Hoppa till sidans innehåll

Historia


Moheda IFs historia i korthet!

 

Dåtidens stora bekymmer var att kunna iordningställa planer att träna och tävla på och orsaken var naturligtvis bristande ekonomiska förutsättningar. Låt mig därför ta en snabbkavalkad av anläggningssidan och pengakassan.

Från starten vid marknadsplatsen fick man sedan en gräsplan i skogen vid Bergs med tallar som mål. Detta betydde att föreningen fick spela alla sina matcher på bortaplan. I början på 20-talet flyttades verksamheten till Nejdatorpet beläget vid Växjövägen och där Mohedaskolan nu finns. Fotbollsplanen inhägnades med taggtrådsstängsel, materialbod upprättades, elektrisk belysning installerades. Och så byggdes en dansbana. Överallt och återigen så nämns mycket om olika fester med dans - både som ett sätt att roa sig och samtidigt att kunna dra in pengar - alltså precis som idag.

 

I slutet på decenniet köptes marken vid Kvarneket, tänkt som idrotts och festplats. Men det blev bara festplats och inte vilken som helst. 1931 förvärvade vi den mark där nuvarande idrottsplats finns.

Tio år senare utökades planen till måtten 100x60 m och banor för kast och hopp anlades. Fri idrotten växte starkt som en följd av Moheda-Johanssons stora framgångar.

 

Idrottsplatskommitte´n bestående av Gustav Alm, Paul Andersson, Philip Sandblom, Eric Graninger, Carl Jonsson och Lasse Edde kämpade för att kunna förbättra standarden och med Kvarneket som den tidens mjölkkossa så kunde vi 1958 inviga nuvarande A-plan med tillhörande friidrottsbanor av kolstybb.

 

Därefter följde följande investeringar i en takt som bestämdes av de ekonomiska förutsättningarna

 

1960 - högtalareanläggning

1962 - ytterligare en löparbana, motordriven gräsklippare

1966 - Klubbhus färdigställs

1974 - bevattningsanläggning från Mohedaån

1975 - friidrottsbanorna togs bort, planen breddades

1978 - Bingobaracken kommer på plats

1980 - C-plan

1982 - den första vaktmästaren anställs

 

och så 1991 invigdes vår förnäma bollhall av dåvarande förbundskapten Tommy Svensson. En investering som bevisar vår gemensamma inneboende kraft att göra något tillsammans. En imponerande arbetsinsats som stärkte medlemmarnas relationer och gav oss en anläggning som utnyttjas maximalt under vinter och vårperioden.

 

Hur kom gul-svart till?

Jo, mjölnare Algot Svensson, spelare och sedermera A-lagsledare var och tittade på en match på Olympia i Helsingborg mellan hemmalaget och IF Elfsborg. Han tjusades så av Boråslagets mundering med gul tröja och svarta byxor att han vid hemkomsten insisterade på att MIF skulle gå över till detta. I tidigare protokoll kan vi läsa om att föreningen bara hade två par fotbollsskor. Vänsteryttern fick ha vänsterskon och högeryttern högerdojan.

På grund av avsaknad av egen plan så tog det jämförelsevis ganska många år innan Moheda kom i det högre seriesystemet. Men till Smålandsserien div I avancerade man 1939. Kriget härjade som mest i Europa och fotbollen föll tillbaka till 40-talets senare hälft. Då klev juniorerna Lalle Jonsson och Bengt Klang fram och deras talang räckte bra för deltagande i Smålandslag.

 

Lagledarna Calle Jonsson, Lång-Erik Johansson och Bengt Gustavsson styrde under 50-talet då laget pendlade mellan div I och II (Småland). Först 1959 efter serieomläggning så flyttades Moheda upp i femman. Det året gjorde Bigge Ericsson 45 mål och Affe Johansson 30.

 

1965 så gjorde vi vår debut i IV:an under Bengt Klangs ledning. Då liksom nu så har Moheda haft och har starka broderskap.

Ericssöner, Jonssöner, Håkanssons, Sigvardssons, Björcks, Cronqvist, Olofssons.

 

En annan milstolpe värd att notera är årtalet 1978. Lagom till vårt 70-årsjubileum ledde lagledare Jan Johansson, för övrigt den i Moheda som har längst  fotbollssektionstid  -23 år tillsammans med Lars-Göran Fjordestam oss fram till vinst i div IV. Sejouren blev ettårig men 1983 var vi tillbaka efter att bl.a. Bo Johansson vunnit skytteligan för 11:e året i rad. Frågan är om inte detta lag hittills är föreningens bästa och de drog också 1442 personer till Moheda IP i juni för att se de gule betvinga Alvesta GIF med 2-1. Det målet glömmer jag aldrig, Bennie Cederlund. Ej heller glömmer vi  Hanses mål direkt från avspark i matchen mot Strömsnäs. Mål tre som ofta kommer på var mans läppar är Divans frisparksmål i Lammhult. Hugaligen vilken rökare.

 

Damfotbollen är drygt 25 år gammal och har aldrig varit så stark som nu. Vi tillhör de föreningar inom Smålandsfotbollen som har flest antal utövare.


 

Uppdaterad: 06 MAJ 2008 14:30 Skribent: Lennart Offrell

Moheda IF

Mail: This is a mailto link

Tel: 0472-704 98 Kontorstid
Torsdagar 9-15

Adress: Moheda Idrottsplats,
342 63 Moheda

 

 


 

Vill ni hyra bollhallen?

 
Hyr vår fina BOLLHALL

eller KLUBBLOKAL...
Ring Hans Green

070-660 81 56
Läs mer!

 

Vi stödjer Moheda IF!

 

 

 

Direkten

 

 

 

unnamed

 

 

                ICA Grytan

 

 

 

räknare

besöksräknare

 

 

Postadress:
Moheda IF - Fotboll
Moheda Idrottsplats, Alvestavägen
34263 Moheda

Kontakt:
Tel: 047270498
E-post: This is a mailto link

Se all info