Ask och Elsie Häggmark ut. Dessa två går det väldigt bra för och de kommer tillsammans in i växling på en 11:e plats. Men nu är det dags för Marita Skogum att ge sig ut igen. Succén från årets 10mila lyckades återigen att springa en bana utan att bomma, mycket bra gjort. Förstalaget klättrar nu upp till 10:e plats, när Felix Axelsson ska växla ut. Även här klättrar vi uppåt och landar på en 9:e plats, när nu 17:e-sträckalöparen Marcus Ragnarsson ska ut. Tyvärr så tappar förstalaget efter lite när Ragnarsson kommer in för växling och laget ligger nu på 13:e plats. Växlar ut gör nu Anders Fagerlind som hade snarlik tid som Tove Alexandersson på samma sträcka i årets 10mila. Hur skulle det gå nu? Jo, tyvärr tappar laget ytterligare en placering och landar på 14:e plats, men ändå med ett bra lopp i ryggen. När allt håller på att bli spännande inför den nästsista och sista sträckan så skiftas fokus återigen till andralaget och 14:e-sträckan.

På denna parallellsträcka springer Elin Blomqvist och Anders Sandberg. Dessa två gör det bra och när Blomqvist kommer in först av dessa till växling så kunde det konstateras att laget hade tappat till 21:a plats. Ut på den 15:e sträckan går Åsa Hagnestål, här ser vi ett suveränt lopp och Hagnestål klättrar upp till 18:e plats. När Åsa Hagnestål växlar ut till Niclas Ek kommer även Anders Sandberg in i mål med alla kontroller tagna. Men för Niclas Ek går det också bra, Ek spurtar andralaget upp på 17:e plats. Ek växlar nu ut till en annan Niklas, nämligen Niklas Frisk. Här går det också grymt bra och Frisk tar laget upp på en 15:e plats. Nu börjar det bli riktigt spännande när andralaget börjar närma sig förstalaget och Helena Andersson skulle ut på den 18:e sträckan. Andersson gör det här också bra och behåller 15:e platsen. Nu låg förstalaget på 14:e plats och andralaget på en 15:e plats. Vilken spännande upplösning det kan bli!

När det är som allra mest spännande skiftar vi återigen fokus till tredjelaget. På parallellsträckan som var den 14:e ställer vi upp med två herrar, Michael Magnusson och Torgny Pettersson. Dessa två ”gubbar” gör en lysande insats tillsammans och klättrar en placering upp till 30:e plats. Inlöpande tillsammans växlar de ut till Lisa Wallin. Wallin tappar tyvärr ett par placeringar till 32:a. På den 16:e sträckan som var 8km lång löper Christer Lundenius, som tyvärr också tappar lite ner till 34:e plats. Lundenius växlar nu ut till Joel Udd som trots en fin insats tappar en placering till, nu på 35:e plats. Den 18:e sträckan löper Ronny Ragnarsson som behåller placeringen 35:a. Näst sista sträckan springer Kristin ”Tintin” Hansson, här spikas varenda kontroll och tar därmed laget upp till 34:e plats. 

Men nu, nu är det dags för upplösningen. Vilket lag utav Markbygdens, kommer sluta över det andra? När förstalaget nu ska skicka ut Lisa Åkesson på den näst sista och andralaget ska skicka ut Anne Hansson, så skiljer endast 2 minuter mellan dessa damer. Är det möjligt att överta? Lisa Åkesson lyckas motsvara förväntningarna och drar till med ett mycket bra lopp. Men Anne Hansson är inte långt därefter. Trots att Anne Hansson endast tappat 10 sekunder på Lisa Åkesson så ligger förstalaget nu på 14:e plats och andralaget på 15:e plats. När nu förstalaget skickar ut Petter Bergstedt på den sista sträckan 2:10 före Josefin Andersson som springer för andralaget så är det inte många från Markbygden som inte biter på naglarna av nervositet. Regnet det öser fortfarande ner men vi kan se att vid första radion har Josefin Andersson tagit ikapp en halvminut! Endast 1:40 skiljer det nu upp till Petter Bergstedt! Andra och tredje radion går på den 8km långa sträckan och nu kan Andersson nästan se Bergstedts rygg! Vid förvarningen skiljer endast 7 sekunder! Sju sekunder! Josefin Andersson gör det riktigt bra här, likaså Petter Bergstedt. Till sista kontrollen kommer Bergstedt först men Andersson är precis efter! 

Nu över till tredjelaget… hur gick det där på den sista sträckan? Jo, Martin Svensson springer den och gör en fin insats och behåller föregående placering som 34:a. Totalt sett en fin insats av tredjelaget!

Men hur går det på spurten då mellan Bergstedt och Andersson? Jo, Josefin lyckas återigen gå segrande ur en spurtduell och spurtade därmed ikapp Petter Bergstedt och segern över förstalaget är ett faktum! Markbygdens andralag har alltså segrat över Markbygdens förstalag! Vilken kämparinsats av hela andralaget, men framför allt av Josefin Andersson som inte ger upp och fortsätter jaga! Totalplaceringen då? Andralaget slutar på 14:e plats och förstalaget slutar på 15:e plats. Tredjelaget slutade på 34:e plats.

Vilken helg vi har haft! Även om vädrets makter inte varit med oss gör alla Markbygdare fina insatser. Mycket kul!

 

Detta reportage är som sagt allt som skulle hänt om inte Corona funnits. Ta det med en nypa salt men en vacker dag kanske Markbygden har tre lag på Tjoget. Kanske redan nästa år? 

Jag länkar även tillbaka till förra årets Tjoget-reportage. Läs och njut över hur det gick då. https://www6edit.idrottonline.se/sec/UI/CMS/#context=epi.cms.contentdata:///1518142&viewsetting=viewlanguage:///sv

Nästa gång ni hör från mig så får ni reda på hur Oringen hade gått i år i Uppsala om detta inte skulle blivit inställt.

Tack för mig sålänge!

Marcus Ragnarsson
Skribent: Marina Axelsson
E-post: This is a mailto link

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control