Hoppa till sidans innehåll

Kort presentation av Kulturstigen


För att hitta till startplatsen åk till Mölnbacka centrum. Strax nedanför Herrgården finns en vägkorsning. Följ vägen mot Östra Deje cirka hundra meter så ser du anslagstavlan rakt fram på kullen där starten är.

 

Om du har synpunkter eller önskemål angående Kulturstigen kontakta Göte Falk på telefon 070-5110853.

 

Välkommen att vandra i en vacker natur!

Kulturstigen är en vandringsled på 5 kilometer. Den sträcker sig från Åna som ligger vid Dammens södra del, via Gamla Parken, Åsen, Örtenvi och Pensionatets badplats tillbaka till Åna. Den skapades av Mölnbacka AIS 2006 för att användas till bland annat gemensamma gåing- och joggingkvällar. Det unika med stigen är att den passerar ett antal historiska platser som har kulturellt värde. Därför har klubben satt upp 15 informationstavlor med bilder och text om hur platsen såg ut förr i tiden.

Stigens omgivningar erbjuder lövdungar, granskog, ängsmark, sjöar och bäckar. Detta innebär att man kan njuta av rika och omväxlande naturupplevelser. Terrängen är bitvis småkuperad men mestadels är den lättgången.Den lämpar sig inte för funktonshindrade då en del rötter finns på några ställen utefter stigen.

Tyvärr har omfattande virkesavverkningar skett längs stigen så nu är det inte samma naturupplevelse som tidigare.

 

 

1. Mölnbacka Bruk

Av de stenåldersredskap som hittats i trakten så förstår man att människor funnits sen lång tid tillbaka på orten. Första tecknet på bosättning var när jordbruken började anläggas i slutet av 1500-talet.

Vid 1800-talets början var bruket med sina två stångjärnshamrar, sin manufaktursmedja, och sitt valsverk ett av de största järnbruken i Värmland.

Samtidigt som järnhanteringen pågick fanns även några kvarnar och en sågverksrörelse i drift. Därefter gick brukets utveckling i träindustrins tecken. AB Mölnbacka Trysil som bildades 1873 var innehavare av vidsträckta skogar både i Norge och Sverige. Därför var det ganska logiskt att ett träsliperi för tillverkning av mekanisk pappersmassa uppfördes på 1880-talet. När sliperiet revs på 1930-talet gav det plats åt en modern kraftstation som fortfarande är i bruk. I en byggnad som tillhört träsliperiet inrättades 1938 en kvarn som drevs ända in på 1970-talet. Kvarnen finns fortfarande kvar till beskådande och är det enda monumentet som återstår av fabriken.

Åna

Namnet Åna kommer från det hus som låg i anslutning till platsen. Huset var ett av de äldsta här på bruket och var byggt i början av 1700-talet och var bostad för chefer på bruket, senare smeder och mjölnare och den sista tiden hyresgäster med olika yrken innan det revs 1968.

2. Landbanan

Bandysäsongen 1947 var landbanan klar att tas i bruk. Den var utrustad med strålkastare så även på kvällstid bedrevs bandyträning där. Nämnas kan att söndagen den 13 januari 1953 spelade Mölnbacka AIS en bandymatch mot blivande storlaget Boltic och det blev en svidande förlust. Fram till 1963 var banan i bruk.

3. Lillängsberget

Från detta berg avfyrades raketer i samband med valborgsmässofirandet på 1960-talet. Här var det också en fiskodlingsplats.

4. Tvättstuga som tillhört Mölnbacka skola

Tvättstugan uppfördes hösten 1925 och tillhörde Mölnbacka skola. Skolan byggdes i slutet av 1870-talet och undervisning pågick fram till och med 1968. Numera är skolfastigheten i privat ägo och tvättstugan har ägaren skänkt till Bygdegårdsföreningen som under 2008 iordningställt denna till en förstklassig bastu. 

5. Stångjärnssmedja

Smedjan var uppförd 1806 och i anslutning till denna fanns kolhus, tack- och stångjärnsbodar. Ett tegelbruk med brännugn låg också i dess närhet.

6. Ilägget/Flöterkur´n

Platsen kallas Ilägget därför att Fiskevårdsföreningen gjort i ordning området för sjösättning av båtar. Tidigare var här en plats där flottningspersonalen med sina bogseringsbåtar höll till och åt sin mat i Flottningskuren som fanns här. Därav namnet Föterkurn. Alldeles i närheten fanns också Mölnbacka järnväg (rallbana) som var i bruk fram till 1931. 

7. Gamla Parken

Här fanns en sexkantig dansbana som vintertid försågs med lämmar vilket gjorde den användbar året om. Vintertid placerades en kamin mitt på golvet och denna höll värmen på ett bra sätt. Idrottsmässa var det i parken ända in på 1960-talet med toppenorkestrar och mycket folk.

8. Torpet Hammartorp

Boende på torpet fanns det ända fram till 1929 då logen Verdandi köpte byggnaden av AB Mölnbacka Trysil. Under en vinter på 1940-talet bodde här en cirkusartist med artistnamnet ”Sarasaligubben”. Logens verksamhet minskade så 1950 fick idrottsföreningen överta lokalen. Därefter gjorde föreningen i ordning torpet till en mycket fin klubblokal som invigdes 1954.

9. Åsens Gård

Gården var ett av de större jordbruken i trakten som ägdes av Mölnbacka Bolag bildat 1840. Här fanns boningshus för arbetarna på gården, förvaltarbostad, ladugård med 148 båspallar, stallbyggnad loge och uthus. Lantbruksverksamheten blev nedlagd 1988.

10. Kolbotten

I markerna runt Mölnbacka finns mycket rester efter både kolmilor och kolarkojor.

11. Flyttblock

Inne i granskogen får du skåda ett flyttblock av enorm storlek. Det är 9 meter högt och har en omkrets av 26 meter.

12. Idrottsplatsen Örtenvi

Invigning skedde 1947. Under 1950-talet var idrottsplatsen en av Värmlands finaste och mest välskötta anläggningar. Den var under många år kommunens friidrottscentrum.

13. Gården Hammartorp

Fastigheten tillhörde AB Mölnbacka Trysil och hade ett utmärkt läge med en fin utsikt över sjön Västra Örten. Bostadshuset revs på 1920-talet.

14. Pensionatets Badplats

På Mölnbacka Herrgård drevs pensionatsrörelse fram till 1970. Badplatsen var då reserverad för pensionatets gäster. 

15. Båtudden

Längst ute på udden fanns en brygga med ett kallbadhus. I badhytten kunde man byta om för att gå ned i vattnet direkt inne i hytten och simma ut i sjön.

Detta var en liten information om de 15 platser som du passerar när du vandrar stigen. Det finns dessutom bilder från förr på alla platser .

Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:23 Skribent: Göte Falk

 

 

 

Antal beök på MAIS hemsida sedan 14 mars 2015:

Free Web Counter 

Postadress:
Mölnbacka AIS - Skidor
Lövåsen Solbacka, Göte Falk
66992 Deje

Kontakt:
Tel: 055221120
E-post: This is a mailto link

Se all info