Hoppa till sidans innehåll

U10-mila 2021!

15 AUG 2021 20:57
Läs om hur våra ungdomar tog sig an årets U10-mila i Tibro
  • Skapad: 15 AUG 2021 20:57

Äntligen var det dags för en stafett på riktigt igen! Bara känslan av att komma till en riktig orienteringscamping igen och se folk vid målområdet hejandes på sina kompisar var helt underbar. Att få gå till en så gott som traditionell marka och köpa kaffe och nygrillade hamburgare kändes så ovanligt men extremt lyxigt! Något som man normalt sett tar för givet att det finns en marka har det senaste känts så avlägset, men nu stod det alltså en mitt framför våra ögon! Wow!

Men nu över till stafetten. Markbygden hade efter många om och men lyckats få ihop ett HD20-lag som skulle ge sig ut i den kluriga gropterrängen utanför Tibro. Tyvärr fick vi inte ihop ett HD12-lag men vi var 19 markbygdare som medverkade på stafetten antingen som löpare eller gedigen hejarklack. De 12 som var uttagna att ta en sträcka på årets U10mila var:

1. Erika Åkesson på 5,3 km violett.

2. Olle Bergstedt på 6,2 km violett.

3. Lisa Åkesson på 6,3 km violett.

4. Einar Sörqvist på 7,6 km violett.

5. Gustav Fagerlind, Valter Lindqvist och Albin Lindqvist på 3,2 km orange.

6. Anton Blomqvist på 3,8 km violett.

7. Elin Blomqvist på 3,2 km orange.

8. Marcus Ragnarsson på 4,1 km orange.

9. Matilda Fagerlind på 6,6 km violett.

10. Petter Bergstedt på 7,8 km violett.

Så var det dags för start. Pannlamporna på och haren redo för att bli jagad till start. Klockan slog 02:45 och Erika Åkesson stack ut i skogen. Åkesson fick en bra start och hängde på i täten och låg till och med i ledning ett tag i mitten av banan, fram till en mindre bom som ställde till det. Då tappade vi lite på täten. Men inget som Erika Åkesson gav upp för, vi har ju ett lag som ska gå i mål godkända. Åkesson lyckades reparera misstaget och löpte ikapp någorlunda igen och växlade in på 13:e plats, 3:37 efter täten.

På andra sträckan växlade Olle Bergstedt ut och gör ett knackigt lopp med några bommar i den kluriga skogen. Därför tappade vi 5 placeringar och växlade in som 18:e lag. Ut skulle nu Lisa Åkesson gå på den tredje sträckan. Här fick vi se ett lopp i mästerklass och Åkesson skulle jaga ikapp alla lag före henne och springa i mål i ledning!

Ut nu på den 4:e sträckan skulle Einar Sörqvist löpa ut på… i ledning! Men den ledningen varade tyvärr inte så länge. Redan vid första kontrollen var täten ikapp och Sörqvist hade en över 7 km lång bana framför sig. Men Einar Sörqvist gjorde en grym insats ändå på denna långa bana (något som han senare skulle belönas för) och växlade in som 27:e lag. På den 5:e sträckan skickade Markbygden ut Gustav Fagerlind, Valter Lindkvist och Albin Lindkvist för att jaga placeringar och här gick det undan. Alla tre kommer in på bra tider men vi tappade tyvärr två placeringar ner till 29:a.

Nu skulle Anton Blomqvist växla ut på den sjätte sträckan. Blomqvist hade tyvärr inte sin bästa dag ute i skogen och tappade en hel del både i placeringar och i tid. In i växling kom Anton Blomqvist på 36:e plats och växlade ut till systern Elin Blomqvist. Här gick det bättre. Inte ett enda lag lyckades överta oss på denna sträcka och Elin Blomqvist behöll sträckplaceringen 36:a efter ett stabilt lopp. Ut på den åttonde sträckan skulle Marcus Ragnarsson löpa ut på. Även här fick vi se ett snabbt lopp. Inga bommar och ett bra flyt hela vägen in i mål skulle leda till två omsprungna lag och växlingsplaceringen 34:a.

Ut på den näst sista sträckan skulle Matilda Fagerlind bege sig ut på. Tyvärr fick vi inte se Fagerlind vakna på rätt sida om kudden. Ett stort oflyt och oturliga bommar skulle leda till att laget tappade placeringar. Detta pga den längsta tjejsträckan och en otroligt klurig skog att orientera i med mer negativt i än positivt i. Syftar självklart på kurvbilden. Tiden den gick och likaså omstarten där Petter Bergstedt på sistasträckan deltog. Petter Bergstedt lyckades med ett stabilt och bomfritt lopp. Där han vid varvning hejades på men tog allt i lugn takt. Bergstedt gick tillslut i mål och vi kunde nu vänta på Matilda Fagerlind att komma in till varvning.

Tillslut efter många om och men lyckades vi skymta henne långt inne i skogen. Hon var påväg! Hon varvar men det är en slutkörd Matilda Fagerlind vi fick se inför den sista slingan. Lyckligtvis fick hon en rygg att ta häng på så tillslut fick vi äntligen se Fagerlind ta sista stegen in mot mål. En extremt stor kämparinsats utav Matilda Fagerlind som aldrig gav upp efter mer än två timmar ute i skogen!

Så när alla gått i mål godkända och med mungiporna uppe kunde vi summera stafetten med att Markbygden slutade på 52:a plats utav 67 lag. Insatser som stack ut denna tidiga dag var bland annat Lisa Åkessons sträckseger som tog laget upp i ledning. Även Matilda Fagerlind som aldrig gav upp på den 6,6 km långa sträckan. Men den kanske största bedriften som även belönades med

grisen Grymt var Einar Sörqvist insats. Att gå ut i ledning och ta en 7,6 km lång gryningssträcka och samtidigt hålla huvudet kallt och göra ett grymt lopp var minst sagt remarkabelt. Såklart gjorde alla grymma insatser, både löpare som ledare!

Segraren i HD20-stafetten var Nyköpings OK efter en rafflande avslutning och drama på upploppet mot tvåan Eksjö SOK. Men grattis till Nyköpings OK!

Denna helg arrangerades även Tibrotrippeln och lopp som stack ut här var Lena Karlssons andraplats i Svår 3 km, Marina Axelssons 4:e plats i D50 och Pontus Karlssons 5:e plats i H21 Elit, alla dessa på lördagen. På söndagen segrade även Lena Karlsson i Svår 5 km, Bo Herdersson blev 4:a plats i H70, men även markbygdsbekante Klara Axelsson vann D21 Elit för IFK Gbg. Grymt!

Ännu en tävlingshelg till ända. Skönt att detta fick vara en stafett som gick på riktigt även i detta universum. Nu väntar höstens utmaningar med DM-tävlingar och SM-tävlingar. Vi är redo!

Marcus Ragnarsson

Skribent: Anne Hansson
E-post: Adressen Gömd

 

Tränings- och tävlingsprogram hösten 2021

 

Tält- och vimpelansvariga


Sörens tävlingsstatistik


GRYMT 2021 

 

 
 Länk till Eventor
 

 Länk till Orientering.se

 

Länk till Sisu Idrottsutbildarna

 

Postadress:
Markbygdens OK - Orientering
Anders Andersson, Brantalid 14
51156 Kinna

Besöksadress:
Kristin Hansson, Flohult Storegården 12
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: +46735235816
E-post: info@markbygdensok.s...

Se all info

Våra sponsorer 2020

 

 

Negativ logga Sparbanken Sjuhärad 

  

Sponsor Forsbergs

 

Sponsor Markbladet

 

Sponsor MM

 

Sponsor Air Control